Autor Wątek: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy  (Przeczytany 142142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Sierpnia 2019, 14:41:32 »
Ale z czym się nie zgadzasz?  Z tym że ktoś ma inny styl jazdy od Twojego...  ?
Nie. Twierdzę, że mocne auto nie zmusza do agresywnej jazdy.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Sierpnia 2019, 15:04:46 »
Dziś odbieram do testów na weekend Corollę 2.0 TS Hybrid - nie żebym zmieniał obecną Auris II FL, chcę po prostu własnoręcznie sprawdzić czy nowy napęd ma sens w tym modelu.

Zdam relacje w poniedziałek

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Sierpnia 2019, 15:26:09 »
Ale z czym się nie zgadzasz?  Z tym że ktoś ma inny styl jazdy od Twojego...  ?
Nie. Twierdzę, że mocne auto nie zmusza do agresywnej jazdy.
No, ale kolega Oshty nic takiego nie napisał :-)

Raczej miał na myśli, że bez sensu jest kupić tabliczkę czekolady, zjeść jeden tafelek a resztę wyrzucić...

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Sierpnia 2019, 17:32:32 »
Raczej miał na myśli, że bez sensu jest kupić tabliczkę czekolady, zjeść jeden tafelek a resztę wyrzucić...

...a nie lepiej zachować sobie go na zaś??  :cool: :cool:
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Sierpnia 2019, 00:46:54 »
Dokładnie o to chodzi, na codzień jeźdzę 1,6 132KM ale naprawdę rzadko korzystam z maksymalnego momentu obrotowego. Jak jechałem corolla 2.0 na wyniki 4,2 do pracy krakowskimi ulicami to za każdym razem jak ruszałem ze świateł i nie przygazowałem to zastanawiałem się dlaczego...  :wallbash: to tak jak kupić nowy samochód, a jeździć miejską komunikacją.

Ogólnie mam problem że ciąglę dążę do optymalnego stanu, więc kupuję tylko to co będę wykorzystywał w 80-95%.

W przypadku hybrydy każde wciśnięcie pedału gazu w podłogę pozwala na korzystanie z maksymalnego momentu obrotowego. Dlatego 1,8 jest wystarczający a i po 2,5 roku z przebiegiem 30-40k pewnie jakiś taksówkarz z radością kupi i zagazuje. A dodatkowo łatwiej jest sprzedać auto za 70 tyś niż za 76 tyś. Biorą po uwagę te wszystkie czynniki to na początku przyszłego roku kupię corollę 1,8 a jak będzie mało mocy to po to w 2022 kupię 2.0 (dla wypuszczonych wydechów na tylnim zderzakodyfuzorze)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Sierpnia 2019, 07:26:24 »
Jak jechałem corolla 2.0 na wyniki 4,2 do pracy krakowskimi ulicami to za każdym razem jak ruszałem ze świateł i nie przygazowałem to zastanawiałem się dlaczego...   to tak jak kupić nowy samochód, a jeździć miejską komunikacją.
No to ja mam trochę inne podejście do tej kwestii. Chciałbym 2.0. Dalej jeździłbym jak emeryt - tak jeżdżę Aurisem HSD, ale cieszyłaby mnie świadomość, że pod maską jest spory zapas mocy, który bardzo mi się przydaje do wyprzedania zawalidróg na polskich jednopasmówkach i do innych manewrów, które tej mocy wymagają. Warunkiem jest to, żeby owe 2.0 nie paliło więcej niż obecny Auris przy takim samym, spokojnym stylu jazdy. Ale to chyba nierealne...:(

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Sierpnia 2019, 14:29:15 »
Też uważam, że auto jest dla mnie a nie ja dla niego :)  Zawsze jeżdżę tak jak lubię i tak jak akurat mam ochotę i kropka :)  i żadne wskazania spalania nie zmienia mojego zamiłowania do jazdy :)

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Sierpnia 2019, 18:43:11 »
Cześć.
Szczerze mówiąc jestem w podziwie jak możecie osiągnąć spalanie poniżej 5l mi po trzech miesiącach i 6tyś km się to nie udało ale najprawdopodobniej jest coś nie tak z moją nogą :).
Spalanie w moim wykonaniu https://ifotos.pl/z/qswwewx dodam że wyższe wartości to głównie trasa mniejsze to 90% Warszawa w wakacje (czyli normalne miasto). Wykres to dane z tankowań nie z komputera. Raz mi się udało zejść poniżej 6 l ale dla mnie to raczej nie do osiągniecie na co dzień.
Masz to samo co ja. Musisz nauczyć się jeździć. Mi jak widać w podpisie po 3 latach spalanie zeszło do 6 litrów. Lubisz zapier...ć jak ja i tyle.  <taniec>

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Sierpnia 2019, 23:02:12 »
To może ja się pochwale po 10 dniach użytkowania swojej Corolli HB 2.0 i przejechanych 1400km

około 40% jazdy odbyło się na drogach krajowych, ok 30% w mieście i 30% na drogach szybkiego ruchu  :-) Silnik jeszcze oszczędzam, na ekspresówkach i autostradach utrzymuje 110-120 km/h.

Wynik mnie póki co zadowala, zobaczymy jak dalej będzie ze spalaniem.

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Sierpnia 2019, 07:27:10 »
Mr. Nowy - zapytam z ciekawości,czy wymieniłeś już olej? Jeżeli tak, to jaki to mniej więcej koszt?
C-HR 2.0 2023

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Sierpnia 2019, 21:56:25 »
Mr. Nowy - zapytam z ciekawości,czy wymieniłeś już olej? Jeżeli tak, to jaki to mniej więcej koszt?

Ze tak zapytam. A niby z jakiego powodu miałby wymieniać olej przy 1400 km? U mnie 6 tys na liczniku i tez jakos mi to do głowy nie przyszło.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Sierpnia 2019, 22:05:29 »
Są różne szkoły. Jedni twierdzą, że to nie ma sensu inni wręcz odwrotnie. Ostatnio widziałem na YT film, gdzie sprawdzano jakość oleju po pierwszych 20 tys. km i były drobinki metalu. Nie wiem czy to prawda czy manipulacja, ale daje do myślenia...
C-HR 2.0 2023

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Sierpnia 2019, 22:16:09 »
Są różne szkoły. Jedni twierdzą, że to nie ma sensu inni wręcz odwrotnie. Ostatnio widziałem na YT film, gdzie sprawdzano jakość oleju po pierwszych 20 tys. km i były drobinki metalu. Nie wiem czy to prawda czy manipulacja, ale daje do myślenia...

Ok, ale jak to niby zrobić. Zmusić ASO? W Auris 1.8 TS HSD, która miałem 4 lata nic takiego nie robiłem. Powiem więcej, pierwszy raz słyszę o opcji wymiany oleju po odbiorze auta i przejechaniu jakiejś tam ilości km. Co mnie dziwi, wg Toyoty w hybrydach nie ma czegoś takiego jak docieranie silnika. Mozna deptać. Nigdy sie na to nie odważyłem z szacunku do maszyny.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Sierpnia 2019, 22:25:51 »

Jestem wyznawcą wymiany oleju po przejechaniu 1.500 - 2000 km.  Planuje wymienić na zalecany 0W16. Z tego co się rozeznałem to koszt 580 zł .

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Sierpnia 2019, 22:30:14 »
Ok, ale jak to niby zrobić. Zmusić ASO? W Auris 1.8 TS HSD, która miałem 4 lata nic takiego nie robiłem. Powiem więcej, pierwszy raz słyszę o opcji wymiany oleju po odbiorze auta i przejechaniu jakiejś tam ilości km. Co mnie dziwi, wg Toyoty w hybrydach nie ma czegoś takiego jak docieranie silnika. Mozna deptać. Nigdy sie na to nie odważyłem z szacunku do maszyny.

Bez problemu Ci w serwisie wymienią olej jak tylko o to poprosisz i umówisz się na wymianę. Serwis nie oponował jak go o to pytałem.
Ja za to w każdym nowym samochodzie wymieniam olej po max 2000 km od nowości. Tak robiłem z fiatem, citroenem no i teraz z corollą.
A co do docierania...hmmm ...sprzedawca jak odbierałem uprzedzał mnie, że niby nie ma docierania bo silnik jest dotarty ...ale jednak przez pierwsze 500-1000 km to prosił nie przyśpieszać zbyt gwałtownie.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl