Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #195 dnia: 05 Lipca 2022, 12:43:05 »
Po 2 tyg. użytkowania kamer (Viofo A129 Plus Duo GPS, przód, tył, karta 250GB) z dodatkową baterią (Power Core 6200LFP HW) trochę statystyki czasów nagrań.
Może komuś to się przyda planując wideorejestrator z trybem parkingowym low bitrate.

Ogólnie muszę stwierdzić, że od mniej więcej 2 mc jeżdżę średnio dziennie około 1,5 godz., a wcześniej było to ok. 50 min/dz.
Ma to duże znaczenie jeśli chodzi o ładowanie tej dodatkowej baterii, która wg danych producenta wymaga ok 60 min do pełnego naładowania.
Bateria ładuje się oczywiście tylko w trakcie pracy napędu / jazdy (podłączona do ACC w skrzynce bezpieczników).
Jeśli ktoś dziennie średnio jeździ tylko np. 30 min to ta dodatkowa bateria też nie będzie nigdy naładowana do pełna, w związku z czym czas nagrań parkingowych będzie skrócony.

A teraz statystyka:
- na karcie 250GB mieści się ok. 1,5 dnia nagrań, w tym 153 min jazdy (45 GB) i 1945 min postoju (193 GB)
- średnio mam ok 1,5 godz/dz jazdy i ok 22,5 godz/dz postoju
- nagrywanie z 2 kamer (przód 2,5K i tył FHD) w trakcie jazdy zabiera  0,31469 GB/min, a w trybie parkingowym  0,09923 GB/min
Można to sobie przeliczyć na własny profil jazdy, np. dla karty 250GB będzie to ok 13 godz. nagrań samej jazdy lub ok 42 godz. nagrań samego parkingu.

W związku ze średnim dziennym czasem jazdy - baterie mam codziennie naładowaną na full.
Nie zauważyłem również przerw w nagrywaniu związanych z wyładowaniem dodatkowej baterii.

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2022, 12:51:10 wysłana przez Markid »

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #196 dnia: 17 Listopada 2022, 22:07:56 »
Panowie potrzebuje waszej pomocy,  w toyce z silnikem 2.0 potrzebuje podlaczyc wideorejestrator  gdzie podłączaliście sie zeby miec zasilanie stale jak i po kluczyku do trybu parkingowego, spodziewalem sie w miejscu jak w hybrydzie.

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #197 dnia: 17 Listopada 2022, 23:08:51 »
Ja podłączyłem do złącza OBD dedykowaną przejściówką od producenta kamery. Nie nagrywam ciągle w trybie parkingowym, ale kamera ma czujnik wstrząsów i włącza nagrywanie tylko w razie potrzeby. Nie używam żadnych powerbanków, póki co wszystko działa (od 3 lat), akumulator też się trzyma.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #198 dnia: 20 Listopada 2022, 14:46:48 »
Jeśli ktoś dziennie średnio jeździ tylko np. 30 min to ta dodatkowa bateria też nie będzie nigdy naładowana do pełna, w związku z czym czas nagrań parkingowych będzie skrócony.
Jeśli ja tyle jeżdżę dziennie po mieście to co mam kupić żeby kamera działała w trybie parkinkowym? Podłączyć pod akumulator? Kupić powerbank?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #199 dnia: 21 Listopada 2022, 10:30:07 »
Chyba trzeba by użyć powerbanku samochodowego, który by miał o połowę krótszy czas ładowania, np. 20..30 min. Tyle, że ja takiego dotąd nie spotkałem.
Może kolega @Hardtmuth coś wie na ten temat, bo jak wnioskuję z wypowiedzi ma wiedzę merytoryczną - prawdopodobnie trzeba by taki powerbank skonstruować samodzielnie - ale to jest duże wyzwanie ;)
Może być też problem techniczny ze zbyt dużym prądem ładowania w takim rozwiązaniu - ale tego nie wiem - tylko gdybam.
Na portalu autowrzuta.pl moderator testował różne modele, najszybciej bodajże ładowały się Cellink lub BlackVue ale pierwsze jakoś w ostatnich latach podupadły jakościowo, a drugie są dość drogie.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #200 dnia: 21 Listopada 2022, 12:22:01 »
Trzeba by dokładniej poszukać, ale ogniwa niestety takie już są droższe, zrobienie całości samemu to też trochę czasu. Mnie się odechciało mimo, że zacząłem zbierać.
Są na allegro ogniwa z ładowaniem w okolicy 2-3C czasami trochę więcej, a to daje już ładowanie w pół godziny lub szybciej.

https://allegro.pl/oferta/ogniwo-lifepo4-ifr-18500-1200-mah-3-2-v-8688988407
https://allegro.pl/oferta/ogniwo-sony-us18650ft-1100mah-30a-lifepo4-blaszki-9137786575

Nie wiem czy wieszają za linki z Allegro, mam nadzieję, że nie ...

Inna sprawa, że takie ogniwa mają niższą gęstość energii i trzeba się bardziej rozrosnąć z gabarytami.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: 21 Listopada 2022, 12:56:52 »
Chyba trzeba by użyć powerbanku samochodowego, który by miał o połowę krótszy czas ładowania, np. 20..30 min. Tyle, że ja takiego dotąd nie spotkałem.
Może kolega @Hardtmuth coś wie na ten temat, bo jak wnioskuję z wypowiedzi ma wiedzę merytoryczną - prawdopodobnie trzeba by taki powerbank skonstruować samodzielnie - ale to jest duże wyzwanie ;)
Może być też problem techniczny ze zbyt dużym prądem ładowania w takim rozwiązaniu - ale tego nie wiem - tylko gdybam.
Na portalu autowrzuta.pl moderator testował różne modele, najszybciej bodajże ładowały się Cellink lub BlackVue ale pierwsze jakoś w ostatnich latach podupadły jakościowo, a drugie są dość drogie.

Ja generalnie nie potrzebuję na noc tej kamery, bo parkuję w bloku w garażu i odkąd osiedle zostało wybudowane (5 lat) nie było żadnej kradzieży i jest ochrona. Ja potrzebuję kamery jak wyjeżdżam na zakupy, parkuję na parkingu, czy żeby mi nagrywało jazdę.
Do tego nie wystarczy ten powerbank? Będę go brał na noc do domu i ładował, a rano jak wyjeżdżał to podłączał. Będzie można bez problemu odłączyć ten powerbank?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #202 dnia: 21 Listopada 2022, 12:57:10 »
Nie ma tygodnia, żebym nie montował takiego zestawu z powerbankiem.

Opcja tańsza to:
Power bank o pojemności 3200 mAh, wyposażony w gniazdo zapalniczki oraz 2 porty USB (5V
max. 2A), pozwalający zasilać rejestrator podczas pracy w trybie "parking" oraz inne urządzenia w
czasie postoju pojazdu. Czas ładowania baterii: ok. 1h.

Opcja droższa:
Power bank o pojemności 6000 mAh z opcją dołączenia dodatkowych modułów.
Urządzenie pozwala zasilać rejestrator jednokanałowy, pracujący w trybie parking przez czas ok. 28
h lub rejestrator dwukanałowy przez ok. 20 h. Czas pełnego naładowanie baterii wynosi 40 - 80 min.
w zależności od rodzaju podłączenia zasilania. Posiada funkcję monitorowania poziomu
naładowania za pomocą aplikacji poprzez połaczenie bluetooth. Dodatkowe wyposażenie
stanowi port USB (5V max. 2A) pozwalajacy na zasilanie dodatkowych urzadzeń.

Opcję droższą można rozszerzać o kolejne banki pojemnością 6600 mAh
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 21 Listopada 2022, 13:01:14 »
@Colin mógłbyś się odnieść do mojego posta wyżej?

Opcję droższą można rozszerzać o kolejne banki pojemnością 6600 mAh

Czyli, że można dwa powerbanki podłączyć i położyć pod siedzenie na przykład?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #204 dnia: 21 Listopada 2022, 13:04:36 »
Czyli, że można dwa powerbanki podłączyć i położyć pod siedzenie na przykład?

Tak, miałem Klienta, który podpiął dodatkowo do głownej dwa następne. Ale ilość kamer w aucie to było 4 sztuki
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 21 Listopada 2022, 13:07:38 »
I można ten powerbank w każdej chwili odłączyć szybko i wziąć do domu podładować?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #206 dnia: 21 Listopada 2022, 13:10:48 »
To wszystko ładuje się samo w pojeździe, nic nie zabierasz. Zestaw zamontowany zostaje w pojeździe, jest bezobsługowy.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #207 dnia: 21 Listopada 2022, 13:26:26 »
No tak, wiem o tym. Ale w razie czego jakbym tak jeździł, że się nie zdąży naładować, to można łatwo go wziąć i podładować w domu? Czy raczej jest poprzypinany "na stałe"

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #208 dnia: 21 Listopada 2022, 13:47:42 »
Raczej jest na stałe, bo waży swoje. Ładowanie odbywa się z napięcia 12V więc w domu musiałbyś go z takowego prostownikowego urządzenia ładować.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #209 dnia: 21 Listopada 2022, 22:36:06 »
To wszystko ładuje się samo w pojeździe, nic nie zabierasz. Zestaw zamontowany zostaje w pojeździe, jest bezobsługowy.

Chciałbym zapytać, jak te baterie się ładują jeśli są wyczerpane do 0%. Która się najpierw ładuje ? Czy ta główna czy te dodatkowe najpierw ? A jak to jest przy ujemnych temperaturach? Czy też można je ładować czy od razu je szlag trafi. Bo LiFePO4 nie można ładować jeśli temperatura baterii jest ujemna ? Czy układ elektroniczny nie pozwala na podanie prądu ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl