Autor Wątek: Bateria trakcyjna nie doładowuje się do 100%  (Przeczytany 15414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arturw

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Bateria trakcyjna nie doładowuje się do 100%
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Lipca 2019, 05:35:01 »
Cytuj (zaznaczone)
1. Nie możesz doładować do maksymalnego, dopuszczalnego dla użytkownika (to co widzisz na wyświetlaczu), baterii trakcyjnej podczas normalnej jazdy? Jeżeli tak, to normalne i tym się nie przejmuj;
2. Jeżeli w ASO musieli odpalić auto z chargera jak piszesz, to rozładowała się nie bateria trakcyjna, lecz akumulator 12v bo to on uruchamia cały układ (nie wchodząc w szczegóły);
2a. Jeżeli ASO stwierdziło, że to przez rozładowaną baterię trakcyjną nie można było uruchomić samochodu to proponuję czym prędzej pozbyć się tego auta (niezgodność towaru z umową) bo prawdopodobnie uszkodzony jest cały układ HSD, który nie powinien dopuścić to takiej sytuacji; (nie wiem też co znaczy u ciebie słowo "charger"? czy chodzi o zwykły starter do zwykłych aut czy może specjalistyczną ładowarkę do ładowania (ratowania) baterii trakcyjnych dostępną w niektórych ASO)
3. Te 500km do przejechania po kasowaniu błędów w ASO to normalna procedura.
1. Tak chodzi o kreski na wyswietlaczu. Dzięki za info
2. Tak rozładował sie akumulator. Auto stało ponad miesiąc. Potem jeździlismy na jeździe probnej. Potem im nie odpalił.
3.  Mam jeszcze fabryczną gwarancję. Dzwoniłem do takiej firmy naprawiającej baterie hybryd. Powiedzieli żeby zrobić taki test. Odpalić ev i sprobować przejechać 3km jak przejedzie na prądzie to bateria jest super. Jak mniej niż 2 to lipa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Lipca 2019, 19:34:24 »
Dodam jeszcze że od około 2 miesięcy, zdarza się dość często że ICE włącza się przy 2 kreskach by doładować baterie, następnie gaśnie przy 2 kreskach (czy to oznacza że coś się zaczyna żle dziać? ) Wcześniej gdy ICE się włączał przy 2 kreskach, wyłączał się przy 3 lub 4kreskach.
Zimą spaliniak pracuje dłużej, bo nie tylko ładuje baterię, ale też dogrzewa auto (wnętrze i układ wydechowy). Latem auto tak szybko nie stygnie, więc i ICE nie musi tak długo pracować.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Lipca 2019, 21:04:55 »
Zimą spaliniak pracuje dłużej, bo nie tylko ładuje baterię, ale też dogrzewa auto (wnętrze i układ wydechowy). Latem auto tak szybko nie stygnie, więc i ICE nie musi tak długo pracować.
To jest dla mnie jasne, ale czy w waszych autach obecnie (latem) zdarza się że ICE załącza się przy 2 kreskach, następnie gaśnie (np. po minucie ładowania) również przy 2 kreskach?

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Lipca 2019, 22:37:30 »
U mnie jest podobnie, silnik się włącza pochodzi chwilę i gaśnie. Podladuje do 3 kresek, i się włącza.
Ale zmartwił mnie tekst kolei że Auris powinien zrobić 2 do 3 km. Dziś lekko z górki, trochę pod górkę wyszło 2,1 Auto ma 4 lata i 50 tys przebiegu

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Lipca 2019, 23:02:03 »
Dziś lekko z górki, trochę pod górkę wyszło 2,1 Auto ma 4 lata i 50 tys przebiegu
A ile miało "kresek" na początku testu? Bo to chyba ma zasadnicze znaczenie.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Lipca 2019, 00:08:05 »
Dzwoniłem do takiej firmy naprawiającej baterie hybryd. Powiedzieli żeby zrobić taki test. Odpalić ev i sprobować przejechać 3km jak przejedzie na prądzie to bateria jest super. Jak mniej niż 2 to lipa.
Świetny fachowiec... <zalamka> Na odległość przejechaną na samym EV ma wpływ wiele czynników - poziom naładowania aku, ukształtowani terenu, obciążenie auta, klima itp. Jeśli baterie naprawiają tak samo jak udzielają porad to z daleka od nich!

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Lipca 2019, 06:25:32 »
Standardowo 8 kresek. Taki był poziom naładowania. 3 km wydaje się bardzo duzo

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Lipca 2019, 09:31:30 »
8 kresek to jest max.  Nigdy tyle nie pokazuje poza przypadkami po długich zjazdach.  7/8 lub 6/8 to typowa sytuacja przy normalnej jeździe.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Lipca 2019, 17:09:29 »
U mnie jest podobnie, silnik się włącza pochodzi chwilę i gaśnie. Podladuje do 3 kresek, i się włącza.

To nie jest podobnie, u mnie silnik odpala przy 2 kreskach i gaśnie przy 2 kreskach.
U Ciebie jest prawidłowo, u mnie boję się że nieprawidłowo.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Lipca 2019, 18:23:58 »
Porównywałbym raczej czas pracy silnika a nie to co pokazuje ten "wskaźnik"...

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Lipca 2019, 18:25:45 »
Dzwoniłem do takiej firmy naprawiającej baterie hybryd. Powiedzieli żeby zrobić taki test. Odpalić ev i sprobować przejechać 3km jak przejedzie na prądzie to bateria jest super. Jak mniej niż 2 to lipa.
No to u mnie lipa. Ja dziś przejechałem 1,7km. Możliwe, że było nawet lekko z górki w pewnej chwili.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lipca 2019, 08:47:08 »
i jeszcze mi powiedz że miałeś wskazówkę na końcu pierwszego pola eco, włączoną klime, radio i ze dwie ładowarki a prawie się zdziwie... Powinni banować za brak myślenia i opowiadanie takich głupot jak przejechanie 3km na ev niezależnie od warunków, wiatru, ukształtowania terenu, rodzaju nawierzchni bitumicznej. ruchu, deszczu i całej innej reszty choćby nawet umiejętności jazdy napędem HSD.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lipca 2019, 15:50:35 »
Szczerze mówiąc to już dawno przestałem szczegółowo przyglądać się tym kreskom akumulatora, ale zobaczę jak u mnie się zachowuje i napiszę (czy zawsze doładowuje z 2 do 3 kreski, czy może wyłącza się przy dwóch).

Jeśli chodzi o zasięg w trybie EV, to u mnie jest tak, że w korku, gdy mam 6 kresek to potrafi zejść do 2 już po około 500 metrach. Ciągłe ruszanie, hamowanie, a jak auto jedzie bardzo wolno, to często korzysta z hamulców mechanicznych. Poza tym "jazda na hamulcu" (auto jedzie w trybie D, bez wciskania gazu, a ty hamulcem je przyhamowujesz, żeby nie wjechać w tył temu z przodu) też bardzo szybko potrafi rozładować baterię.

Natomiast przy jeździe ze stałą prędkością, niech będzie te 50km/h, gdy jedynie chcesz utrzymać prędkość, to na samym elektryku ze spokojem te 2 kilometry auto przejedzie (zaczynając od 6 kresek naładowania). Może nawet trochę więcej. I to po płaskim, w "zwyczajnych" warunkach atmosferycznych. Najprościej to sprawdzić w trasie, gdy np. wjeżdżasz w teren zabudowany, ale jakąś wioskę bez skrzyżowań i świateł, wciąż jadąc drogą główną.

Nie liczyłem nigdy, ale nawet przy tych 70km/h potrafi na samym elektryku dość spory odcinek przejechać.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Lipca 2019, 18:22:34 »
Ze trzy razy w tyg wracam przez pomiarowy pomiar prędkości na pełnych bateriach zawsze. Raz przejdę cały ponad 3km a raz w połowie już baterii brak a specyfika jazdy ta sama

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Lipca 2019, 23:35:10 »
W instrukcji jest jasno napisane: "Zasięg jazdy z napędem elektrycznym wynosi od kilkuset metrów do 2 kilometrów."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl