Autor Wątek: Bateria trakcyjna nie doładowuje się do 100%  (Przeczytany 15398 razy)

Offline arturw

• Toyot Leżący
  • *
Bateria trakcyjna nie doładowuje się do 100%
« dnia: 11 Lipca 2019, 09:23:58 »
Dzień dobry wszystkim. Dziś odebrałem Aurisa HSD z salonu. Po przejechaniu około 80km w trasie bateria nie osiągnęła pełnego naładowania - zawsze dochodzi do 2 kresek poniżej pełnego naładowania i dalej nie chce wejść. Ostatnio była rozładowana i w salonie wyświetlał się błąd i musieli go skasować i odpalić auto z chargera. Czy to normalne? Jestem umówiony po 500km na sprawdzenie napędu hybrydowego. Na co zwrócić uwagę?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Bateria trakcyjna nie doładowuje się do 100%
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2019, 09:32:00 »
Jak będą wszystkie kreski to i tak nie będzie faktycznego 100% naładowania.
Poza tym w codziennej jeździe przez okres 1 roku nie miałem wszystkich kresek - dopiero jak byłem w górach to udało się uzyskać wszystkie kreski.
Więc to jest ok.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2019, 13:20:07 »
Dzień dobry wszystkim. Dziś odebrałem Aurisa HSD z salonu. Po przejechaniu około 80km w trasie bateria nie osiągnęła pełnego naładowania - zawsze dochodzi do 2 kresek poniżej pełnego naładowania i dalej nie chce wejść. Ostatnio była rozładowana i w salonie wyświetlał się błąd i musieli go skasować i odpalić auto z chargera. Czy to normalne? Jestem umówiony po 500km na sprawdzenie napędu hybrydowego. Na co zwrócić uwagę?
Bateria w HSD pracuje w zakresie 40%-60%

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipca 2019, 13:27:44 »
Pytanie raczej dotyczy samego wyświetlania tzw kresek od baterii.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipca 2019, 13:37:07 »
Pytanie raczej dotyczy samego wyświetlania tzw kresek od baterii.
Jasne, czasami jednak dobrze wiedzieć co jest pod spodem ;)

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipca 2019, 13:41:01 »
Oczywiście.
Mi gość w ASO twierdził, że na wyświetlaczu nigdy nie pojawiają się wszystkie "cegiełki" naładowania baterii.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2019, 13:53:42 »
Mi przez trzy lata nigdy nie spadło poniżej dwóch i nie naładować się więcej niż 80% taka specyfika

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipca 2019, 15:02:07 »
Mi gość w ASO twierdził, że na wyświetlaczu nigdy nie pojawiają się wszystkie "cegiełki" naładowania baterii.
Bzdura! Pojawiają się w przypadku każdego wyjazdu w góry. Wystarczy trochę dłuższy zjazd i wszystkie kreski są podświetlone.

Mi przez trzy lata nigdy nie spadło poniżej dwóch i nie naładować się więcej niż 80% taka specyfika
Stivo, rozumiem, że mówisz o rzeczywistym naładowaniu akumulatora trakcyjnego (mierzonym jakąś aplikacją przez czytnik OBD), a nie o tym co widać na wyświetlaczu???
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2019, 15:04:37 wysłana przez Jasio »

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2019, 15:12:41 »
wiem, że bzdura bo tylko wjechałem w góry i od razu wszystkie kreski się pojawiły.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipca 2019, 15:13:44 »

Wg. toyoty "System hybrydowy nigdy nie dopuszcza do kompletnego rozładowania lub przeładowania baterii w aucie, gdyż pracuje w zakresie 20-80%" - katalog strona 20

https://pdf.sites.toyota.pl/kat_hybrydy_zbiorczy.pdf
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2019, 15:31:04 wysłana przez pluto »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lipca 2019, 15:28:21 »
POTWIERDZAM. Też kiedyś pytałem o te kreski, w górach był maksymaln poziom naładowania, potem zjeżdzałem cały czas na trybie B, silnik wyje niemiłosiernie wytracając moc by nie przeładować baterii i nie załatawić klocków hamulcowych. Nigdy naładowanie nie spadło poniżej 2 kresek. Zastanawiam się jeszczce czy jest jakas zasada, że jak są 2 kreski silnik się włączy by się doładować do 3 czy mogę go wyłączyć , czy muszę czekać jak sam to zrobi.
Jeszcze jedna uwaga, raz miałem tak, że mimo pełnej bateri system silnik elektryczny nie działał, to było w górach pewnie się zagotował ;-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lipca 2019, 18:13:55 »
Aby nie przeladowac baterii silnik elektryczny obraca spalinowym aby wytracic nadmiar enrgii w baterii i zrobic miejsce na odzysk kolejnej porcji.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lipca 2019, 18:45:03 »

Wg. toyoty "System hybrydowy nigdy nie dopuszcza do kompletnego rozładowania lub przeładowania baterii w aucie, gdyż pracuje w zakresie 20-80%" - katalog strona 20

https://pdf.sites.toyota.pl/kat_hybrydy_zbiorczy.pdf

Różne źródło podają różnie, ale rzeczywiście użyteczne jest 40% a nie 20%, czyli od 40% do 80%.

Cytuj (zaznaczone)
The rated capacity of both battery packs is 6,5 Ah, however, the car's electronics only allow 40% of
this capacity to be used so as to prolong battery life. The state of charge is allowed to vary only between 40% and 80% of the rated full charge. Multiplying up the battery voltage and current capacity,
its rated energy storage capacity is 6,4 MJ (megajoules) and its usable capacity is 2,56 MJ. This is
enough energy to accelerate the car, driver and a passenger up to 105 km/h (without help from the
ICE) four times. Alternatively, it is enough to raise the car through 200 vertical meters.

http://www.ae.pwr.wroc.pl/filez/20110606092430_HEV_Toyota.pdf

« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2019, 18:50:23 wysłana przez mariuszs »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lipca 2019, 19:11:49 »
Dziś odebrałem Aurisa HSD z salonu.  Ostatnio była rozładowana i w salonie wyświetlał się błąd i musieli go skasować i odpalić auto z chargera. Czy to normalne? Jestem umówiony po 500km na sprawdzenie napędu hybrydowego.

Kolego proszę poczytać podstawy o pojeździe który kupiłeś i używać precyzyjnych sformowań. Z tego co piszesz, ja w miarę elastycznie zrozumiałem, że:
1. Nie możesz doładować do maksymalnego, dopuszczalnego dla użytkownika (to co widzisz na wyświetlaczu), baterii trakcyjnej podczas normalnej jazdy? Jeżeli tak, to normalne i tym się nie przejmuj;
2. Jeżeli w ASO musieli odpalić auto z chargera jak piszesz, to rozładowała się nie bateria trakcyjna, lecz akumulator 12v bo to on uruchamia cały układ (nie wchodząc w szczegóły);
2a. Jeżeli ASO stwierdziło, że to przez rozładowaną baterię trakcyjną nie można było uruchomić samochodu to proponuję czym prędzej pozbyć się tego auta (niezgodność towaru z umową) bo prawdopodobnie uszkodzony jest cały układ HSD, który nie powinien dopuścić to takiej sytuacji; (nie wiem też co znaczy u ciebie słowo "charger"? czy chodzi o zwykły starter do zwykłych aut czy może specjalistyczną ładowarkę do ładowania (ratowania) baterii trakcyjnych dostępną w niektórych ASO)
3. Te 500km do przejechania po kasowaniu błędów w ASO to normalna procedura.

Na co zwrócić uwagę?

Ustal co było powodem rozładowania aku 12v, możliwe że gdzieś prąd ucieka, alarm, czujka i inne takie?
Podaj więcej szczegółów, bo ja swoje auto odebrałem też z salonu i to nawet Toyoty ale miało 5 lat i 120tys przebiegu.... :laugh:
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2019, 19:30:40 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipca 2019, 21:04:31 »
Zastanawiam się jeszczce czy jest jakas zasada, że jak są 2 kreski silnik się włączy by się doładować do 3 czy mogę go wyłączyć , czy muszę czekać jak sam to zrobi.

Witam. Podpinam się do tego pytania.

Dodam jeszcze że od około 2 miesięcy, zdarza się dość często że ICE włącza się przy 2 kreskach by doładować baterie, następnie gaśnie przy 2 kreskach (czy to oznacza że coś się zaczyna żle dziać? ) Wcześniej gdy ICE się włączał przy 2 kreskach, wyłączał się przy 3 lub 4kreskach.

Proszę o odpowiedź na te dwa zagadnienia  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl