Autor Wątek: RAV4 II 2.0 VVTi - Klimatyzacja a rozładowanie akumulatora  (Przeczytany 2328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grad

• Toyot Leżący
  • *
Cześć,

Jestem tu nowy na forum, gdyż 3 miesiące temu nabyłem swoją pierwszą Toyotę (wybór padł na RAV4 II 2000 r. 2.0 VVTi 150KM). Niestety zmagam się z jednym problemem, który objawiał się rozładowywaniem akumulatora przy włączonej klimatyzacji.

Sytuacja wyglądała mniej więcej tak: najpierw oddałem samochód do mechanika na uzupełnienie i odgrzybianie klimatyzacji, a po odebraniu i przejechaniu około 500 m do najbliższej stacji benzynowej nie mogłem odpalić samochodu (podejrzewałem wtedy, że mechanik przy czynnościach serwisowych zbyt długo miał włączoną klimatyzację). Potem zaprzestałem korzystać z klimatyzacji, ewentualnie włączałem ją tylko na dłuższych trasach. Potem jednak, wraz z nadejściem upałów zacząłem jej również używać na krótkich odcinkach (do 5 km) i po przejechaniu 5-6 takich odcinków akumulator znowu odmówił posłuszeństwa. Z racji tego, że akumulator (Varta 45Ah) był już stary (potem sprawdziłem, że miał 5 lat), postanowiłem go wymienić na nowy - Centra Futura 65 Ah.

Nowy akumulator założyłem 2 dni temu i jak na razie sytuacja się nie powtórzyła, jednak aby ocalić ten nowy akumulator i używać klimatyzacji bez ryzyka rozładowania akumulatora, postanowiłem zmierzyć napięcia akmulatora na postoju i podczas ładowania i prezentują się one następująco:

- nowy akmulator przed założeniem - 12,58 V
- nowy akumulator podczas ładowania - na samym początku 14,3 V, ale w ciągu 4-5 minut stopniowo spadał do okolic 13,8 V, potem napięcie ładowania kształtowało się około 13,6 - 13,8 V (jednak nie zmieniało się w ogóle w zależności od włączenia klimatyzacji, włączenia ogrzewania tylnej szyby itp.)
- nowy akmulator po około 100 km - 12,76 V (mierzone 2 h po postoju)

I teraz pytanie do Was - czytałem, że akumulatory Centry wymagają napięcia 13,9 V do ładowania, a napięcie ładowania w mojej Toyocie kształtuje się w okolicach 13,6-13,8 V, czyli poniżej tej granicy. Czy jest to wynik w normie, czy układ ładowania niedomaga i w związku z tym powinienem udać się do mechanika aby uniknąć zepsucia akumulatora? Nie wiem czy to jest powiązane czy nie, ale dodatkowo czasami obroty obniżają mi się na biegu jałowym do około 550 obr/min (głónie np. po zahamowaniu przed światłami) i czytałem, że to może być problem z paskiem osprzętu, który może też powodować mniejszą skuteczność alternatora. Co o tym myślicie?

Dzięki z góry za porady!

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 II 2.0 VVTi - Klimatyzacja a rozładowanie akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lipca 2019, 14:52:33 »
sprawdź główne masy, akumulator - buda, buda - silnik,
ładowanie masz wzorowe, chciałbym takie mieć,
u mnie niedomaga regulator napięcia, ale ponoć tym steruje ECU i tu mam dylemat, jeżdżę tak rok i na razie nie miałem sytuacji z rozladowanym aku,
może być też wadliwy akumulator,
kup sobie interfejs obd2 pod bluetooth, możesz monitorować napięcie akumulatora podczas jazdy,
na spadające obroty pomoże czyszczenie przepustnicy, filtr powietrza ma też duże znaczenie, polecam Knecht

Offline grad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipca 2019, 16:05:33 »
Dzięki za odpowiedź!

Właśnie też teraz jeszcze doczytałem, że to napięcie w Toyotach może być niższe od minimalnego 13,9V które przewiduje Centra. No nic, chyba pozostaje mi jeździć z klimatyzacją i na początku po każdej jeździe obserwować napięcie akumulatora w spoczynku żeby uniknąć sytuacji, że rozładuje się za bardzo.

Właśnie zamówiłem też interfejs odb2, jak przyjdzie to podłączę i postaram się sprawdzić jak napięcie kształtuje się podczas jazdy (bo ta funkcja działa tylko przy włączonym silniku, prawda? w sensie nie mogę sprawdzać napięcia akumulatora w spoczynku przez odb2, tylko manualnie podłączać multimetrem? swoją drogą, jest jakiś łatwiejszy sposób, żeby zmierzyć napięcie niż podpinać się pod klemy akumulatora, np. mierząc napięcie na gnieździe zapalniczki?)

Apropo kwestii z obrotami to mam wrażenie teraz, że objawy wystąpiły po wymianie filtra powietrza na nowy filtr Boscha, spróbuję jeszcze założyć ten co był poprzednio plus wyczyszczę przepustnicę i zobaczymy czy to pomoże. W każdym razie czytałem też, że w tych Ravkach problem z obrotami może wynikać też ze zużycia się paska osprzętu, rolek i napinacza i że warto raz na jakieś 100 tys. km je wymienić profilaktycznie. Myślicie, że serio warto?

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipca 2019, 17:02:52 »
pasek napędu osprzętu wymień dla świętego spokoju,
przy okazji sprawdź rolki i osprzęt,

interfejs obd2 działa na włączonym zapłonie, nie koniecznie musi być włączony silnik

Offline grad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2019, 17:08:40 »
Chciałem tylko dać znać, że problem jest już rozwiązany, najprawdopodobniej była to wina akumulatora, bo na nowym zrobiłem już ponad 1000 km z klimatyzacją i za każdym razem napięcie akumulatora pozostaje na standardowym poziomie (12,7-12,8V).

Mam tylko jedno pytanie do znawców odnośnie samego działania klimatyzacji manualnej, czy jak pokrętło temperatury dam nie w 100% na zimno, ale przekręcę trochę w kierunku cieplejszego powietrza, to czy to spowoduje spadek zapotrzebowania klimatyzacji na paliwo? Czy to działa tak, że te zimne powietrze i tak jest wytwarzane i potem miesza się z ciepłym z nagrzewnicy? W skrócie chodzi mi o to, czy bardziej opłaca się jeździć powiedzmy na najmniejszym nawiewie, ale ustawionym na maksa na zimno, czy może włączenie większego nawiewu, ale z temperaturą ustawioną bardziej w kierunku cieplejszego powietrza nie spowoduje różnicy w zużyciu paliwa?

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipca 2019, 17:36:31 »
nie ma znaczenia jak ustawisz pokrętło temperatury, tu klima i tak działa zero jedynkowo,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl