Autor Wątek: Witam, proszę o pomoc w decyzji.  (Przeczytany 7696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Witam, proszę o pomoc w decyzji.
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Czerwca 2019, 22:58:45 »
Kolego "Maciej Loret" widzę, że świata poza Toyotą nie widzisz, każda negatywna opinie napisana w temacie Auris jest przez ciebie wyciągana i negowana [...]

Bardzo dobrze, że potrafisz wyciągać wnioski. Trochę gorzej, że są one na poziomie większości spotów wyborczych.
Poprosiłem grzecznie o fakty dotyczące istotnych wad Aurisa (gdyż posiadam bliźniacze auto) a dostałem Twoją "odpowiedź".
To pierwsza Toyota w moim życiu i biorąc pod uwagę średnią długość życia być może ostatnia... Masz jeszcze jakiś pomysł w jakim celu miałbym nie widzieć świata poza Toyotą?

ozostaje jedno pytanie skoro mozna w cenie Auris mieć wygodniejsze i komfortowe auto to dlaczego nie spróbować czegoś lepszego. Co do awaryjności nie wypowiem się ale przykładem może być : Astra  218000km brak wymiany EGR, Mondeo 263000km Brak wymiany EGR, W204 350000km Brak wymiany EGR Auris 173000 Wymiana EGR + łozyska w kołach przód - to tylko na podstawie mojego użytkowania

To Ci powiem, że ja nie wiem co to EGR. Wybieram tak auta, żeby się takimi rzeczami nie interesować... Dodam, że nigdy nie miałem zupełnie nowego auta, zwykle kupowałem auta około 5-letnie i jeździłem nimi 3-10 lat...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Twekrk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Czerwca 2019, 14:21:21 »
[ zwykle kupowałem auta około 5-letnie i jeździłem nimi 3-10 lat...

Jakoś np, możesz mnie coś zaciekawi? Myślę też nad Skoda Octavia ale tam są te tfsi...

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Czerwca 2019, 14:33:59 »
Dla mnie auris ma jedną, dużą wadę na tle konkurencji: widać na każdym kroku taniość wykonania wnętrza :/ konkurencja robi to dużo lepiej. Poza tym, jak kupować toyotę, to tylko hybrydową. I to jest największa zaleta tego samochodu.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Czerwca 2019, 18:00:02 »
widać na każdym kroku taniość wykonania wnętrza
Może dlatego że wnętrzem się nie jeździ, tylko kołami i silnikiem ;) Ładną kanapę dobrze mieć w domu, jak siedzę w aucie to patrzę się na drogę :D No ale wiadomo, każdy ma inne potrzeby i oczekiwania.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Czerwca 2019, 18:43:16 »
Ja mam toyotę auris 2 2013 rok 1.8 hybryd mam ja od nowości i mam dopiero 100 tyś przebiegu ale u mnie nic się jeszcze nie popsuło ja jestem bardzo zadowolony

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Czerwca 2019, 18:44:15 »
Jakoś np, możesz mnie coś zaciekawi? Myślę też nad Skoda Octavia ale tam są te tfsi...

Moja chyba Twoja rozumiem dobra... ;)

Może dlatego że wnętrzem się nie jeździ, tylko kołami i silnikiem ;) Ładną kanapę dobrze mieć w domu, jak siedzę w aucie to patrzę się na drogę :D No ale wiadomo, każdy ma inne potrzeby i oczekiwania.

Więc skoro ktoś dużo jeździ a mnie siedzi w domu to wolałby pieniądze przeznaczyć na auto niż na dom? ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Czerwca 2019, 18:45:26 »
Jeśli śpi i odpoczywa w aucie to oczywiście że tak ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2019, 19:27:38 wysłana przez fazibazi »

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Czerwca 2019, 18:47:33 »
widać na każdym kroku taniość wykonania wnętrza

Widzę, ze dla kolegi każdy argument przeciwko toyocie jest do podważenia.

Tylko świetny napęd hybrydowy ratuje ten samochód. Kupno tego samochodu z silnikiem 1.6 albo innym benzynowym za te pieniądze to nieporozumienie wg mnie.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Czerwca 2019, 19:37:12 »
Widzę, ze dla kolegi każdy argument przeciwko toyocie jest do podważenia.
Cytuj (zaznaczone)
s
1. to jest argument
2. nie każdemu to przeszkadza

Tylko świetny napęd hybrydowy ratuje ten samochód. Kupno tego samochodu z silnikiem 1.6 albo innym benzynowym za te pieniądze to nieporozumienie wg mnie.

Dla niektórych dopłata do hybrydy jest zbędna...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Czerwca 2019, 22:36:16 »
Ktoś kiedyś powiedział, że Toyota jest jak wierny pies - może nie powali cię na kolana od razu, ale jest pewna i niezawodna, w każdych warunkach, i im dłużej ze sobą obcujecie, tym bardziej do siebie pasujecie..  :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Czerwca 2019, 10:32:23 »
Kupiłem Aurisa bo był ciut tańszy niż Octavia z tego samego rocznika, miał mniejszy przebieg i był lepiej wyposażony. Ma też słabszy silnik ale to nie jest dla mnie wielka wada. Byłem przyzwyczajony do VAGów, powoli przyzwyczajam się do Toyoty. Póki co niezawodność OK chociaż coś tam stuka przy puszczaniu sprzęgła ale dużo ludzi pisze, że te auta tak mają. Hybrydy nie kupiłbym chyba, że plug in.

Zakładając, że niezawodność jest przynajmniej na poziomie Skody i biorąc pod uwagę różnicę w cenie/przebiegu kupiłbym Toyotę jeszcze raz.

Offline Twekrk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Czerwca 2019, 12:27:58 »
Niezawodność przynajmniej na poziomie Skody i biorąc pod uwagę różnicę w cenie/przebiegu kupiłbym Toyotę jeszcze raz.

TFSI w skodach jest chyba gorsze niż wolnossaki w aurisach?

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Czerwca 2019, 13:29:07 »
Trochę nie rozumiem stwierdzeń typu "jeśli Auris, to tylko hybryda". Co takiego złego w takim razie jest w silniku benzynowym 1.6 132KM? Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to może najbardziej dynamiczny silnik na rynku, za to jest sprawdzoną wolnossącą konstrukcją a takich ostatnio na rynku motoryzacyjnym jest jak na lekarstwo.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Czerwca 2019, 15:03:24 »
Jeżdżę Aurisem model 2010r. Auto mam od 2015r. Awaryjność minimalna, ale miko wszystko następne auto nie będzie to Toyota. Auto głośne, słabo wyciszone. Jakość wykończenia tandetna. Dużo skrzypi itp. Narazie póki co jeżdżę i jestem zadowolony, ale irytuje mnie ?tandetność? tego auta.
I jakość między ręcznikiem 2010 a 2018 czy 2019 zmieniła się nie wiele na plus.
Z czasem człowiek chce większego komfortu, wyciszenia i jakości - Toyota niestety tego nie daje. Nawet wydając 90-100tys. Co w mojej opinii jest absurdem

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Czerwca 2019, 15:08:10 »
Trochę nie rozumiem stwierdzeń typu "jeśli Auris, to tylko hybryda". Co takiego złego w takim razie jest w silniku benzynowym 1.6 132KM? Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to może najbardziej dynamiczny silnik na rynku, za to jest sprawdzoną wolnossącą konstrukcją a takich ostatnio na rynku motoryzacyjnym jest jak na lekarstwo.
Jak ktoś robi autem 5000km rocznie to pewnie będzie zadowolony z VW TSI. Toyote kupuje się na większe przebiegi... Ostatnio w rodzinie ktoś potrzebował auto, padło na Avensisa 2l, 2004, ponad 300k km. Silnik chodzi idealnie. O dziwo bez śladów rdzy. W podobnej cenie audi wyglądały znacznie gorzej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl