Autor Wątek: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy  (Przeczytany 142129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Lipca 2019, 14:58:11 »
Serio 2.0 pali mniej niż 1.8 ?

Pali mi zazwyczaj mniej niż 1.8 TS HSD, nieznacznie, ale mniej. Teraz, po przebiegu 4 tys km spalanie poranne oscyluje w okolicach 4l. Wakacyjne wyniku Auris na tej samej trasie i w analogicznych warunkach miałem w okolicach 4,5-4,7l. Największa różnica jest na krótkich odcinkach. Po prostu większa bateria w 2.0 pozwala na wyjazd na zimnym silniku z garażu, dojazd do sklepu 600 m od domu i powrót do garażu z wynikiem 0.0l/100km. Nie realne w 1.8.

Natomiast w trasie (130-140 km/h) jest tak samo jak w Auris przy tych samych prędkościach, a czasem ciut więcej.   
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2019, 15:01:51 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Lipca 2019, 15:02:02 »
Mój C-HR 1.8 bardzo lubi Shell V-Power Racing, przepisowa +/-10 km/h jazda po mieście w korku i terenie zabudowanym (Legnica i okolice).

« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2019, 16:01:34 wysłana przez laki »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Lipca 2019, 15:26:27 »
a jaka średnia prędkość? I z całym szacunkiem, mam wyniki z 30 km jazdy w pewnym górskim mieście i jego okolicach jak miałem jeszcze Auris 1.8 TS na poziomie 1,9-2,1l/100 km, ale czego to dowodzi? Ja pisze o powtarzalnych wynikach na tej samej trasie. Corollą 2.0 TS po wawie miałem w sobotę na dystansie 37 km wynik 2,9, ale nie wrzucam takich niemiarodajnych wyników, bo naprawdę nie ma sensu. 

I prośba jeszcze jedna - to wątek o 2.0 TS HSD :)
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Okon92

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Sierpnia 2019, 13:19:24 »
Wczoraj odebrałem w końcu moja Corollę Hatchback 2.0 Hybrid. Zdołałem już przejechać 150 km o w porównaniu do mojego poprzedniego Aurisa II 1.6 benzyna to jest ogromna różnica.  Spalanie po jeździe krajówkami i kawałkiem ekspresówki 5.7 litra przy prędkości 100-110. Jakiś litr mniej jak w Aurisie, a elastyczność i przyspieszenie zupełnie nieporównywalne. Wyciszenie też jest o wiele lepsze. Także na razie jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jak będzie dalej  :)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Sierpnia 2019, 22:27:41 »
Swoją nową Corolą HB 2.0 zrobiłem już 500 km...średnie spalanie do tej pory - 5,0 l /100km :good: :good:
Nie spodziewałem się takiego wyniku. Większość z tych 500 km to miasto, poza tym drogi krajowe oraz ekspresowe.
Byle tak dalej  :-)
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Sierpnia 2019, 22:44:04 »
Trochę 2.0 Dynamice Force ideologia nie łączy mi się w całość. Przez 2 dni jeździłem corolla z tym silnikiem i moja refleksja jest taka jak chcesz jeździć eko  to zrobisz fajne wyniki poniżej 5l/100km ale jak chcesz jeździć dynamicznie to ten układ napędowy też potrafi zaspokoić potrzebę przyśpieszenia.

Tylko jak samochód chce jechać to ciężko się oprzeć, żeby nie cisnąć. Wiadomo jak jedziesz sobie rekreacyjnie to można tempomat + eko i lecisz spokojnie. Tylko dlaczego jak tym autkiem można dynamicznie jeździć.
Jak auto nie chce jechać to można się bawić w eko jazdę ale w przypadku jak tylko czeka na wciśniecie pedału gazu w podłogę to nie widzę sensu czerpać przyjemność z eko jazdy. Ewentualnie jak się jakiś korek natrafi to można korzystać z ekonomi.

Moja opinia jest taka:
2.0 jak lubisz trochę bardziej dynamiczną jazdę i eko jazda jest dla Ciebie spoko ale cię nie kręci.
1.8 jak lubisz eko jazdę

Spokojna jazda spalanie poniżej 5l/100km osiągalne, lecz jadąc w mieście na ograniczeniu do 70 km/h i wykorzystując zasoby silnika w 90-95% to spalanie 7,4l/100km. A teraz jak czytam to co napisałem to zastanawiam się po w ogóle 180-cio konna hybrydą miałbym jeździć eko.

Myślałem, że owa jazda dwu dniowa spowoduje że będę zdecydowany któryś z tych silników, a efekt jest taki że jeszcze bardziej nie wiem co miałbym wybrać. Chyba muszę wziąć 1,8 na dwa dni testowe może to coś mi pomoże w wyborze.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Sierpnia 2019, 09:08:30 »
Myślałem, że owa jazda dwu dniowa spowoduje że będę zdecydowany któryś z tych silników, a efekt jest taki że jeszcze bardziej nie wiem co miałbym wybrać. Chyba muszę wziąć 1,8 na dwa dni testowe może to coś mi pomoże w wyborze.
Toyota wypożycza auta testowe na kilka dni?  Jaka jest stawka?

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Sierpnia 2019, 09:45:45 »

Ja dostałem samochód na weekend do testów - umowa użyczenia, bez żadnych opłat - Toyota Kraków Dobrygowski polecam gorąco!

Druga opcja - Panek CarSharing - ma w ofercie Toyoty 1,8 HSD w wersji sedan
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2019, 09:53:01 wysłana przez krk_man »
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Sierpnia 2019, 10:16:38 »

Toyota Kraków Romanowski również jedynie koszty paliwa.

Jechałem teraz toyota corolla sedan 1,8 hds z carsharing'u Panek i po bezpośredniej zmienia z 180 km na 122km, czułem róźnicę ale nie było dyskonfortu. W mojej opinni słabsza hybryda również daje radę w kwesti dynamicznego ruszenie ze świateł.

Sprzedawca wyraził zielone światło na kolejne użyczenie samochodu do testów tym razem corolla sedan HDS

Coś pomyślę zakup dopiero za 4-5 miesięcy.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Sierpnia 2019, 10:31:19 »
W mojej opinni słabsza hybryda również daje radę w kwesti dynamicznego ruszenie ze świateł.
W obu wersjach napędów polecam (przy zachowaniu względów bezpieczeństwa) przetestowanie ruszania z wykorzystaniem równoczesnego naciśnięcia gazu i hamulca - daje kopa!

Nie wiem czy zauważyliście, ale większość testów przyspieszenia tych samochodów dostępnych w internecie odbywała się bez wykorzystania tej opcji - stąd znacznie niższe czasy niż podaje producent
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Sierpnia 2019, 10:48:56 »
Tylko jak samochód chce jechać to ciężko się oprzeć, żeby nie cisnąć. Wiadomo jak jedziesz sobie rekreacyjnie to można tempomat + eko i lecisz spokojnie. Tylko dlaczego jak tym autkiem można dynamicznie jeździć.
Jak auto nie chce jechać to można się bawić w eko jazdę ale w przypadku jak tylko czeka na wciśniecie pedału gazu w podłogę to nie widzę sensu czerpać przyjemność z eko jazdy.
Podejrzewam, że nie ja jeden się z tym nie zgadzam...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Sierpnia 2019, 11:01:28 »
Moja opinia jest taka:
2.0 jak lubisz trochę bardziej dynamiczną jazdę i eko jazda jest dla Ciebie spoko ale cię nie kręci.
1.8 jak lubisz eko jazdę
Ta oferta jest po prostu nędzna w kwestii wyboru. Inni producenci w kompaktach oferują 5-6 silników a nie 3.  Toyota woli eksploatować prawie bez zmian jednostkę 1.8 zamiast wprowadzić do hybrydy drugi, mniejszy silnik z bezpośrednim wtryskiem, 1.5-1.6 litra.  Być może dlatego, że to już ostatnia generacja klasycznych hybryd.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Sierpnia 2019, 11:04:29 »
Jak auto nie chce jechać to można się bawić w eko jazdę ale w przypadku jak tylko czeka na wciśniecie pedału gazu w podłogę to nie widzę sensu czerpać przyjemność z eko jazdy.
Podejrzewam, że nie ja jeden się z tym nie zgadzam...
Ale z czym się nie zgadzasz?  Z tym że ktoś ma inny styl jazdy od Twojego... :-) ?

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Sierpnia 2019, 11:30:11 »
Cześć.
Szczerze mówiąc jestem w podziwie jak możecie osiągnąć spalanie poniżej 5l mi po trzech miesiącach i 6tyś km się to nie udało ale najprawdopodobniej jest coś nie tak z moją nogą :).
Spalanie w moim wykonaniu https://ifotos.pl/z/qswwewx dodam że wyższe wartości to głównie trasa mniejsze to 90% Warszawa w wakacje (czyli normalne miasto). Wykres to dane z tankowań nie z komputera. Raz mi się udało zejść poniżej 6 l ale dla mnie to raczej nie do osiągniecie na co dzień.
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Sierpnia 2019, 14:22:49 »
Wszystko jest w najlepszym porządku.  We wszystkich znanych mi testach długodystansowych kompaktowych hybryd (Auris, Prius, Lexus CT) średnie spalanie nie zeszło poniżej 6 l/100 km.  Istotne jest to, że jakbyś nabył turbo benzynę o podobnej dynamice to wykres oscylował by wokół 9 l.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl