Autor Wątek: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy  (Przeczytany 142367 razy)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Odp: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #420 dnia: 29 Czerwca 2024, 14:15:08 »
Ja u siebie tego nie zauważyłem i jestem zadowolony z przekazywania mocy na koła. Delikatnie dotknę gazu i reakcja jest natychmiastowa.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #421 dnia: 29 Czerwca 2024, 15:23:35 »
Na SPORT, czy jak się to tam nazywa, nie przełączyłem nigdy, no bo nie jest to żaden bolid, więc uznałem, że ten tryb jest mi zbędny.
Ciekawe spostrzeżenia.
Jeżdżę na normal lub sport. Ten ostatni (czyli sport) w porównaniu do normal, to duża różnica na korzyść oczywiście trybu sport. Ja też nie szaleję (z racji wieku mam to już dość dawno za sobą), ale dosyć często go używam, bo jest bardzo ..."przyjemny".
Ja nie zauważyłem różnic w spalaniu między tymi trzema trybami. Średnie moje spalanie od odebrania auta wynosi 4,7l/100km i ono mnie barrrdzo zadowala.
Jeżdżę głównie po mieście i okolicach, a trasy najkrótsze w jedną stronę to ok. 16km.
Namawiam Cię choćby do spróbowania przez jakiś czas trybu sport (w mojej ocenie więcej jakby nie spalał). Bardzo fajna sprawa...
Mam podobnie jak Ty, tzn. jeśli odległość wynosi 1-3 km, to wolę przejść pieszo dla samego zdrowia, a jeśli mogę w mieście podjechać kilka/kilkanaście km jednym autobusem (tzn. bez przesiadek), to go wybieram, choćby z racji trudności w parkowaniu auta. Corolla póki co jest dla mnie niemalże idealna, przy wszystkich jej zaletach i wadach, bo takie też posiada. Kilka dni temu - pierwszy przegląd po roku, a przebieg uwaga ... 7.600km.

« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2024, 15:25:14 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #422 dnia: 29 Czerwca 2024, 15:37:33 »
Namawiam Cię choćby do spróbowania przez jakiś czas trybu sport (w mojej ocenie więcej jakby nie spalał). Bardzo fajna sprawa...
Skoro zachęcasz, to będę musiał spróbować, ale to chyba dopiero jak moje Michelin CrossClimate 2 będą na wykończeniu, bo przy takich zabawach mógłbym się ich szybko pozbyć,a póki co mają się dobrze :D

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #423 dnia: 29 Czerwca 2024, 15:57:25 »
Kilka dni temu - pierwszy przegląd po roku, a przebieg uwaga ... 7.600km.
Ja po roku miałem 37kkm

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #424 dnia: 29 Czerwca 2024, 16:13:43 »
będę musiał spróbować, ale to chyba dopiero jak moje Michelin CrossClimate 2 będą na wykończeniu,
Również je posiadam, a wyjechałem na nich z salonu. Są super, ale ja nie namawiam Cię do driftingu, a w trybach jazdy aż takiej różnicy nie ma. Trochę lepiej się tylko zbiera...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #425 dnia: 29 Czerwca 2024, 16:18:41 »
Chodzi mi tylko o to, że przy moich przebiegach, stanowiących niemal pięciokrotność Twoich, muszę o nie nieco bardziej dbać, bo też znacznie szybciej je zostawiam na asfalcie, niż ludzie którzy rocznie robią do 10kkm  :-)

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #426 dnia: 29 Czerwca 2024, 23:07:06 »
i hamowanie praktycznie silnikiem. Jak na horyzoncie widzę czerwień to zaczynam wytracać prędkość, ktoś mi kiedyś powiedział żeby tak hamować hybrydą i chyba się to całkiem fajnie sprawdza.
Nie jeżdżę może aż tak bardzo ekonomicznie, ale i tak sporo dohamowuję samym silnikiem. Efekt? Miałem niedawno przegląd na 60k. Tarcze hamulcowe i klocki - zużycie ok 1mm względem nowych tarcz...  :)))

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #427 dnia: 30 Czerwca 2024, 08:08:09 »
i hamowanie praktycznie silnikiem. Jak na horyzoncie widzę czerwień to zaczynam wytracać prędkość, ktoś mi kiedyś powiedział żeby tak hamować hybrydą i chyba się to całkiem fajnie sprawdza.
Nie jeżdżę może aż tak bardzo ekonomicznie, ale i tak sporo dohamowuję samym silnikiem. Efekt? Miałem niedawno przegląd na 60k. Tarcze hamulcowe i klocki - zużycie ok 1mm względem nowych tarcz...  :)))
Nie pamiętam jakie jest u mnie zużycie, ale ogólnie chyba jest dobrze. Myślę, że spokojnie ponad 100kkm na komplecie zrobię.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #428 dnia: 30 Czerwca 2024, 10:43:39 »
Nie pamiętam jakie jest u mnie zużycie, ale ogólnie chyba jest dobrze. Myślę, że spokojnie ponad 100kkm na komplecie zrobię.

Oddałem w rozliczeniu dla ASO aurisa z przelotem 100kkm z oryginalnymi klockami.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #429 dnia: 10 Lipca 2024, 12:22:29 »
Jest dobrze :)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #430 dnia: 10 Lipca 2024, 12:50:00 »
U mnie żarło całkiem dobrze, bo po prawie 350km od tankowania spalanie na baku komputer pokazuje 3,6l ale że jutro tylko drogami szybkiego ruchu na lotnisko, to niestety znów się nie uda ponad 900 km na baku zrobić.
Pozdro!

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #431 dnia: 10 Lipca 2024, 13:02:53 »
ja nie wiem jak Wy to robicie. mi sie sporadycznie zdarza zejsc ponizej 5 na pojedynczych trasach w miescie jak juz odpale na rozgrzanym silniku. najmniej to mialem spalanie 3,7 jak 20 km w lato bez klimatyzacji jechalem trasa podmiejska przy duzym ruchu i ciezko bylo 60 przekroczyc.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #432 dnia: 10 Lipca 2024, 13:10:41 »
Ja mam 1.8 i się nie spieszę, to dlatego.
A ostatnio jeździłem sporo na spacery z psem do lasy (takie trasy) po 20km z tego większość na dużych ograniczeniach, wiec dlatego.

Ale poniżej 3,6 (nie wiem co pokaże dystrybutor i Fuelio) to jeszcze nie zlazłem.

Nie wiem gdzie w Fuelio znaleźć całkowity przebieg + srednią dla niego
Pozdro!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: 10 Lipca 2024, 13:13:42 »
ja nie wiem jak Wy to robicie.
Ja wiem bo widzę takie auta między Tirami.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #434 dnia: 10 Lipca 2024, 14:04:17 »
U mnie żarło całkiem dobrze, bo po prawie 350km od tankowania spalanie na baku komputer pokazuje 3,6l ale że jutro tylko drogami szybkiego ruchu na lotnisko, to niestety znów się nie uda ponad 900 km na baku zrobić.
Ja bym taxi zamówił, toż to Ci zrujnuje statystyki
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl