Autor Wątek: Samochód nie jedzie a ja mam dylemat: wydać 4 400 czy nie  (Przeczytany 4923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
Nie mogłem znaleść podobnego problemu - więc zakładam nowy wątek.

W czwartek jechałem sobie spokojnie Priusem III, gdy nagle rozległ się sygnał dźwiękowy, zaświecił się żółty trójkąt i ikona silnika oraz pojawił się napis: "check hybrid system". Ponieważ samochód jechał dalej normalnie bez żadnych innych objawów, a ze dwa miesiące temu coś takiego się pojawiło - ale wyłączeniu i włączeniu pojazdu napisy znikły i dalej wszystko było w porządku - postanowiłem podjechać na komputer i sprawdzić, co się dzieje. Niestety, po przejechaniu około 1,5 - 2 km zatrzymałem się na światłach i dalej już nie pojechałem. Przy próbie uruchomienia samochodu i wrzuceniu D silnik spalinowy na sekundę się załączał i gasł a skrzynia przechodziła w tryb N. Na wyświetlaczu stan baterii pokazuje jedną kreskę.
Samochód został na lawecie zawieziony do serwisu Toyoty. Dziś do mnie zadzwonili i stwierdzili, że należy zacząć od wymiany przepustnicy (4 400 zł !!!), a jak objawy nie ustąpią - to będą szukali dalej.
Ponieważ niespecjalnie uśmiecha mi sie wydanie 4 400 zł na nie do końca pewną diagnozę (bo jak włożą nową przepustnicę i okaże się, że dalej nie jedzie i będą szukać dalej) - może Szanowne grono użytkowników ma w tym względzie doświadczenie i podpowie mi, czy to może być faktycznie ta przepustnica? Czy ewentualnie gdzie indziej szukać przyczyny nie ładowania baterii?
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Samochód nie jedzie a ja mam dylemat: wydać 4 400 czy nie
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2019, 17:31:41 »
Ile auto ma przebiegu ?

Jaki jest kod błędu ?

"Serwis Toyoty" to jest ASO, czy jakiś nieautoryzowany serwis ?
3VZ.pl

Offline rom3o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipca 2019, 17:33:56 »
Zrób to poza ASO kup używana przepustnicę i wymień. Chociaż wątpię by to była przyczyna. Nie ładująca się bateria może być po prostu padnięta... A serwis ASO wróży ze spalin

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2019, 17:46:54 »
fajny masz serwis ASO, na poziomie lekarzy, weż Pan te tabletki, może pomogą, a jak nie to następna wizyta za skromne 300zł.

Napisz/zadzwoń do toyoty jaką dostałeś propozycję, przecież to śmiech. Na jakiej podstawie stwierdzili, że to przepustnica? zrobili test/podmienili na drugą i problem zniknął? Chyba jakieś jaja. Tylko dyplomatycznym tonie, bo często z nimi można się dogadać
Prowadzę serwis i nigdy nie obarczam klienta kosztami części jeśli jej wymiana nie przynosi efektu...

Które to ASO takie specjalistyczne?

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipca 2019, 17:48:25 »
Przebieg około 230 000 km.
Uprzejmy Pan  przez telefon nie podał kodu błędu, tylko informację że na komputerze wyszło duuużo błędów - ale trzeba zacząć od przepustnicy. Dam 4 400 zł, założą nową - i jak działa, to dobrze. A jak nie działa to szukają dalej.
Jest to ASO.
Zgodzili się na to, że jak im podeślę używaną (za 100 zł a nie 4 400 zł) - to zamontują. Ale jak samochód nie będzie działał dalej - "umywają ręce".
Zabrać stamtąd samochód to trochę problem, bo na lawetę już wydałem 240 zł.
Chyba wykonam następujące czynności:
1. Kupię używaną przepustnicę
2. ASO zamontuje.
3. Jak samochód będzie jeździł skontaktuję się z firmą od regeneracji baterii (chyba z tą z Torunia, bo do domu dojeżdżają) w celu zweryfikowania stanu baterii i ewentualnych słabych ogniw.

Czy też proponujecie coś innego?
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Offline rom3o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipca 2019, 17:56:51 »
Gorzej jak za samą wymienne Ci powiedzą 4000 xd wątpię by przepustnica miała jakaś zależność do układu hybrydowego... niech Ci powiedzą jakie to błędy są

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipca 2019, 18:26:46 »
Jutro chyba się tam przejadę i zobaczymy, co powiedzą na miejscu.
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipca 2019, 18:45:50 »
Poproś o wykaz błędów. Wydaje mi się że to raczej problem układu hybrydowego a nie spaliny. Stawiam na rozładowany akumulator 12v lub uszkodzenie baterii.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline rom3o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2019, 18:52:14 »
Wątpię by to była bateria 12v wtedy by w ogóle się nie włączył a rozruch jest z baterii a 12v. Bateria falownik albo jakieś połączenie może też być to np odłączona masa.

Można spróbować odłączyć mały aku i bezpiecznik od baterii na 15 minut.

Co do baterii to albo padnięte cele ale one raczej dają o sobie znać wcześniej albo zaśniedziałe blaszki albo brudny wiatrak ( najmniej prawdopodobne ) słyszałem też o przypadkach
Padniętego sterownika od baterii oraz o braku płynu chłodzącego falownik

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipca 2019, 19:59:44 »
Cóż - poczekam do jutra i zobaczymy, co dalej...
Toyota Prius III, 2009

Offline rom3o

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipca 2019, 20:05:10 »
To daj znać co i jak

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2019, 23:07:19 »
Rowniez jestem ciekawy. Mi ASO chcialo wymieniac turbine w Auris 2.0 d4d za 7000zl!!!! A okazalo sie ze to gwizdy byly spowodowane rolkami napinacza od paska klinowego.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipca 2019, 23:11:29 »
A sprawdź stan płynu w inwerterze
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipca 2019, 21:03:25 »
No więc, proszę Szanownego grona poruszającego się na co dzień samochodami na pół elektrycznymi, w dniu dzisiejszym dotarła do mnie zamówiona na Allegro przepustnica za całe 130 zł z przesyłką. Dostarczyłem wzmiankowaną przepustnicę do ASO około godziny 15.00. Zostałem poinformowany, że w wolnej chwili ją zamontują; może pod koniec tygodnia, może na początku przyszłego. Oczywiście na moje prośby i błagania - coby prędzej - uprzejmie odpowiedzieli, że zrobią, co w ich mocy...
Udałem się więc do domu, coby oczekiwać na telefon przez dni parę - po czym po godzinie uprzejmy Pan z serwisu poinformował mnie, że jak sobie życzę - to mogę odebrać samochód  <taniec>.
Tak więc awaria została zdiagnozowana przez ASO w sposób właściwy, a ja nie musiałem sprzedawać samochodu, żeby pokryć koszty przywrócenia Priusa do pełnej sprawności.
Samochód jak na razie jeździ - w każdym razie udało mi się dotrzeć z ASO do domu bez problemów :grin:.
Pozdrawiam i życzę, coby Was takie przygody nie spotykały.
Toyota Prius III, 2009

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipca 2019, 00:09:14 »
napisz dla innych jakie błędy były na kompie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl