Autor Wątek: Rav4 Hybrid 4 generacji - trzeszczące plastiki kokpitu na nierównościach  (Przeczytany 6468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bober

• Toyot Leżący
  • *
Witam,

Mam pytanie - Czy u Was w ravkach 4 generacji też trzeszczą plastiki (głownie kokpitu) i uszczelki jak jeździcie po nierównościach ? Mam tu na myśli jakieś kocie łby, progi zwalniające i nierówne podłoże. Do tego uszczelka trochę drży i emituje dźwięk. Też tak macie ? niewiem czy ten model tak ma czy kwalifikuje się to do reklamacji w ramach gwarancji. Wkurzające jest to stąd zapytanie. Ja rozumiem, że to nie premium etc ale kurcze... Z góry dzięki  za odpowiedź

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Rav4 Hybrid 4 generacji - trzeszczące plastiki kokpitu na nierównościach
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2019, 23:13:06 »
Ja tak nie mam. Na gwarancji zostala wymieniona raczka pod dachem bo skrzypiala. Reszta bez zarzutu. Reklamuj.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwca 2019, 09:09:11 »
U mnie czasem słychać jakieś lekkie skrzypienie z okolic lewego nawiewu przy drzwiach kierowcy. Ale tylko na konkretnych wybojach, albo na kostce brukowej. Poza tym - cisza.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwca 2019, 09:25:17 »
cisza[/

Sprawdz czy to nie uchwyt na reke w okolocach podsufitki. Minglos sie rozchodzil po calym aucie a to byla ta pierdola.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2019, 09:59:58 »
U mnie niekiedy odzywają się uszczelki drzwi i prawy środkowy nawiew - zależy to od temperatury. W większości czasu cisza.

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2020, 13:56:26 »
Witam
Jestem właścicielem Rav4 2020 rok. Mam duzy problem z piszczacymi elementami plastikowymi obok dzwigni zmiany biegów . Samochów był juz 4 razy w ASO w Sosnowcu , rozbierają ,składają i nic to nie daje Ostatnio 5 raz samochód pozostawiony w serwisie 6 dni- efekt  obok piszczenia jest teraz trzeszczenie plastiku. Poradzcie co robić bo rece opadają !

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopada 2020, 16:50:04 »
W mojej opinii to jest nieakceptowalne, aby w nowym samochodzie za taki hajs były tego rodzaju "problemy". Sam mam wyczulony słuch na wszelkie skrzypienia, piski etc. i nie wyobrażam sobie, aby nowy samochód musieć we własnym zakresie i za dodatkową opłatą wyciszać, poprawiać fabrykę i bawić się w tego rodzaju zabiegi. Rozumiem samochód wieloletni, ale nowy?

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48803.0.html

Łap, obszerny temat myślę, że znajdziesz tam wiele wskazówek.

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2020, 15:59:44 »
Dzieki bardzo

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2020, 11:21:55 »
Po tym jak udało się wyciszyć na ile jest to możliwe środkową konsolę (bez rozbierania całości) dopadł mnie inny dziwny dźwięk. Jest to jakby pukanie plastiku o blachę, stuk dochodzący od strony kierowcy tylko w określonych warunkach.

Ten pojedynczy stuk, strzał plastiku jest głośno słyszalny kiedy auto przy skręcie w lewo podjeżdża pod nierówność, bądź przy wyjeździe z garażu pod strony podjazd na skręconych kołach. Jakby podczas pracy karoserii (która miała być 40% sztywniejsza od poprzedniej wersji, ta jasne) dochodziło do przemieszczenia blachy i spinka? łącząca plastikowy element z blachą strzelała.

Słychać to albo w drzwiach kierowcy, może w słupku A albo najgorzej gdzieś w okolicy kokpitu po lewej stronie od kierownicy. Spotkał się ktoś z takim, głośnym stukiem? Niestety na ta chwilę nie mogę podjechać do salonu (żona na dniach ma rodzić), a samemu nie będę rozbierał drzwi. Dodam że ten strzał jest głośny, i wyraźnie go słychać po lewej stronie kierowcy.

A i czy w wersji z JBL też macie takie luźne słupki A, u mnie jakby się trzymały tylko na górnym zatrzasku, dół przy szybie jest luźny.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudnia 2020, 18:09:37 »
Stawiam na górne mocowanie amortyzatora, łożysko. Miałem identycznie w nowym Nissanie, zresztą nie tylko ja.
Ale głowy nie dam. Sprawdź na postoju czy też coś wali(jakby strzał) przy skręcaniu na maxa. Niestety u mnie nie zawsze to mogłem wywołać, ale ASO nyski stanęło na wysokości zadania.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2020, 14:06:27 »
W dniu wczorajszym byłem na umówioną wizytę w salonie, poniżej kilka zgłoszonych przeze mnie tematów:

1) stuki z przedniego zawieszenia - ponownie, jazda próbna. Następnie cała ścieżka diagnostyczna, głuche stuki się pojawiają przy mocnym dobiciu. Kierownik sprawdził całe zawieszenie, wszystko dobrze, stabilnie. Nie chcą rozbierać póki nowe i słusznie, a stuki raz są raz nie. Przywykłem.

2) marząca wycieraczka - znowu odtłuścili szybę i wycieraczki. Mimo że powtarzałem że już ostatnio to robili i bez rezultatu. Usterkę zgłaszałem przy przebiegu 1000 km, teraz mam koło 12000 km ale nie chcą wymienić pióra. Mogę we własnym zakresie, komplet 190zł. Narazie temat zostawiam, mam email od TMP, że było zgłaszane. Jakby pojawiła się jakaś akcja wymiany.

3) skrzypiące plastiki - zgłosiłem że słyszę przy pracy karoserii jakby plastiki uderzający o blachę na wysokości lusterka od strony kierowcy (ciężko powiedzieć czy drzwi, czy słupek, czy kokpit). Ale mimo próśb nie chcieli ruszyć drzwi. Zamówili za to nową osłonę słupka A od strony kierowcy, bo była nad wyraz luźna i... tylną lampkę nad pasażerami bo wpadała w rezonans. Jeszcze nałożyli silikon na zawiasy i uszczelki.

W międzyczasie czekając na auto, wypiłem kawkę. I przysiadłem sobie w dwóch autach. Akurat stały wersja Executive i Selection i... plastiki takie same jak u mnie. Środkowa konsola jak trącisz nogą słychać skrzypienie plastików, i jeśli tutaj użytkownicy piszą że nie słyszą u siebie, to dobrze. Co nie zmienia faktu że jest to zrobione słabo. W czasie jazdy ich nie słychać owszem, ale przy trzymaniu kolana na tej twardej konsoli słychać trzaski i to w każdym który miałem okazję sprawdzić (łącznie 5 aut). Oczywiście jak samochód się rozgrzeje, całość się wycisza. Wracając do domu, w samochodzie ogólnie jest cisza, nie chcę tu demonizować tego samochodu.

Ale jak przy montażu nowej osłony słupka A i lampki tylnej, nic się nie poprawi. Będę rozbierał drzwi we własnym zakresie.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2020, 15:41:05 »
u mnie

Zgaduje, że masz C+S?

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2020, 16:36:51 »
Selection Hybrid + JBL.

Offline bialus

• Początkujący
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Czerwca 2021, 21:26:51 »
Witam wszystkich.
Chciałbym się podzielić moją walką z plastikami trzaskami drganiami. Od roku walczę z serwisem o wspomniane przypadki. Co udało się zrobić po wizytach w serwisie:
Dragana z środka kokpitu - wada fabryczna przejścia kanału nawiewu z komory silnika - usunięta rewelacja
Trzaski w kokpicie - po rozebraniu i złożeniu kokpitu ustało wszystko
Drgania w drzwi - smarowanie uszczelek pomaga na rok
Drgania plastików tylnej klapy - wada fabryczna - wymiana spinek załatwia problem
Drgania lusterka wrażenie drgania kokpitu - serwis ogarnia 
Drgania konsoli środkowej - jeszcze szukają  :grin:

Offline gogiel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Czerwca 2021, 23:11:17 »
U mnie przy nierównościach dobiegają dziwne trzaski od pasażera z drzwi. Do września jest jeszcze gwarancja i chyba będę reklamował.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl