Autor Wątek: Światła automatyczne - czułość czujnika oświetlenia.  (Przeczytany 4272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
Witam.
Mam to szczęście (a na pewno przyjemność), że w moim Priusie są światła automatyczne. Zgodnie z instrukcją czułość czujnika można regulować w zakresie od 1 do 5 (przy czym nie wiem, bo nie jest to wyraźnie napisane, czy 1 oznacza największą czy najmniejszą czułość). Wiadomo, że standardowo ta czułość jest ustawiona na poziomie 3, czyli idealnie pośrodku. I generalnie ten układ mi się sprawdza - podczas zmierzchu czy przy wjeździe do tunelu DRL-e mi gasną i zapalają się światła mijania.
Ale podczas deszczu i silnego zachmurzenia światła nie zawsze mi się załączają. Dlatego pomyślałem sobie, że warto by nieco zwiększyć czułość tego czujnika oświetlenia, żeby w czasie deszczu załączały się światła mijania (co nawet podobno zgodne jest z przepisami  :-)). Niestety podłączenie pod komputer w ASO Toyota to koszt około 120 zł (i do tego zdziwili się, że istnieje możliwość regulacji czułości tego czujnika).
Dlatego zapytuję Szanowne użytkowniczki i Szanownych użytkowników samochodów elektro-spalinowych:
- Czy istnieje możliwość zmiany czułości czujnika oświetlenia przy pomocy programów, których używacie (HA, Torque  itp) czy niestety ta opcja jest zarezerwowana tylko dla komputera ASO Toyoty?
- Jak już dokonywać tej zmiany - to w którą stronę "kręcić"? W górę (do 5) czy w dół (do 1)?
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Światła automatyczne - czułość czujnika oświetlenia.
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2019, 17:35:00 »
Powinno być tak, jak ma to miejsce w innych markach: wycieraczki zaczynają częściej pracować to włączają się światła mijania. Ale cóż - Toyota ma swój świat...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2019, 22:12:33 »
Czy istnieje możliwość zmiany czułości czujnika oświetlenia przy pomocy programów, których używacie (HA, Torque  itp) czy niestety ta opcja jest zarezerwowana tylko dla komputera ASO Toyoty?
- Jak już dokonywać tej zmiany - to w którą stronę "kręcić"? W górę (do 5) czy w dół (do 1)?
nie sądzę, aby udało się to zrobić za pomocą interfejsu opartego o ELM i któregoś z programów dostępnych w sieci.
Osobiście dałbym sobie spokój z dodatkową kalibracją czujnika, bo i tak celu nie osiągniesz - może sobie padać deszcz, a i tak czujnik zmierzchu stwierdzi, że jest wystarczająco widno aby jechać na DRL ;)

wycieraczki zaczynają częściej pracować to włączają się światła mijania.
to raczej kwestia zadziałania czujnika deszczu - miałem tak kiedyś w Oplu i to było fajne. Toyota w tym miejscu faktycznie dała ciała...
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2019, 22:15:47 wysłana przez GregPL »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipca 2019, 20:57:24 »
Na pewno można miniVCI + techstream (czyli takie ASO na lewo) coś zmienić ja u siebie w Auris I HSD miałem taką mozliwość. Nie wiem czy to to:

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2019, 22:19:17 »
No cóż - do ASO na razie się nie wybiorę. Jak znajdzie się możliwość tego ?ASO na lewo? - wtedy może spróbuję, a póki co - musi zostać, jak jest.
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl