Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #270 dnia: 27 Stycznia 2023, 13:01:21 »
Również w markowych powerbankach typu BlackVue B-124 brak zabezpieczenia przed ładowaniem przy ujemnych temperaturach.
Pojawił się nowy model B-130X, już ma zabezpieczenie przed niskimi temp. większa pojemność - tylko ta cena ...

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #271 dnia: 27 Stycznia 2023, 13:17:17 »
Równo 2000 brutto u mnie.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline baslow

• Toyot Leżący
  • *
    • baslow.net
  • Samochód:: RAV4 V RM'23
« Odpowiedź #272 dnia: 16 Lutego 2023, 13:32:41 »
Cześć,
Planuję moją nową RAV4 (stoi u dilera) wyposażyć w rejestrator.
Viofo 139 PRO 2CH...
Planuje podpiąć to cudo pod bezpieczniki przez adapter zasialania ACC.
Problem jaki mam to nie mam pojęcia jaką przejściówkę do bezpieczników wybrać...
https://www.wideorejestratory24.pl/jaka-przejsciowka-do-bezpiecznikow#gsc.tab=0
Pomożecie? Jakie bezpieczniki ma RAV4 model 23 produkcja 22?
Dzięki.
Pozdrawiam,
baslow

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #273 dnia: 16 Lutego 2023, 13:39:39 »
roblem jaki mam to nie mam pojęcia jaką przejściówkę do bezpieczników wybrać...
Np tą. https://allegro.pl/oferta/rozgaleznik-bezpiecznika-acn-japonskie-sam-89914-10500714572
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #274 dnia: 16 Lutego 2023, 14:44:19 »
... Planuję moją nową RAV4 (stoi u dilera) wyposażyć w rejestrator.
Viofo 139 PRO 2CH...
Planuje podpiąć to cudo pod bezpieczniki przez adapter zasialania ACC.
...
W RAVce są bezpieczniki MINI.
Jeśli chcesz podpiąć kamerkę z trybem parkingowym (np. low bitrate) pod ACC przez adapter zasilania to sugeruję abyś dokupił sobie jakis power bank samochodowy.
Niestety hybrydy źle znoszą ciągnięcie prądu na postoju - wielu kolegów (w tym ja) to potwierdziło tu na forum.
No chyba, że dziennie jeździsz autem powiedzmy 3..5 godz to OK bez power banku pewnie "obleci". ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2023, 14:46:10 wysłana przez Markid »

Offline baslow

• Toyot Leżący
  • *
    • baslow.net
  • Samochód:: RAV4 V RM'23
« Odpowiedź #275 dnia: 16 Lutego 2023, 15:02:40 »
Dzięki za odpowiedź!

Tak wiem o tym złym znoszeniu... czytałem.
Nawet nie pomoże ustawienie odcięcia zasilania na 12,2 czy nawet 12,4 na adapterze?
Mam duszę eksperymentatora - sprawdzę -- i albo zrezygnuje z parkingowego albo dokupię power bank.

Nie - nie będę tyle jeździł ;)
Pozdrawiam,
baslow

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #276 dnia: 16 Lutego 2023, 23:10:49 »
Jakiego powerbanka polecacie do videorejestratora ?

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #277 dnia: 17 Lutego 2023, 08:24:14 »
Może ktoś podpowie jaka kamera na przód oraz powerbank do tego  najlepiej się sprawdza

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #278 dnia: 17 Lutego 2023, 09:25:40 »
Zbyt dużego wyboru power banków to nie ma, na ten moment u nas to chyba tylko: Iroad, BlackVue i PowerCore.
Ja od niecałego roku używam PowerCore z kamerka Viofo 129 G Plus Duo - działa to jak na razie bezproblemowo.
Jak będziesz miał pojedynczą kamerkę to można liczyć na dłuższe nagranie niż przy podwójnej. Podwójna zużywa prawie drugie tyle energii.

Jeszcze jedna rzecz - poza trybem lowbitrate, który powszechnie jest oceniany jako najbardziej skuteczny, są inne tryby, np. G-Sensor wykrywający wstrząsy - taki tryb zużywa znacznie mniej energii gdyż większość czasu kamera jest uśpiona. Oczywiście minusem jest to, że na nagraniu mamy zapis sytuacji po zdarzeniu, a nie całości.  Nie zawsze takie nagranie coś daje.
Jeśli potrzebujesz pojedynczej kamerki to ciekawym pomysłem może być VANTRUE T3, ma ona niespotykany w innych kamerach tryb nagrywania - możliwość detekcji ruchu opartej o radar (czujnik mikrofalowy). Przez to jest bardzo oszczędna jeśli chodzi o zużycie prądu, a przy tym zaczyna rejestrować zdarzenie gdy coś się porusza w bezpośredniej bliskości auta, czyli jeszcze przed potencjalnym zdarzeniem.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #279 dnia: 18 Lutego 2023, 11:51:48 »
Zapomniałeś jeszcze o trybie poklatkowym, w którym masz lepsza jakość, a przy tym mniejsze zużycie prądu, niż w low bitrate

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #280 dnia: 18 Lutego 2023, 13:37:40 »
Jeszcze jedna rzecz - poza trybem lowbitrate, który powszechnie jest oceniany jako najbardziej skuteczny, są inne tryby, np. G-Sensor wykrywający wstrząsy - taki tryb zużywa znacznie mniej energii gdyż większość czasu kamera jest uśpiona.
Robiłem pomiary dla Viofo i różnice poboru prądu w różnych trybach parkingowych były kosmetyczne (ok. 20mA przy poborze rzędu 220mA). Nieco mnie to ździwiło. Najwyraźniej większość prądu zjada procesor nawet kiedy prawie nic nie robi.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #281 dnia: 18 Lutego 2023, 23:20:22 »
W trybie z sensorem wstrząsów też prad jest podobny ?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #282 dnia: 19 Lutego 2023, 13:12:41 »
Tak, sprawdzałem wszystkie tryby. Może u innych producentów będzie z tym lepiej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #283 dnia: 19 Lutego 2023, 16:56:57 »
To słabo. Byłem przekonany, że ten tryb jest m.in. po to by zmniejszać zużycie energii.
Natomiast w Vantrue T3 z tego co pamiętam w testach na YT pobór prądu był dużo mniejszy podczas czuwania.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
« Odpowiedź #284 dnia: 25 Lutego 2023, 14:34:33 »
Hej,

Mam pytanie odnośnie montowania kamerki w aucie. Odbieram w przyszłym tygodniu auto, co mnie zaskoczyło bo spodziewałem się dopiero za 2 tygodnie i nie miałem czasu zrobić rozeznania w temacie kamerki. Myślałem, że mi zamontują przed odbiorem auta, ale nie wyrobie się (research, zamówienie, kurier itd.). Poza tym handlowiec mi powiedział, że jak już położą ceramikę na początku przyszłego tygodnia (mają napięty grafik i nie zgodził się przesunąć) to raczej nie będą już dotykali potem auta, tylko muszę odebrać i umówić się na inny termin instalacji kamerki.

Ojciec mnie nastraszył, że zasada jest taka, żeby zamontować co trzeba przed odbiorem auta bo będą dbali, o to, żeby to dobrze zrobić przed odbiorem i potem nie odwiedzać ich do przeglądu. A jak już ich odwiedzę potem, gdzie będzie to już moje prywatne auto to mogą odwalić fuszerkę, porysować wnętrze itd.

1. Jakie macie doświadczenia i co radzicie? Czy zamawiać kamerkę na łeb na szyję czy na spokojnie sobie za 2 tygodnie do ASO podjechać?

2. Jeśli kupię dzisiaj kamerkę bez powerbanka i okaże się po jakimś czasie, że nie zdaje egzaminu to dokupując powerbank znowu będę musiał podjechać do ASO żeby mi przełączyli na inne źródło?

3. Ktoś korzystał z usługi montowania kamerki w jednym z punktów od https://www.wideorejestratory24.pl/ ? Czy przy nowym aucie lepiej w ASO to zrobić?

4. I kupując videorejestrator skąd mam wiedzieć jakie przejściówki potrzebuje?
Widzę na stronie ATC/ATS/Micro2/mini https://www.wideorejestratory24.pl/zestaw-viofo-a129-plus-dual-power-set
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2023, 15:21:10 wysłana przez nowy218 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl