Autor Wątek: HSD, szybkie uruchomienie silnika spalinowego  (Przeczytany 1700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Palio

• Toyot Leżący
  • *
HSD, szybkie uruchomienie silnika spalinowego
« dnia: 29 Czerwca 2019, 15:45:32 »
Od października jestem szczęśliwym posiadaczem Aurisa 2015 po lifcie. Od początku zastanawiało mnie to, że po uruchomieniu samochodu silnik spalinowy uruchamiał się praktycznie od razu. Tłumaczyłem to sobie zimą i niskimi temperaturami.
Aktualnie mamy jednak lato i jest ciepło, nawet gorąco. Akumulatory są pełne. Samochód po uruchomieniu po kilkunastu sekundach uruchamia silnik spalinowy. Tym razem tłumaczyłem to sobie włączona klimatyzacją, jednak gdy AC jest wyłączona efekt jest identyczny.
Co może być powodem? Takie zachowanie chyba nie jest normalne.

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
Odp: HSD, szybkie uruchomienie silnika spalinowego
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2019, 15:53:10 »
"Po kilkunastu sekundach uruchamia silnik spalinowy" - ale uruchamia kiedy już jedziesz czy kiedy nadal stoisz?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2019, 16:24:05 »
Po kilkunastu sekundach uruchamia silnik spalinowy"

To jest normalne. Silnik spalinowy musi być gotowy do pracy, tzn musi mieć temperaturę roboczą.

Offline Palio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2019, 16:31:40 »
ale uruchamia kiedy już jedziesz czy kiedy nadal stoisz?
Jeśli jeszcze stoję to się uruchomi na postoju, jeśli ruszam zaraz po uruchomieni samochodu to się włączy w trakcie jazdy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2019, 17:41:55 »
Po wciśnięciu POWER należy wybrać tryb EV.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwca 2019, 22:41:42 »
Od początku zastanawiało mnie to, że po uruchomieniu samochodu silnik spalinowy uruchamiał się praktycznie od razu.

lato i jest ciepło, nawet gorąco..... po kilkunastu sekundach uruchamia silnik spalinowy.

Ogólnie normalne.
Prawdopodobny powód twojej zbędnej rozterki: Jeżeli klima jest na "auto" i masz ustawione 23st C to zimą spalina uruchomi się szybciej bo tej temperatury nie ma i wymusza grzanie. Latem raczej jest powyżej 23st C więc uruchomienie spaliny nie jest wymuszone przez klimatyzację.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2019, 07:22:09 »
Od października jestem szczęśliwym posiadaczem Aurisa 2015 po lifcie. Od początku zastanawiało mnie to, że po uruchomieniu samochodu silnik spalinowy uruchamiał się praktycznie od razu. Tłumaczyłem to sobie zimą i niskimi temperaturami.
Aktualnie mamy jednak lato i jest ciepło, nawet gorąco. Akumulatory są pełne. Samochód po uruchomieniu po kilkunastu sekundach uruchamia silnik spalinowy. Tym razem tłumaczyłem to sobie włączona klimatyzacją, jednak gdy AC jest wyłączona efekt jest identyczny.
Co może być powodem? Takie zachowanie chyba nie jest normalne.

Mój Prius 3 z 2009 też tak miał. Teraz w C-HR z 2018 spalinowy odpala tylko przy wyczerpanej baterii lub jak mocniej przygazuję.
Może ma to związek z nowszą generacją napędu hybrydowego.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2019, 07:25:43 wysłana przez laki »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2019, 07:44:34 »
Bo w HSD 122 KM trybem domyślnym przy uruchomieniu jest EV o ile pozwala na to poziom naładowania baterii.  W HSD 136 KM trzeba go włączyć zanim przejdzie w tryb rozgrzewania ICE.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Czerwca 2019, 09:46:39 »
Zanim wbijesz D naciśnij EV i wtedy D. Spalina się uruchomi po przekroczeniu predkosci bądź mocniejszym wciśnieciem gazu. Oczywiście bez pełnej baterii nie pojedziesz. Tak to działa w Aurisie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl