Witam.
Mam to szczęście (a na pewno przyjemność), że w moim Priusie są światła automatyczne. Zgodnie z instrukcją czułość czujnika można regulować w zakresie od 1 do 5 (przy czym nie wiem, bo nie jest to wyraźnie napisane, czy 1 oznacza największą czy najmniejszą czułość). Wiadomo, że standardowo ta czułość jest ustawiona na poziomie 3, czyli idealnie pośrodku. I generalnie ten układ mi się sprawdza - podczas zmierzchu czy przy wjeździe do tunelu DRL-e mi gasną i zapalają się światła mijania.
Ale podczas deszczu i silnego zachmurzenia światła nie zawsze mi się załączają. Dlatego pomyślałem sobie, że warto by nieco zwiększyć czułość tego czujnika oświetlenia, żeby w czasie deszczu załączały się światła mijania (co nawet podobno zgodne jest z przepisami

). Niestety podłączenie pod komputer w ASO Toyota to koszt około 120 zł (i do tego zdziwili się, że istnieje możliwość regulacji czułości tego czujnika).
Dlatego zapytuję Szanowne użytkowniczki i Szanownych użytkowników samochodów elektro-spalinowych:
- Czy istnieje możliwość zmiany czułości czujnika oświetlenia przy pomocy programów, których używacie (HA, Torque itp) czy niestety ta opcja jest zarezerwowana tylko dla komputera ASO Toyoty?
- Jak już dokonywać tej zmiany - to w którą stronę "kręcić"? W górę (do 5) czy w dół (do 1)?
Pozdrawiam