Miałem kilka kamerek i mam swoje wnioski, może komuś się przyda.
Niby 4K i turbo doładowania, ale mało która kamera dobrze prezentuje stopklatkę. Teraz mam Garmina 56 i może ogólną jakością obrazu nie powala. Ale to jest jedyna moja kamera, gdzie praktycznie każda złapana stopklatka jest nierozmazana i z odczytaniem nr rejestracyjnego nie ma problemu. Pewnie z nagrania każdej kamery programem graficznym da się wyłuskać ostre ujęcie. Ale tu chodzi o bezproblemowy odczyt, a już miałem taką potrzebę. Daję policjantowi kartę pamięci, a ten przegląda ją na dowolnym urządzeniu i sprawa kolizji szybko posuwa się naprzód.
Kolejny problem to odczytanie rejestracji w nocy, gdzie większość kamer nie radzi sobie z matrycowym pomiarem światła i tablica rejestracyjna wychodzi jedna biała plama.
Jeżeli nie macie specjalnej potrzeby posiadania kąta 170 stopni, to nie wybierajcie takich obiektywów. Takie szkiełka oferują zdecydowanie gorszą ostrość szczególnie w rogach kadru. Ponadto ta sama ilość pikseli przetwornika obsługuje większe pole widzenia, więc pojedynczy piksel obejmuje szersze pole i obraz ma gorszą rozdzielczość oraz gorszą jakość pomiaru światła.