Autor Wątek: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy  (Przeczytany 142396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arek-w

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #210 dnia: 14 Maja 2020, 17:34:11 »
W marcu zrobiłem trasę Warszawa - Wrocław - Warszawa i przy średniej z jazdy w okolicach 130 km/h spalanie wyszło ok 8,5. Jak zrobiłem krótki odcinek 165 będąc sam prawie bez bagażu w aucie to komputer mówił 9 a paliwo schodziło prawie w oczach ze zbiorniczka (te 40 litrów to żart).

Auto wybitnie nie jest na autostrady, ale jak wybrałem się w niewielkich korkach do Warszawy to wyszło mi 4,2. Teraz krótkie trasy to spalanie też skoczyło do 6,7. Nie narzekam, poprzedni diesel spalał podobnie, na krótkich trasach nawet więcej, a miał 3 sekundy więcej do setki ze skrzynią manualną, a nawiewy robiły się w zimie lekko ciepłe dopiero po 10 minutach. Choć jeśli bym miał jeździć autostradą częściej niż co kilka miesięcy to bym zainwestował w wyciszenie auta. Wskoczenie na 160 km/h do szybkiego wyprzedzenia kolumny tirów robi się mocno uciążliwe dla uszu.
Corolla 2.0 TS Executive

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #211 dnia: 14 Maja 2020, 17:43:13 »
W marcu zrobiłem trasę Warszawa - Wrocław - Warszawa i przy średniej z jazdy w okolicach 130 km/h spalanie wyszło ok 8,5. Jak zrobiłem krótki odcinek 165 będąc sam prawie bez bagażu w aucie to komputer mówił 9 a paliwo schodziło prawie w oczach ze zbiorniczka (te 40 litrów to żart).

Auto wybitnie nie jest na autostrady, ale jak wybrałem się w niewielkich korkach do Warszawy to wyszło mi 4,2. Teraz krótkie trasy to spalanie też skoczyło do 6,7. Nie narzekam, poprzedni diesel spalał podobnie, na krótkich trasach nawet więcej, a miał 3 sekundy więcej do setki ze skrzynią manualną, a nawiewy robiły się w zimie lekko ciepłe dopiero po 10 minutach. Choć jeśli bym miał jeździć autostradą częściej niż co kilka miesięcy to bym zainwestował w wyciszenie auta. Wskoczenie na 160 km/h do szybkiego wyprzedzenia kolumny tirów robi się mocno uciążliwe dla uszu.

W kwestii zbiornika, to z tego co kojarzę to katalogowo zbiornik ma pojemność 43l czyli w praktyce pewnie wejdzie ze 2L więcej.  Tylko trzeba pamiętać, że rezerwa włącza się dosyć wcześnie. Mając chyba 10km zasięgu czyli głęboka rezerwa, wlałem pod korek niecałe 37l.

Offline arek-w

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 14 Maja 2020, 17:50:11 »
W kwestii zbiornika, to z tego co kojarzę to katalogowo zbiornik ma pojemność 43l czyli w praktyce pewnie wejdzie ze 2L więcej.  Tylko trzeba pamiętać, że rezerwa włącza się dosyć wcześnie. Mając chyba 10km zasięgu czyli głęboka rezerwa, wlałem pod korek niecałe 37l.

Zawsze leję do pierwszego odskoczenia, kiedyś słyszałem że można zapaskudzić mechanizm odpowietrzania. Nie wiem czy to ma zastosowanie teraz w Corolli, ale nie robię wyścigów a'la Top Gear więc 2-3 litry ekstra mi nie zrobią różnicy :)
Na szczęście nie zauważyłem u siebie problemu na który narzekali niektórzy - rezerwa odpala się jak mam jakieś 80 km zasięgu, choć dawno nie było okazji nakarmić auta z powodu wiadomej sytuacji.
Corolla 2.0 TS Executive

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #213 dnia: 14 Maja 2020, 18:01:07 »

Rezerwa włącza się gdy w zbiorniku jest poniżej 7,8 l paliwa. Tako rzecze instrukcja. To oznacza że starczy na 100 km

Offline arek-w

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 14 Maja 2020, 18:08:18 »
Rezerwa włącza się gdy w zbiorniku jest poniżej 7,8 l paliwa. Tako rzecze instrukcja. To oznacza że starczy na 100 km
To musiałem się pomylić.. Zobaczę co się pojawi w sobotę, powinienem wtedy mieć taką sytuację, jeśli będzie inaczej to napiszę.
Corolla 2.0 TS Executive

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #215 dnia: 14 Maja 2020, 18:21:20 »

Tak rzecze instrukcja, a ja podaję przykład z praktyki, przy czym zaznaczam, że mam silnik 1.8 a nie 2.0, ale to chyba nie robi różnicy.
Nigdy więcej nie miałem okazji zejść tak nisko z poziomem rezerwy, wiec na razie opieram to wszystko na jednej próbie.

Byłem zaskoczony, bo myślałem że przy takim stanie wleję trochę ponad 40l. Gdzieś czytałem, że w hybrydzie musi być zawsze trochę paliwa i Toyota celowo zostawia taki duży bufor poza rezerwą.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #216 dnia: 14 Maja 2020, 22:55:24 »
Temat ilości paliwa i zapalającej się rezerwy jest tutaj: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47019.0.html
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #217 dnia: 12 Czerwca 2020, 19:53:11 »
https://photos.app.goo.gl/duQo1merMydgfrXK6
Dzis trochę przejechałem .Droga szybkiego ruchu i lokalsy.Jest dobrze

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #218 dnia: 19 Czerwca 2020, 14:31:56 »
U mnie w codziennym użytkowaniu auta spalanie wygląda tak:

Mniej więcej: 70% drogi podmiejskie, 30% miasto.

Ten pik do 5.7l to był tak naradę postój samochodu podczas pracy zdalnej (uruchamiałem go codziennie celem naładowania akumulatora rozruchowego )
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline busy_bee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: 24 Czerwca 2020, 16:02:59 »
Jechałem ostatnio w jedną stronę, cały czas 110 km/h autostradami i ekspresówkami 450 km. Jeszcze mi zostało paliwa na 150 km, poszło 5.1 l/100. W drugą stonę prowadziła żona, która ma ciężką nogę. 30 km od domu zapaliła się rezerwa, spalanie 8.1. Jechała 140-170 km/h. Zaoszczędziła trochę ponad godzinę kosztem 70 zł.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #220 dnia: 18 Lipca 2020, 21:04:48 »
Dzisiejsza podróż Hel Warszawa https://photos.app.goo.gl/EQywYvWmYSj4rMAR9

Offline ploncki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 05 Sierpnia 2020, 19:44:46 »
Właśnie zrobiłem trasę do/z Chorwacji. 3,5 tyś km za mną. Trasa to 90% autostrada prędkość 130-140km/h. Całą trasę autostradami pokonałem w trybie ECO z włączonym tempomatem. Średnie spalanie to 6,1 l/100km. Uważam, że jak na te gabaryty, wagę oraz mało oszczędny silnik na autostradzie to spalanie wyszło mi super i jestem bardzo zadowolony :)
Corolla 2019 TS 2.0 Comfort + Style + Tech + Navi

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #222 dnia: 05 Sierpnia 2020, 20:39:42 »
Dzisiejsza podróż Hel Warszawa https://photos.app.goo.gl/EQywYvWmYSj4rMAR9

to my się pewnie Widzieli po drodze ja o 13 meldował się we Władysławowie

ale pytanie za 1000pkt, licznik ma 3 tryby (ODO - całkowity, A - częściowy i B- częściowy) a spalanie w "średnia łączna" jest na ODO, czy a czy b ?? jak to funga??
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2020, 20:42:06 wysłana przez Casperos »
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 05 Sierpnia 2020, 21:29:52 »
Średnia łączna to będzie pewnie od ostatniego ręcznego resetowania średniego spalania ( nie mylić z resetowaniem przebiegu). Na zdjęciu masz nawet napisane "OK:reset" Czyli naciskając OK resetujesz średnie spalanie.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline maciejw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #224 dnia: 08 Sierpnia 2020, 15:58:46 »
W ciągu ostatniego miesiąca miałem okazję pokonać dwie dłuższe trasy. Co ważne, jazda w tę i z powrotem odbywała się tego samego dnia (co niweluje wpływ wiatru na spalanie):
1) Podróż drogą krajową 92 z Poznania w kierunku Warszawy i z powrotem (łącznie 400 km), jazda przepisowa (odpowiednie zwalnianie w terenach zabudowanych i ograniczeniach prędkości, poza tym max. 95 km/h). Wynik to 4,4 l/100km
2) Podróż trasą S5 Poznań - Wrocław - Poznań (też łącznie około 400 km), cała trasa na tempomacie 125 km/h. Wynik to 6,1 l/100km

Autostrady jeszcze nie testowałem, a tu szczególnie ważne byłoby pokonanie trasy w obie strony, bo przy prędkościach ~140 km/h nawet niewielki wiatr ma wpływ na spalanie.
Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force, TREK, Imperial Red, 2020

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl