Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 151016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #510 dnia: 01 Września 2023, 16:54:07 »
Przejrzałem opcje i nie ma możliwości włączenia HDR, chociaż chwalą się, że jest.
Jest kompensacja ekspozycji, może to coś da.

Filmik z netu:

https://www.youtube.com/watch?v=UZrd7uc7iXM&t=190s

Superior Night Vision
Equipped with wide dynamic range technology, the video will be displayed in the best condition,every detail of the video looks amazing. This dash cam can capture every vivid moment clearly even at night, such as license plates and road signs.

Ciekawe co odpowiedzą?
Ciekawe czy odpowiedzą...
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2023, 16:59:53 wysłana przez OBI_FMJ_PL »
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #511 dnia: 01 Września 2023, 17:05:35 »
W nowszym firmware jest hdr.
W viofo 129g plus

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #512 dnia: 01 Września 2023, 17:11:51 »
Nie ma znaczenia czy noc czy dzien czy deszcz w nocy...zdjęcie z zoomowane ja jadę lewym pasem auto z nagrania prawym...tablice na oryginalnym nagraniu czytelne

Wysłane z mojego SM-G398FN przy użyciu Tapatalka

Nie ma znaczenia czy noc czy dzien czy deszcz w nocy...zdjęcie z zoomowane ja jadę lewym pasem auto z nagrania prawym...tablice na oryginalnym nagraniu czytelne

Chyba nie jedziesz, bo samochód przed Tobą ma włączone światła stop. Co do wideorejestratora ale noc to nie są odpowiednie warunki do odczytywania tablic rejestracyjnych. Chyba, że ktoś ma odpowiednie oprogramowanie? Ale ja na razie takiego nie znalazłem.

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #513 dnia: 01 Września 2023, 17:43:08 »
Faktycznie w nocy jest gorzej, sprawdzę jeszcze w sofcie czy nie można czegoś zmodyfikować w ustawieniach...z daleka tablice są mało czytelne, zauważyłem że z bliska ( 1m-5m) można odczytać nr. rej
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2023, 18:14:23 wysłana przez suchy2201 »

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #514 dnia: 01 Września 2023, 18:15:37 »

Chyba nie jedziesz, bo samochód przed Tobą ma włączone światła stop. Co do wideorejestratora ale noc to nie są odpowiednie warunki do odczytywania tablic rejestracyjnych. Chyba, że ktoś ma odpowiednie oprogramowanie? Ale ja na razie takiego nie znalazłem.
Auta w ruchu

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #515 dnia: 01 Września 2023, 18:21:00 »
Nie no masakra z tym tapatalkiem ...jakosc strasznie okraja...nie idzie nic sensownego wkleic ...z rejestratora z nagrań video klatki stop zgrane z karty sd.. jazda nocą z bliska wmiare rejestracje czytelne z daleka słabo .

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #516 dnia: 01 Września 2023, 18:54:11 »
Oprogramowanie wiele nie pomoże, bo tak naprawdę nie dotyka faktycznego działania sensora i kodeka, a tam jest pies pogrzebany. Kamerki są tworzone do nagrywania płynnych filmów (tadaaam!), a do sprawnego rozpoznawania rejestracji w nocy należałoby mieć sprzęt do zdjęć poklatkowych (jak np. kamery challenge'u w siatkówce). Do obejrzenia ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=4AnyhHl3_tE
Tak więc póki co cudów w nocy nie będzie na żadnej dostępnej w handlu kamerce.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2023, 19:05:50 wysłana przez vvk »

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #517 dnia: 01 Września 2023, 19:16:46 »
Znalazlem takie cos w aplikacji fitcamx  jak suwak exposure compensation..mozna go suwać płynnie w skali od -2.0 do +2.0 ...jak ustawiłem go w polozeniu -1.0 z polożenia 0.0 nagrania rejestracji są o wiele czytelniejsze...co to takiego? I w jakiej skali ustawić?

« Ostatnia zmiana: 01 Września 2023, 19:24:12 wysłana przez suchy2201 »

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #518 dnia: 01 Września 2023, 19:21:37 »
Oczywiscie w tapatalku nic nie jest wyraźne..jednak zdjęcie ciemniejsze to w skali -1.0 I tablica rej. jest mega czytelniejsza lecz cale zdjęcie ciemniejsze drugie to snapshot z +1.0 i jest jasne lecz tablica rej.jakby prześwietlona...to jak ustawić suwak na skali?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #519 dnia: 01 Września 2023, 21:35:02 »
Korekta automatycznej ekspozycji (poziomu naświetlania jednej klatki filmu). Ustawiając na minus będziesz miał ciemniejszy obraz, stracisz sporo szczegółów w ciemnych miejscach. W zamian będzie mniej prześwietleń. Wzależności od tego, jak jest to technicznie realizowane (tzn. czy zmienia się faktyczny czas ekspozycji), może się również nieco poprawić ostrość ruchomych obiektów w słabym świetle.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #520 dnia: 01 Września 2023, 22:12:29 »
Automatyka ekspozycji działa w ten sposób, że stara się ustawić średnią jasność filmu do zadanego wzorca (zwykle 18% szarości). Efekt jest taki, że jeśli w kadrze dużo białego to obraz będzie przyciemniony a jeśli dużo czarnego to obraz będzie rozjaśniony. Należy zatem w dzień ustawiać korektę na + a w nocy na -.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #521 dnia: 01 Września 2023, 23:28:56 »
Dodam, że z viofo z HDR da się odczytać rejestracje w nocy z aut jadących z naprzeciwka. Oczywiście nie zawsze się uda, ale często tak. Większość kilkukrotnie droższych kamer tego nie potrafi, a topoll pisze, że obraz słaby....

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #522 dnia: 02 Września 2023, 00:26:47 »
Dodam, że z viofo z HDR da się odczytać rejestracje w nocy z aut jadących z naprzeciwka. Oczywiście nie zawsze się uda, ale często tak. Większość kilkukrotnie droższych kamer tego nie potrafi, a topoll pisze, że obraz słaby....

Ja tylko napisałem swoje (i tylko swoje) wrażenia z użytkowania takowej kamery. Byłem z niej niezadowolony. Może miałem pechowy egzemplarz, może źle trzymałem, nie wiem. W końcu wylądowała w elektrośmieciach. A ponieważ naciąłem się na takiej kamerze, to teraz kupiłem inną.
Każdy robi jak uważa.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #523 dnia: 02 Września 2023, 11:13:35 »
Ciekawe co odpowiedzą?
Ciekawe czy odpowiedzą...

Regarding the problem of overexposure at night, you can manually lower the exposure to see if you can see the license plate.

To problem rozwiązany ;)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #524 dnia: 17 Września 2023, 08:38:20 »
Cytat:  link=topic=46327.msg790709#msg790709 date=1693603736

Ja tylko napisałem swoje (i tylko swoje) wrażenia z użytkowania takowej kamery. Byłem z niej niezadowolony. Może miałem pechowy egzemplarz, może źle trzymałem, nie wiem. W końcu wylądowała w elektrośmieciach. A ponieważ naciąłem się na takiej kamerze, to teraz kupiłem inną.
Każdy robi jak uważa.
Ciekawe czy zmieniłeś choć ustawioną fabrycznie rozdzielczość (która jest w standardzie ustawiona na niską), bo kamera w swojej klasie jest świetna.  Mam też vifo mini I tu też super, jeśli nie lepiej.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl