Autor Wątek: RAV4 2019 - Mirrorlink  (Przeczytany 107455 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pszemoo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - Mirrorlink
« Odpowiedź #135 dnia: 05 Października 2019, 11:38:37 »
Navi wymaga dolozenia modulu gps wiec to przed produkcha trzeba ogarnac. Co do benzyny to podobno Toyota teraz ma cisnac zeby sprzedaz beznyny byla wieksza, pewnie stad ten pomysl na darmowa navi.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 05 Października 2019, 12:14:41 »
Navi wymaga dolozenia modulu gps wiec to przed produkcha trzeba ogarnac. Co do benzyny to podobno Toyota teraz ma cisnac zeby sprzedaz beznyny byla wieksza, pewnie stad ten pomysl na darmowa navi.
A moduł GPS nie jest aby obligatoryjny ze względu na obowiązek montażu systemu powiadamiania awaryjnego eCall? Służby ratunkowe muszą w końcu jakoś zlokalizować miejsce wypadku, gdy poszkodowani są nieprzytomni.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline pszemoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 05 Października 2019, 12:41:53 »
A moduł GPS nie jest aby obligatoryjny ze względu na obowiązek montażu systemu powiadamiania awaryjnego eCall? Służby ratunkowe muszą w końcu jakoś zlokalizować miejsce wypadku, gdy poszkodowani są nieprzytomni.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Hmm... no tak racja, zapomniałem, że mamy takie "cudo", jeżeli to lokalizuje po GPS (można jeszcze zlokalizować po przekaźnikach sieci GSM) to rzeczywiście moduł jest w aucie.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #138 dnia: 05 Października 2019, 12:49:43 »
Wiem że teoretycznie można po BTS-ach, ale triangulacja zwłaszcza poza ośrodkami miejskimi ze względu na większe odległości między nadajnikami GSM może być niewystarczająco dokładna.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #139 dnia: 05 Października 2019, 12:54:52 »
Ecall dziala po siedi Orange. Nasze samochody maja karty sim dolozone. Sysyem gps nie bierze w tym udzialu. Dolozenie modulu gps to kwestia 1-2h. W kazdym momencie mozna zamontowac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 05 Października 2019, 13:06:52 »
Oczywiście, eCall wymaga użycia sieci GSM do połączenia się z centrum powiadamiania ratunkowego.  Jednak minimalny zestaw wysyłanych danych zawiera:

• numer, z którego zostało wygenerowanie zgłoszenie typu eCall,
  • rodzaju wywołania (ręczne lub automatyczne),
  • współrzędne GPS pojazdu,
  • kierunek ruchu, w jakim poruszał się pojazd,
  • czas zdarzenia,
  • dane techniczne pojazdu (rodzaj pojazdu, rodzaj paliwa),
  • liczbę pasażerów z zapiętymi pasami bezpieczeństwa,
  • numer VIN.

źródło: https://www.gov.pl/web/numer-alarmowy-112/ecall-ogolnoeuropejski-system-szybkiego-powiadamiania

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #141 dnia: 05 Października 2019, 13:25:52 »
System ecall nie uzywanga gps z naszego radia... to jest zintegrowany mechanizm.

Gdy dojdzie do poważnego wypadku system eCall oszczędza cenne sekundy automatycznie łącząc się z numerem 112 i wzywając pomoc, nawet jeśli kierowca ani żaden z pasażerów nie są w stanie tego zrobić.

System eCall aktywuje się za każdym razem, gdy zostaną uruchomione poduszki powietrzne. eCall jest wyposażony we własną kartę SIM umożliwiającą wykonanie darmowego połączenia i wykorzystuje system GPS w Twoim aucie, aby określić m. in. jego położenie i kierunek jazdy. Należy pamiętać, że eCall przesyła dane wyłącznie w momencie wypadku i tylko do służb ratunkowych.

Pomoc może zostać wezwana w dowolnej chwili przy użyciu przycisku, dzięki czemu możesz łatwo połączyć się z operatorem, na przykład jeśli jesteś świadkiem poważnego wypadku. Warto rozważnie korzystać z tej możliwości, aby uniknąć niepotrzebnego angażowania służb ratunkowych.

Badania wskazują, że automatyczny system eCall skraca czas reakcji służb ratunkowych o 40% w miastach i o 50% w terenach niezurbanizowanych redukując ryzyko kalectwa i liczbę ofiar śmiertelnych.

System eCall jest całkowicie darmowy. Nie można go wyłączyć, ani z niego zrezygnować

Offline yahu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 05 Października 2019, 17:20:48 »
Dotyczy to tylko benzynowej Executive. Miałem taką samą sytuację - za NAVI mi nie doliczą
Tzn nie doliczyli Ci za benzynę czy brałeś hybryde i Ci nie doliczyli? Mozna coś ugrać jeszcze z dealerem zeby dorzucił do autka?

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 05 Października 2019, 17:27:44 »
Jak płynie, to można.

Offline KKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 10 Października 2019, 16:20:42 »
U mnie w RAV 4 z września 2019 + Touch with Go 2 Mirrorlink działa z Samsungiem S7.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 11 Października 2019, 09:45:49 »
Ja walczyłem z tym mirrolink od dnia zakupu auta i poniosłem porażkę. Myślę, że to problem współpracy z danym telefonem. Uzywam osobiscie htc u12+ i o ile z systemami multimedialnymi grupy VW nie ma problemu. Łączy się to bez problemu to nieszczesny system toyoty ni hu hu. Teoretycznie w telefonie odpala się mirrolink a stacja wyświetla obraz jak poniżej:

Ale to wszystko ;( Miał ktoś tak? Widać że połączenie jest nawiązane. Nawet wyświetlił się komunikat do potwierdzenia ze jestem świadom użytkowania..itp.
Nic tylko czekac na aktualizacje do AA. Też mam potwierdzenie od dilera ze takowe bedzie do mojego auta.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 11 Października 2019, 09:49:41 »
System eCall jest całkowicie darmowy
dobre! :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #147 dnia: 11 Października 2019, 09:50:13 »
Wyglada ze nie masz zadnych aplikacji zainstalowanych ktore wspoerdans mirrorlink lub system ich nie wykryl.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 11 Października 2019, 09:57:57 »
Wyglada ze nie masz zadnych aplikacji zainstalowanych ktore wspoerdans mirrorlink lub system ich nie wykryl.

Wiem że tak wygląda ale tak nie jest. I to właśnie jest zastanawiające na maksa ;( Najciekawsze jest to ze w radiu skody po mirrolink nie ma najmniejszego problemu z tym i wszystko wyświetla jak należy.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 11 Października 2019, 11:23:00 »
Trzeba się z tym pogodzić że to nigdy nie będzie działało w Toyocie tak jak w innych markach :P :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl