Szczerze mówiąc to już dawno przestałem szczegółowo przyglądać się tym kreskom akumulatora, ale zobaczę jak u mnie się zachowuje i napiszę (czy zawsze doładowuje z 2 do 3 kreski, czy może wyłącza się przy dwóch).
Jeśli chodzi o zasięg w trybie EV, to u mnie jest tak, że w korku, gdy mam 6 kresek to potrafi zejść do 2 już po około 500 metrach. Ciągłe ruszanie, hamowanie, a jak auto jedzie bardzo wolno, to często korzysta z hamulców mechanicznych. Poza tym "jazda na hamulcu" (auto jedzie w trybie D, bez wciskania gazu, a ty hamulcem je przyhamowujesz, żeby nie wjechać w tył temu z przodu) też bardzo szybko potrafi rozładować baterię.
Natomiast przy jeździe ze stałą prędkością, niech będzie te 50km/h, gdy jedynie chcesz utrzymać prędkość, to na samym elektryku ze spokojem te 2 kilometry auto przejedzie (zaczynając od 6 kresek naładowania). Może nawet trochę więcej. I to po płaskim, w "zwyczajnych" warunkach atmosferycznych. Najprościej to sprawdzić w trasie, gdy np. wjeżdżasz w teren zabudowany, ale jakąś wioskę bez skrzyżowań i świateł, wciąż jadąc drogą główną.
Nie liczyłem nigdy, ale nawet przy tych 70km/h potrafi na samym elektryku dość spory odcinek przejechać.