Autor Wątek: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy  (Przeczytany 142067 razy)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #90 dnia: 22 Grudnia 2019, 23:42:02 »
Z tego co wiem te silniki są równierz montowane do lexusów, może na jakimś forum leksusów znajdzesz odpowiedż na swoje pytania.U nas ten silnik jest połączony z elektrycznym więc porównywanie go z 1.2 jest bez sensu

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 23 Grudnia 2019, 06:44:58 »
Spalanie na dystansie około 150 km drogą krajową ze wzmożonym ruchem - 4,9 l/100km. Prędkość max 110-120 km/h. Jazda płynna z kilkoma wyprzedzeniami. Powrót (około 75 km - z tych 150) nocą we mgle (dość mocnej) - jazda z max prędkością 90-100 km/h. Swoją drogą - przeciwmgłowe ledy dają radę  :good: Screen ze spalania - później  <taniec>

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Grudnia 2019, 08:35:18 »
Fakt poczytam w Lexusach. 

Porównałem nowy silnik 1,2 z nowym 2,0 co do jego bezawaryjności  i dla mnie jest sens bo produkuje go ten sam producent a ja chcę tylko ustalić czy aby przypadkiem nowe 2,0 nie będzie tak awaryjne jak nowe 1,2 i tyle, i nie interesuje mnie tu połaczenie z elektrykiem a silnik spalinowy.

norbert_p no ładnie Ci to spalanie wyszło - moim 1,6 miałbym gdzieś tak 6,6 z prędkością 120 a przy 90 pokazuje 5,4 czyli w takich warunkach hybryda ewidentnie górą :)

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 23 Grudnia 2019, 08:43:57 »
Niedługo będzie artykuł z porównania hybrydy z silnikiem 1.2 na portalu autocentrum:
https://www.autocentrum.pl/newsy/live/toyota-corolla-3/

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 23 Grudnia 2019, 09:08:13 »
norbert_p no ładnie Ci to spalanie wyszło - moim 1,6 miałbym gdzieś tak 6,6 z prędkością 120 a przy 90 pokazuje 5,4 czyli w takich warunkach hybryda ewidentnie górą 

1,6 w połączeniu z lpg kładzie hybrydę na łopatki ;) a 1,6 delikatnie traktowane sprawia cuda.
Toyota Corolla SD 2018

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 23 Grudnia 2019, 09:10:57 »
Ale nie w spalaniu, tylko kosztów przejazdu. A to inna bajka.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Grudnia 2019, 09:24:34 »
Ale nie w spalaniu, tylko kosztów przejazdu. A to inna bajka.

A spalanie nie łączy się z kosztami przejazdu ? ;) Wynik spalania mnożysz razy cenę benzyny, diesla lub lpg.... ludzie nie kupują hybryd dla szału z jazdy, tylko dla oszczędności spalania, które przekłada się na niższe koszty przejechania 100km.
Toyota Corolla SD 2018

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Grudnia 2019, 10:02:04 »
Koledzy "chwalili" się swoim spalaniem a nie oszczędnościami z tego płynącymi.
Skąd wiesz jaką motywację mają osoby kupujące hybrydy?
A może to jest tak jak w moim przypadku - wpływ spalin na środowisko naturalne. Weź pod uwagę że hybryda jest droższa w zakupie od zwykłego auta benzynowego.
Nigdy nie miałem diesla właśnie z powodu jego szkodliwości dla środowiska, pomimo tego że jazda na ON była tańsza.
Nie mierz wszystkich swoja miarką.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Grudnia 2019, 10:26:12 »
Tutaj zgodze sie z kolega toranaga. Male spalanie hybrydy dla mnie to dodatkowy plus ale  ja bardziej zwracalem uwage na niezawodność  i chociaż  2.0 to troche nie wiadoma to uwazam ze ryko awarii jest duzo mniejsze niz w innych markach. A co do spalania to u mnie srednia z prawie 25kkm to 6.4l/km.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Grudnia 2019, 11:11:49 »
 U mnie 4kkm jazdy podmiejskiej i 5.2l  :grin: Naprawdę cieszy spalanie ale też elastyczność tej jednostki. Jak ktoś chce może oszczędzać ale nie musi. Tak czy inaczej spalaniem z torbami nie puści nawet przy ciężkiej nodze.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2019, 11:13:32 wysłana przez Dragster »
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Grudnia 2019, 12:19:31 »
Hybrydą jeździłem tylko parę razy testowo i urzekła mnie po prostu jazda nowym 1,8. Silnik benzynowy w tej jednostce w połączeniu z elektrykiem stanowi fajną zabawkę i chciałbym zdążyć nim pojeździć choć trochę ( i się nacieszyć)  zanim kupię docelowego elektryka - tak więc czasu za dużo nie zostało a może już za rok będzie Corolla plug in i to by było to :)

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Grudnia 2019, 13:34:33 »
No nie wiem, czy plug in, pod względem finansowym będzie tańszy. Weź pod uwagę, że darmowe ładownia już się kończą. Z gniazdka 230V, oprócz długotrwałego ładowania, koszt przejechania 100 km będzie podobny do paliwa, a ceny prądu prędzej czy później znacznie wzrosną. Chyba że masz domek i założysz panele fotowoltaiczne to wtedy ma to, oczywiście moim zdaniem, sens. 
W innym przypadku nawet dodatkowego efektu ekologicznego nie będzie, bo prąd w gniazdku pochodzi ze spalania węgla. :embarassed: 

Warto wcześniej policzyć ile energii (kWh) auto potrzebuje na przejechanie 100 km ile będzie kosztować ta energia z gniazdka.

Kolejny problem to zasięg. Do pracy i z powrotem to ok, ale na wakacje już bym się nie wybrał. Mało stacji ładowania i niedługo będą już kolejki do ładowania. Przesyłowa sieć energetyczna w Polsce jest w opłakanym stanie. Szczególnie, że na północy nie ma elektrowni elektrycznych. Dlatego budowa atomowej w tym regionie ma sens.

Dla mnie świetnym rozwiązaniem będzie napęd elektryczny pochodzący z ogniw wodorowych.
 Niestety pozyskanie wodoru na razie jest drogie.
Według mnie obecna hybryda odzyskująca normalnie "traconą" energię silnika jest w porządku, powodując "zwiększenie" sprawności silnika spalinowego.

Ale to nie ten wątek.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Grudnia 2019, 14:03:58 »
Tak czy inaczej spalaniem z torbami nie puści nawet przy ciężkiej nodze.

No to pochwalcie się niechlubnymi wynikami, ale w drugą stronę  :grin: Moje to 7,5 litra na krótkich dystansach w mieście (silnik nie zdążył się nawet rozgrzać do temperatury roboczej  :o ). Na dworze było coś koło 5-6 stopni na plusie.
Na autostradzie na razie nie pociskam... Niech się ułoży. Mam dopiero kilkaset km.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 24 Grudnia 2019, 14:17:05 »
U mnie od początku tylko jazda po mieście i też krótkie odcinki.Wg mytoyota średnie od początku 5.9 ale np od piątku do dziś 7 Autostrada dopiero pojutrze sam jestem ciekaw ile przejadę na baku.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Grudnia 2019, 08:57:09 »
Mnie po kilkuset kilometrach jazdy może lekko irytować system rozpoznający znaki. Rozpoznaje w zasadzie tylko ograniczenia prędkości, czasami "koniec terenu zabudowanego". Lekka lipa. Moim zdaniem albo dawać konkretny system, albo dopracować go i dać w następnej wersji danego modelu auta. A już uśmiech na twarzy wzbudza jak się jedzie po np. ekspresówce, autostradzie i pojawia się pas zjazdowy, na którym są ograniczenia zazwyczaj 40-60 km/h. Wtedy kamera łapie ten znak mimo, że my jedziemy dalej z prędkością 100-140.  :song:
Poza tym drugi lekki mankament to rozgrzewanie się wnętrza... Trwa to długo... Stanowczo za długo. Pomimo dużego silnika benzynowego 2.0. Domyślam się, że jak w grę wchodzi tyko elektryk, benzynowy się wyłącza i traci temperaturę... A potem znowu musi się rozgrzać -> wzrasta spalania itd. itd. Cóż: HYBRYDY NIE PRZEPADAJĄ ZA ZIMĄ. Jak widać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl