Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #315 dnia: 10 Marca 2023, 06:12:20 »
Nawiasem mówiąc jest nowe firmware. (Mini)
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2023, 06:16:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #316 dnia: 10 Marca 2023, 09:47:51 »
Do której kamerki ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #317 dnia: 10 Marca 2023, 10:46:09 »
A119 mini, te vifo które nie miały wcześniej HDR.
W nowo sprzedawanych już jest.
https://youtu.be/yH5QE2_bB-Y
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2023, 10:53:57 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #318 dnia: 14 Marca 2023, 20:33:21 »
Zdecydowalem się ostatecznie na a119 V3, czyli model bez wifi i tu mam hinta dla osób, które rozważają zakup podobnych modeli z wi-fi i bez: pliki można ściągać na telefon przez przejściówkę/kabel OTG. Założyłem sobie, że jeśli to mi nie zadziała, to w razie W użyję czytnika kart (BTW: viofo dodaje czytnik gratis do kamerki - miła niespodzianka), ale przetestowałem i widzę, że mogę podpiąć bezpośrednio telefon do kamerki i również działa (do tego prawdopodobnie szybciej i wygodniej, niż przez wifi).

Czy każda kamerka u każdego tak zadziała? Pewnie nie, bo to zależy i od kamerki i od telefonu i od kabla/przejściówki. Najprościej mówiąc: telefon może dawać zbyt mało prądu, żeby zasilić rejestrator (natomiast akurat a119 V3 ma możliwość ładowania przez uchwyt z GPS, a gniazdo bezpośrednio w kamerce powinno wtedy umożliwiać przesył danych, choć u mnie akurat nie było takiej potrzeby - ładowanie z telefonu daje radę)

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #319 dnia: 09 Maja 2023, 13:32:14 »
Korzysta ktoś może z  70mai A500S Dash Cam Pro Plus+ + RC06. Jak się spisuje, jak wrażenie? Ewentualnie macie jakieś alternatywy na kamerę przód + tył za 600/700 zł?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #320 dnia: 09 Maja 2023, 14:28:44 »
korzystam od roku i jest ok.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #321 dnia: 09 Maja 2023, 15:12:04 »
Alternatywnie Vifo A129 duo
 "Wbudowany moduł WIFI i BLUETOOTH Najwyższa jakość nagrań FHD 30FPS PRZÓD + TYŁ Zasilanie kondensatorem Natywna obsługa kart pamięci 64GB i 128GB Miniaturowy rozmiar Aktywny TRYB PARKINGOWY"
Ja używam a119 mini I jest świetny stosunek jskiść/cena po skonfigurowaniu.
Do tego USB już C, GPS i Wi Fi 5g, karta 256GB itp. Cena ok.500 można kupić. 
Tu jednak muszę mieć osobno  dwie kamery jeśli przód i tył.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2023, 15:16:22 wysłana przez Krisman »

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #322 dnia: 09 Maja 2023, 17:03:36 »
Osobiście polecam viofo a129 plus duo tył i przod. Podłączone bezpośrednio pod bezpieczniki Rewelacja.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #323 dnia: 09 Maja 2023, 19:52:58 »
Również polecam viofo. Mam a119v3 i jakość nagrań rewelacyjna

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #324 dnia: 10 Maja 2023, 10:04:53 »
Osobiście polecam viofo a129 plus duo tył i przod. Podłączone bezpośrednio pod bezpieczniki Rewelacja.

Nie orientujesz się czy takie podłączenie może być kwestionowane przez ASO jak auto na gwarancji?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #325 dnia: 10 Maja 2023, 11:07:05 »
Nie orientujesz się czy takie podłączenie może być kwestionowane przez ASO jak auto na gwarancji?
Nie. Nie ma ingerencji w instalację.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline stnslwk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #326 dnia: 19 Czerwca 2023, 08:12:36 »
ja zdecydowałem się na ten w linku: https://pl.aliexpress.com/item/1005001448402565.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.26.48981c24qNuDBf&gatewayAdapt=glo2pol - nie wymaga specjalnie instalacji, zdejmujesz starą obudowę lusterka i zakładasz nową z kamerą. W zestawie jest też kabel, któy umoźliwia podłączenie kamery bez cięcia kabli

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #327 dnia: 19 Czerwca 2023, 10:23:24 »
Przypominam, że mogą być problemy w niektórych krajch, szczególnie w Austrii. Tam ciągłe rejestrowanie obrazu jest traktowane jako prowadzenie monitoringu - czego robić nie wolno. Zagrożone bardzo wysoką karą 15000 Eur + ewentualny dodatkowy pozew od osoby, która została nagrana. Reasumując wjeżdżając do Austrii należy kamerkę po prostu zdemontować - wyłączenie nie jest wystarczające. Oczywiście nadal obowiązuje dyrektywa (czy cos w tym stylu), które legalizuje wyposażenie (fabryczne) auta zgodne zgodne z krajem rejestracji we wszystkich krajach ale kamera nie jest w wypadku RAV4 wyposażeniem fabrycznym. Fabrycznie kamery zresztą są i z przodu i w Exe z tyłu i one problemu nie stanowią.
Nawiasem mówiać mi się to rozwiązanie bardzo podoba ale nie chciałbym tego demontować przed wyjazdami - przynajmniej raz w roku - i w sumie nie mieć wtedy kamerki przez cały wyjazd. Moją kamerkę (7omai) ściągam na granicy jednym ruchem i zakladam na wyjeździe.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #328 dnia: 19 Czerwca 2023, 10:51:22 »
Przypominam, że mogą być problemy w niektórych krajch, szczególnie w Austrii. Tam ciągłe rejestrowanie obrazu jest traktowane jako prowadzenie monitoringu - czego robić nie wolno. Zagrożone bardzo wysoką karą 15000 Eur + ewentualny dodatkowy pozew od osoby, która została nagrana. Reasumując wjeżdżając do Austrii należy kamerkę po prostu zdemontować - wyłączenie nie jest wystarczające. Oczywiście nadal obowiązuje dyrektywa (czy cos w tym stylu), które legalizuje wyposażenie (fabryczne) auta zgodne zgodne z krajem rejestracji we wszystkich krajach ale kamera nie jest w wypadku RAV4 wyposażeniem fabrycznym. Fabrycznie kamery zresztą są i z przodu i w Exe z tyłu i one problemu nie stanowią.
Nawiasem mówiać mi się to rozwiązanie bardzo podoba ale nie chciałbym tego demontować przed wyjazdami - przynajmniej raz w roku - i w sumie nie mieć wtedy kamerki przez cały wyjazd. Moją kamerkę (7omai) ściągam na granicy jednym ruchem i zakladam na wyjeździe.
Masz na myśli Konwencję Wiedeńską o ruchu drogowym?
Ona nic nie legalizuje. Z punktu widzenia prawa międzynarodowego każda umowa międzynarodowa wiąże państwo w takim samym stopniu, jednym z wymiarów praktycznych Konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa. Ergo nie dotyczy wyposażenia fabrycznego a wymaganego przez PoRD kraju rejestracji. Nawiasem mówiąc wideorejestrator w przypadku Toyoty może być wyposażeniem opcjonalnym producenta. Na naszym rynku nie dla RAV4 ale bodaj do C-HR czy Yarisa. Natomiast wideorejestrator w A narusza inne przepisy niż ichnie PoRD i dlatego jest nielegalny. Ciekaw jestem jednak, jak w dobie iluś kamer montowanych fabrycznie w samochodzie są w stanie to wyegzekwować? Nie mówię o dokładanych kamerkach ale bodaj w takim MB wideorejestrator fabryczny nie ma osobnej kamery tylko korzysta z pokładowej, wspólnej bodaj z rozpoznawaniem znaków.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #329 dnia: 19 Czerwca 2023, 10:59:01 »
ale bodaj w takim MB wideorejestrator fabryczny nie ma osobnej kamery tylko korzysta z pokładowej, wspólnej bodaj z rozpoznawaniem znaków.

To jest słowo klucz - czytałem kiedyś na stronce austryjackiej właśnie podstawę prawną - jak masz fabrycznie to możesz nawet policję nagrywać (jeśli nagrywa się to automatycznie a nie jest wzbudzane przez kierowcę). 
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl