Autor Wątek: Konserwacja podwozia (na przykładzie SCP10)  (Przeczytany 132444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: Konserwacja podwozia (na przykładzie SCP10)
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Czerwca 2020, 20:50:48 »
Jeśli zdjęcia świeże, to nie ma co się wybierać przez najbliższe 2 tygodnie?
Klisza jeszcze ciepła. Możesz wpaść obejrzeć na żywca.
Na Żywca mógłbym wpaść, ale potem nie ma jak wrócić. Do tego starcza mi, co zobaczę na zdjęciach.
Bardziej chciałbym wiedzieć, jak głęboko będę musiał ewentualnie grzebać po kieszeniach ;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Czerwca 2020, 20:51:06 »
Cyt. ?Kogo to obchodzi ? Skąd wiesz ile ktoś położył za auto w takim stanie ? Właściciel zadowolony, wykonawca zadowolony, a osoby postronne wciąż liczą cudze pieniądze zamiast się zająć swoimi. ?

Nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby pytac ile to kosztowalo, ale rozumiem ciebie. Z tego przeciez zyjesz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Czerwca 2020, 21:03:27 »
Bardziej chciałbym wiedzieć, jak głęboko będę musiał ewentualnie grzebać po kieszeniach

Obiecuję, że będziesz pierwszym, którego o tym poinformuję ;)

Nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby pytac ile to kosztowalo, ale rozumiem ciebie. Z tego przeciez zyjesz.

Po części też z tego, ale mnie bardziej chodzi o to, że 99% pytań to jest "ile" i to od ludzi zupełnie niezainteresowanych usługą. A pytania z gatunku czym, jak, dlaczego tym a nie tamtym, czemu jedno tak a inne inaczej, jakie przerwy technologiczne, co przy okazji, czemu np. w połowie pracy się zmienia koncepcja - czyli to, co jest najistotniejsze od strony technicznej, nie padają właściwie wcale. To pokazuje wciąż, że ludzie kierują się ceną i traktują auto jak lodówkę - prędzej wezmą nową w raty zero procent niż wymienią w starej żarówkę, "bo się nie opłaca, przecież nie będziesz trzymał masła w starej lodówce, bo co ludzie powiedzą, a nowa to ma gwarancję i wyświetlacz i ledowe podświetlenie i filtr antybakteryjny i w ogóle jest taka nowoczesna".
3VZ.pl

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Czerwca 2020, 10:42:14 »
A to ja w sumie mam pytanie techniczne. Na Twoim profile na FB oglądałem zdjęcia Prusaka po zabezpieczeniu i taka rzecz mnie zaciekawiła.
Chodzi i zabezpieczenie progów i specyficzną fakturę (ala baranek) jaka powstaje po zabezpieczeniu.
Czy jest opcja żeby zabezpieczyć ale uniknąć powstania swego rodzaju baranka w widocznym miejscu.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #64 dnia: 04 Czerwca 2020, 11:05:52 »
A to ja w sumie mam pytanie techniczne. Na Twoim profile na FB oglądałem zdjęcia Prusaka po zabezpieczeniu i taka rzecz mnie zaciekawiła.
Chodzi i zabezpieczenie progów i specyficzną fakturę (ala baranek) jaka powstaje po zabezpieczeniu.
Czy jest opcja żeby zabezpieczyć ale uniknąć powstania swego rodzaju baranka w widocznym miejscu.

Tak, jest możliwość zrobienia płynnego przejścia i progów na gładko (tzn nie na lustro, tylko mniej/więcej w taką strukturę jak wypuszcza fabryka), tyle, że tu już wchodzi do pracy lakiernik, co znacząco wydłuża termin i zwiększa koszty. Przy samym zabezpieczeniu jest to znacznie łatwiejsze niż przy dodatkowym wygłuszeniu, bo łatwiej wyprowadzić na zero 1-2mm dodatkowej warstwy niż 3-5.

3VZ.pl

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Czerwca 2020, 11:08:24 »
 A widzisz czyli jest opcja. Bo fakt jedno to funkcja jaką pełni to zabezpieczenie a drugie to sam wygląd. Jaka szkoda, że mam tak daleko do Ciebie :-(
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Lipca 2020, 10:40:07 »
Tu też ładnie pokazana robota:

https://www.youtube.com/watch?v=apfgHZY_q_Q

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Lipca 2020, 11:34:45 »
Ładnie i merytorycznie, bez zbędnego marudzenia. Niestety ja nie mam studia filmowego i nie bardzo się kwalifikuję do pokazania ludziom ;)

Gość porusza parę istotnych kwestii, m.in. korozję na zgrzewach, którą znacząca większość warsztatów bagatelizuje bądź zupełnie pomija. Szkoda, że nie odwinął kawałka jednej czy drugiej zakładki, żeby zobaczyć co jest pod spodem. No i mógłby nieco dokładniej dopiaskować.

Druga rzecz - głównie dla tych, co mają "gwarancję", że sporo 5-latków nie nadaje się już do takiej operacji, bo trzeba ciąć i spawać, a producent/dealer problemu nie widzi póki nie jest na wylot. Może przez takie filmiki problem się trochę nagłośni i do niektórych coś dotrze, bo moje tłumaczenia ludzie biorą na śmiech... przynajmniej dopóki im diagnosta takiego 5-7 letniego auta na przeglądzie nie cofnie  :grin:

« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2020, 11:37:13 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

Offline tikat

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Lipca 2025, 22:17:17 »
Cześć.
Odgrzeję trochę temat. Stoję przed koniecznością oczyszczenia i zabezpieczenia antykorozyjnie podwozia w Avensis z 2029r. Auto od nowości było garażowane i mało jeżdżone, ale odkąd ma je ja - stoi bidula na ulicy i rudość ją bierze. Niestety w Stolicy i okolicznych miejscowościach nie znalazłem warsztatów innych, niż oferujące "zabezpieczenia w 3 godziny". Nie ma takich, czy tylko ja nie znalazłem? Zależy mi, aby to zrobić porządnie czyli z piaskowaniem, ewentualną naprawą ubytków blachy etc. Możecie polecić jakieś warsztaty? Nie muszą być na Mazowszu, choć mile widziane, abym nie musiał wracać do domu przez cały dzień;)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Lipca 2025, 22:47:48 »
2029? To jakiś tajny prototyp, co jeszcze nie wyjechał na drogi a już zgnił?

Podobno są na Mazowszu zakłady, które robią dobrze, ale nikt ich jeszcze nie znalazł.

3VZ.pl

Offline tikat

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Lipca 2025, 20:05:50 »

Podobno są na Mazowszu zakłady, które robią dobrze, ale nikt ich jeszcze nie znalazł.
Literówka. 2009.

To poleć coś nie z Mazowsza.  Lubię podróże,  chętnie się przejadę.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Lipca 2025, 21:01:02 »

Literówka. 2009.

To poleć coś nie z Mazowsza.  Lubię podróże,  chętnie się przejadę.

Masz namiar u mnie w stopce. Możesz kiedyś wpaść na oględziny.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl