Autor Wątek: Klimatyzacja działa "w połowie"  (Przeczytany 6799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
Klimatyzacja działa "w połowie"
« dnia: 11 Czerwca 2019, 23:35:12 »
Witam.
Otóż naocznie (tudzież innymi zmysłami) przekonałem się, że w Priusie jest klimatyzacja jednostrefowa. W moim przypadku strefa dotyczy tylko miejsca kierowcy...

Pacjent:
Toyota Prius III, ma coś wspólnego z pakietem Executive, rocznik 2009, nabyta w Niemczech, choć pierwsza rejestracja nastąpiła w Holandii.

Objawy:
Samochód nabyłem w ubiegłoroczne wakacje i wtedy problem chyba nie występował, bo nikt nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń do działającej klimatyzacji. Klimatyzacja była włączona przez całą zimę. W większości przypadków jeżdżę sam, więc wcześniej nic nie zauważyłem - oprócz tego, że od samego początku (tzn. od momentu nabycia samochodu) dość często (może nawet prawie zawsze) słychać jest wyraźnie pracę kompresora.
Mniej więcej tydzień temu pasażerka w postaci mojej małżonki zauważyła, że choć z nawiewu dość mocno dmucha - to nie leci zimne, ale ciepłe powietrze. Zdziwiło mnie to trochę, gdyż po mojej stronie (kierowcy) klimatyzacja spisywała się znakomicie. Ale faktycznie - obecnie jest tak, że klimatyzacja reaguje prawidłowo na wszystkie ustawienia "mode" (dmucha na nogi, szybę, twarz i co tylko jeszcze jest możliwe w ustawieniach), nawiew działa na wszystkich ustawieniach siły nawiewu, po stronie kierowcy klimatyzacja przyjemnie chłodzi, tylko strona pasażera jest poszkodowana - bo tu dmucha powietrzem o wiele cieplejszym lub wręcz ciepłym. Dodatkowo testując ustawienia stwierdziłem, że im niższą temperaturę ustawiam - tym bardziej słychać pracę kompresora czy też sprężarki (do wyboru).
Dziś byłem u znajomego mechanika, który podłączył swój komputer - może nie specjalistyczny komputer diagnostyczny Toyoty, ale też nie ostatni chłam. I okazało się, że po podłączeniu jako Toyota Prius III 2009-2012 widać jest wszelakie mnóstwo różnych podzespołów i układów - ale klimatyzacja jest niewidoczna. Po ręcznym (cokolwiek by to znaczyło) połączeniu z samochodem jako Toyota Auris zakładka A/C owszem - pokazała się, ale w parametrach były widoczne tylko ustawienia dla kierowcy, nie było w ogóle zakładki na pasażera.
Co prawda znajomy mechanik pociesza mnie, że nie jest tak tragicznie - bo mnie chłodzi, a jak pasażerce jest za gorąco - niech się rozbierze. Co prawda bardzo podoba mi się taki tok rozumowania - ale co w przypadku, gdy na miejscu pasażerki będzie pasażer? Nie wiem, czy zdzierżyłbym taki widok (rozebranego pasażera) - więc proszę o radę: co by wypadało zrobić (oprócz udania się do ASO - bo to zostawiam sobie na koniec, jako ostateczność) aby uniknąć widoku rozebranego pasażera?
Od razu zaznaczę, że opcja: "wozić tylko pasażerki" jest nie do spełnienia, bo może zaistnieje potrzeba, aby przewieść jakiegoś Prezesa albo innego Dyrektora...
Czyli: jak usprawnić działanie klimatyzacji w całym zakresie, znaczy: w całym samochodzie?
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Klimatyzacja działa "w połowie"
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2019, 13:21:09 »
Z racji niedoczekania się odpowiedzi - sam sobie odpowiem  :cool:
Być może przyda się ta wiedza użytkownikom Priusów i nie tylko...
Okazało się, że było nieco mało czynnika w układzie. Dobicie niewielkiej ilości gazu sprawiło cud wielki - praca klimatyzacji została przywrócona do stanu fabrycznego. Wszystko działa i buczy mrozi.
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2019, 20:06:15 »
Nie dalej jak tydzien albo dwa tygodnie temu byl identyczny temat na forum. Wprawdzie o Aurisie hybrydowym ale przeciez to to samo co Prius.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2019, 08:25:13 »
u mnie w prius plus klima chlodzi tak samo, niezaleznie czy ustawie 20'C czy Low. Zmarznac sie nie da, a wydaje mi sie, ze porzadna klima powinna miec na tyle mocy, zebym mogl caly rok jezdzic w kozuchu.

Czy to bedzie ten sam problem?
auto-niemcy.prv.pl

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2019, 16:23:35 »
Klimatyzację ustawia się maksymalnie 5stopni mniej jak na zewnątrz w cieniu.
Taka jest zasada.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2019, 21:10:41 »
Zasada jest taka, że na kratce środkowej na low bez auto powinno być 20-22 stopnie mniej niż temperatura otoczenia lub 4-6*C (obieg zamknięty). W zależności od wilgotności powietrza.

Jak jest inaczej to trzeba szukać problemu.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2019, 16:20:11 »
Taka jest zasada.

Dla zdrowia czy skuteczności klimy?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2019, 16:24:38 »
38*C na dworze, on ustawi 33*C - pojedzie w trasę 800 km. Jak dojedzie to wysiadając urwie sobie jaja które wtopią się w tapicerkę. O ile w ogóle dojedzie. :D

Inna sprawa temperatura ustawiona, a temp na kratce.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2019, 11:15:10 »
Powiedz mi gdzie w europie masz 38st w cieniu?, bo chyba masz problem z rozróżnieniem temperatur ;)

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwca 2019, 14:18:34 »
Fale się do 38*C miałeś w ubiegłym roku na południu kraju w lipcu (w necie od groma artykułów) pomijam Europe.

Rozmowa o wydajności klimatyzacji a tutaj kolega widzę o pogodzie będzie dyskutować. W aucie (szklarnia) w cieniu jeździsz?

Zresztą nie odpowiadaj.

I tak. W priusie 2-3 na auto-low powinna być "zima" jak wszystko jest sprawne.

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2019, 14:29:59 »
Jaki koszt Panowie napełnianie klimy w PRiusie od 2013 roku?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl