Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #166 dnia: 29 Grudnia 2021, 11:00:53 »
za pomocą pałąka
To jest pantograf, nie "pałąk".
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #167 dnia: 29 Grudnia 2021, 13:03:35 »
Otóż nie.
Pantografy zwykle stosuje się w tramwajach i lokomotywach kolejowych, w trolejbusach pałąki.
Wynika to z odmiennego zakresu swobody obu rozwiązań.
Trolejbus może się poruszać bardziej swobodnie względem przewodów zasilających niż pojazd szynowy.
Poza zakresem swobody jest jeszcze zasadnicza kwestia - trolejbus jest zasilany dwoma przewodami górnymi i pałąki (troleje) maja za zadanie trzymanie / obejmowanie przewodów.
Pantograf nadaje się tylko do współpracy z jednym przewodem, drugi stanowią szyny.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2021, 13:09:58 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #168 dnia: 29 Grudnia 2021, 13:14:03 »
Dzięki systemom bateryjnym mogą poruszać się przez jakiś czas  po trasach nie posiadających trakcji elektrycznej, z czasem  skomplikowane rozjazdy trakcyjne też pewno znikną ze skrzyżowań, zostaną proste odcinki do ładowania baterii.
Tego nie wiedziałem. Choć to logiczne. Czyli są częściowo autonomiczne. Ciekawe, czy podobnie jak hybrydy odzyskują energię podczas hamowania i czy ładują wtedy tylko akumulatory, czy również oddają do sieci ?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #169 dnia: 29 Grudnia 2021, 14:34:04 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #170 dnia: 29 Grudnia 2021, 14:44:54 »
Stronę wcześniej @lechu pisał, że ma (podobna) i podaje link

Ja mam od pół roku taki wynalazek i sprawuje się świetnie:
https://a.aliexpress.com/_vPVUH6
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2021, 14:47:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #171 dnia: 03 Stycznia 2022, 07:55:41 »
Dzięki systemom bateryjnym mogą poruszać się przez jakiś czas  po trasach nie posiadających trakcji elektrycznej, z czasem  skomplikowane rozjazdy trakcyjne też pewno znikną ze skrzyżowań, zostaną proste odcinki do ładowania baterii.
Tego nie wiedziałem. Choć to logiczne. Czyli są częściowo autonomiczne. Ciekawe, czy podobnie jak hybrydy odzyskują energię podczas hamowania i czy ładują wtedy tylko akumulatory, czy również oddają do sieci ?

Odzyskują, dużo różnych rzeczy się tam dzieje.
Odbieraki - fachowo, potocznie - pały - tak się nazywają elementy styku pojazd-sieć.
Odzysk energii też jest gromadzony w magazynach stacjonarnych, bo na niektórych odcinkach jest taki wzrost napięcia sieci (przy zjazdach), że może odłączać osprzęt od sieci.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #172 dnia: 03 Stycznia 2022, 23:06:17 »
U mnie jeżdżą trolejbusy i mogą sobie jechać ze złożonymi pałąkami tam, gdzie nie ma trakcji. No i mają zielone tablice. Chociaż to akurat nie ma związku z rav4, a tym bardziej z rejestratorem wideo.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline rhode4321

• Początkujący
  • Samochód:: RAV 4 Hybrid
« Odpowiedź #173 dnia: 17 Maja 2022, 11:18:38 »
Witam po raz pierwszy
Sorki za odkopanie starszego wątku, ale chyba lepiej zachować ciągłość w temacie.

Teściu poprosił mnie o zakup i zamontowanie kamerki dual w RAV 4 Hybrid 2022 (zazdroszczę mu tego autka).  Teść człowiek starszej daty, emeryt ma obawy z montowaniem kabli i ingerencję w podsufitkę w celu przeciągnięcia kabla do tylnej kamerki. Jest nawet gotów zrezygnowac z kamerki tylnej  a zasilanie kamerki przedniej zrobić na standardowym zwisającym kablu wpiętym do zapalniczki byle nie tykać tapicerki. Dodam, ze żadne tryby parkingowe go nie interesują. Mnie osobiście takie podłaczenie kamerki irytuje.
I tutaj mam prośbę..czy możecie podzielić się spostrzeżeniami a najlepiej fotkami z montażu przewodów do kamerek dual? Zasilanie kamerki chciałbym podpiąć jakoś w przedniej konsoli za zapalniczką aby było niewidoczne ( tak mam u siebie w aucie innej marki). Chciałbym zamaskowac przewody całkowicie jednocześnie nie niszcząc jego cudeńka ;-).
Liczę na pomoc
Pozdrawiam

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #174 dnia: 17 Maja 2022, 11:59:45 »
Początkowo chciałem sie wpiąć do skrzynki bezpieczników pod kierownicą ale jakoś mi się nie podobało, że nie da się założyć klapki, nie bardzo tez umiałem znaleźć wygodne miejsce do podłączenia masy. No i dostęp do tej skrzynki wymaga troche ekwilibrystyki. Sporo osób tak montuje - ja odpuściłem. Drugie co wymyśliłem to skrzynka bezpieczników w komorze silnika tu jest wygodniej ale trzeba by lekko ją podrzeźbić żeby wyprowadzić kabel. Dalej do kabiny jest przejście w okolicach zawiasu maski.

Jako że też już starej daty jestem i mam lęki przed demontażem tych wszystkich elementów mocowanych na zatrzaski, zrobiłem tak:
Kabel z kamerki wsunięty pod podsufitkę - nie trzeba nic zdejmować. Potem pod tapicerką słupka - wystarczy lekko odchylić uszczelkę i go tamtędy wepchnąć. Dalej pod uszczelką w dół do progu. Tam ściagamy plastik osłaniający próg (bez problemu) i wzdłuż progu do tyłu. Potem pod tapicerką podłogi pod fotel kierowcy tam przez otwór w tapicerce wyjeżdzamy na zewnątrz i wprowadzamy przy zawiasie do podłokietnika, a tam już mamy gniazdko USB. Trzeba jakieś 5 m kabla. Dobrze jak kabel ma kątową wtyczkę USB bo wtedy nie sterczy w  schowku. Alternatywnie mozna podprowadzić do gniazdka USB z tyłu podłokietnika ale tam jest ryzyko że pasażer nogą uszkodzi wtyczkę.

Możecie się śmiać ale jest to 10 min roboty, a kabla praktycznie nie widać.

Tylnej nie mam ale myślę że przy krawędzi dachu też można by kabel łatwo pod podsufitkę wcisnąć. Ewentualnie dołem wzdluż progów.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2022, 12:02:04 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #175 dnia: 17 Maja 2022, 12:22:34 »
rhode4321, poczytaj jeszcze wątek "Wideorejestrator".
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #176 dnia: 17 Maja 2022, 12:24:44 »
Mam tylko przednią kamerę, bez trybu parkingowego. Podpiąłem ja pod zasilanie panelu centralnego oświetlenia na podsufitówce. Ilość kabla minimalna wychodzi z góry do kamerki umieszczonej po prawej stronie obok lusterka wstecznego.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #177 dnia: 17 Maja 2022, 20:19:29 »
Początkowo chciałem sie wpiąć do skrzynki bezpieczników pod kierownicą ale jakoś mi się nie podobało, że nie da się założyć klapki, nie bardzo tez umiałem znaleźć wygodne miejsce do podłączenia masy. No i dostęp do tej skrzynki wymaga troche ekwilibrystyki. Sporo osób tak montuje - ja odpuściłem. Drugie co wymyśliłem to skrzynka bezpieczników w komorze silnika tu jest wygodniej ale trzeba by lekko ją podrzeźbić żeby wyprowadzić kabel. Dalej do kabiny jest przejście w okolicach zawiasu maski.

Jako że też już starej daty jestem i mam lęki przed demontażem tych wszystkich elementów mocowanych na zatrzaski, zrobiłem tak:
Kabel z kamerki wsunięty pod podsufitkę - nie trzeba nic zdejmować. Potem pod tapicerką słupka - wystarczy lekko odchylić uszczelkę i go tamtędy wepchnąć. Dalej pod uszczelką w dół do progu. Tam ściagamy plastik osłaniający próg (bez problemu) i wzdłuż progu do tyłu. Potem pod tapicerką podłogi pod fotel kierowcy tam przez otwór w tapicerce wyjeżdzamy na zewnątrz i wprowadzamy przy zawiasie do podłokietnika, a tam już mamy gniazdko USB. Trzeba jakieś 5 m kabla. Dobrze jak kabel ma kątową wtyczkę USB bo wtedy nie sterczy w  schowku. Alternatywnie mozna podprowadzić do gniazdka USB z tyłu podłokietnika ale tam jest ryzyko że pasażer nogą uszkodzi wtyczkę.

Możecie się śmiać ale jest to 10 min roboty, a kabla praktycznie nie widać.

Tylnej nie mam ale myślę że przy krawędzi dachu też można by kabel łatwo pod podsufitkę wcisnąć. Ewentualnie dołem wzdluż progów.

Na podstawie opisu zakładam, że kabel został poprowadzony od podsufitki (szyby przedniej) przez górną krawędź słupka a następnie wzdłuż uszczelki słupka od strony drzwi.
Jeżeli rzeczywiście został tak ułożony to sugeruję jednak poprawić ułożenie, bo przewód może być ułożony na poduszce znajdującej się w górnej części słupka.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #178 dnia: 18 Maja 2022, 16:56:51 »
eżeli rzeczywiście został tak ułożony to sugeruję jednak poprawić ułożenie, bo przewód może być ułożony na poduszce znajdującej się w górnej części słupka.
Hmmm, wepchnałem go pod osłonę słupka w miejscu gdzie łączy się z podsufitką - lekko odchylając. Dzięki za zwrócenie uawgi przyjrzę się temu . Czy poduszka jest tak wysoko? Przy tym połączeniu?  aaaa.... a to chodzi górną kurtynę? Czy w słupku tez jest jakaś poducha?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #179 dnia: 18 Maja 2022, 19:21:36 »
Czy w słupku tez jest jakaś poducha?
Tak, jest poducha.

www.ucando.pl