Autor Wątek: Problemy z zawieszeniem Auris na 2k15 hybrid  (Przeczytany 24464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Problemy z zawieszeniem Auris na 2k15 hybrid
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Grudnia 2020, 16:24:27 »
Ten sam problem miał mój szwagier, też krzyżak.
Kolumna to raczej kilkanaście tysi, niż kilka w ASO.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline MarcinD36

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris II
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Marca 2021, 22:38:50 »
Czy ktoś znalazł przyczynę problemu?

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 09 Lipca 2021, 19:11:00 »
Stuki metaliczne przy otwartych oknach a w środku przygłuszone przy skręcie kierownicą w maksie na wolnych obrotach, Byłem dzisiaj w serwisie mechanicznym, dwie godziny diagnozowali i stwierdzili, że mocowanie amortyzatora może mieć luz i najpierw to trzeba by wymienić, cenę usłyszałem około tysiąca złotych. Nie wiem czy wszystko zrozumiałem, być może coś jeszcze się z wymianą ich wiąże. Czy z mocowaniem wymienia się tez łożyska? Czy może z całymi amortyzatorami? Czy takie dźwięki mogą powstawać faktycznie wobec tego problemu?

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Lipca 2021, 22:14:32 »
Nazywa się to zestaw górnego mocowania amortyzatora. Czasem można wymienić samo łożysko ale lepiej w całości bo gumy też mogą być już zmęczone. Ale 1000???? ktoś chce cie przykroić.

Offline Adamtoyo0114

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Lipca 2021, 14:37:16 »
Witam Was koledzy!

Dołączam się do powyższego problemu. Czy komukolwiek udało się rozwiązać ten problem ?
Skrzypienie/chrupanie na nierównościach, szczególnie przy dochamowywaniu przy niskiej prędkości wraz z nierówna droga a także wjeżdżanie/zjeżdżanie na krawężnik. Auto ma przejechane teraz 129 tys, mam wrażenie że problem się pogłębia. Walczę już z tym od 4 lat i nikt nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić gdzie tkwi problem. Oczywiście tak jak i Was koledzy jak jest sucho to idealnie to słychać. Gdy tylko popada to problem zanika lub jest znacznie mniej słyszalne.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Lipca 2021, 15:53:49 »
Skrzypienie/chrupanie na nierównościach, szczególnie przy dochamowywaniu przy niskiej prędkości wraz z nierówna droga a także wjeżdżanie/zjeżdżanie na krawężnik.
To akurat typowy objaw luzu na gumach  podtrzymujących stabilizator poprzeczny - to ta wygięta rura (albo może pręt) co łączy zawieszenie prawego przedniego koła z lewym. Jak się miejsce styku zmoczy, to objaw ustaje. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline Adamtoyo0114

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Lipca 2021, 16:17:18 »
Skrzypienie/chrupanie na nierównościach, szczególnie przy dochamowywaniu przy niskiej prędkości wraz z nierówna droga a także wjeżdżanie/zjeżdżanie na krawężnik.
To akurat typowy objaw luzu na gumach  podtrzymujących stabilizator poprzeczny - to ta wygięta rura (albo może pręt) co łączy zawieszenie prawego przedniego koła z lewym. Jak się miejsce styku zmoczy, to objaw ustaje.
Niestety to nie jest to, gumy stabilizatora wymienione i jest to samo ????

Offline Adamtoyo0114

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Lipca 2021, 12:20:42 »
Dodam. Dzisiaj oczywiście po umyciu na myjni kompletna cisza i wszystko działa jak powinno...zero hałasu  :wallbash:

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Lipca 2021, 22:10:46 »
Taki efekt może dawać sworzen, niekoniecznie musi być wybity, mógł smar ze środka już przestać spełniać swoją rolę czyli już go tam brakuje. Łatwe do sprawdzenia strzykawka z igła olej jakiś przekładniowy byle gesty, wbić w gumkę od sworznia wcisnąć olej, i pojechać na test.

Offline Adamtoyo0114

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Lipca 2021, 08:21:18 »
Muszę w takim razie sprawdzić te sworznie, dam znać jeżeli okaże się że to jest to ????

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 30 Lipca 2021, 08:30:10 »
Tylko mnie zastanawia jedno. Tego chrapanie nie uswiadcze w żadnym momencie gdy jadę szybko i są to nierówność bądź jakiś bruk.  To najczęściej występuje gdy :

Zawracam mając kierownice skręcona na maxa i droga nie jest zbyt rowna
Przy wcisnietym hamulcu w ostatniej fazie hamowania gdzie też pojawia się jakas nierówność i przód pracuje.  Tak.przy normalnej jeździe mogę jeździć po dziurach i jest cisza..

Odboje nie zostały wymienione

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

W swojej mam to samo

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 30 Lipca 2021, 09:58:29 »
Mam to samo u siebie od kiedy jeżdżę Aurisem. Przejechałem duuuuuzo kilometrów i wciąż jest tak samo ani gorzej ani lepiej. Auto na czterech badaniach technicznych było i żadnych problemów. Według mnie ten typ tak ma, przyzwyczaić się i nie przejmować.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Lipca 2021, 17:52:55 »
po prostu Toyota cos zyebała przy produkcji Aurisa 2 bo 2/3 użytkowników skarży się na jakieś problemy z przodu, że niby każdy mechanik diagnosta sprawdza i jest okey, a tu coś puknie, a tu coś strzeli, a to koło się uślizgnie przy max skręcie...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Lipca 2021, 20:46:21 »
po prostu Toyota cos zyebała przy produkcji Aurisa 2 bo 2/3 użytkowników skarży się na jakieś problemy z przodu, że niby każdy mechanik diagnosta sprawdza i jest okey, a tu coś puknie, a tu coś strzeli, a to koło się uślizgnie przy max skręcie...

U mnie niby wszystko jest idealne w zawieszeniu (przebieg 80K) ale czasem jak z wolna najadę na garb na drodze  np. próg zwalniający to słyszę coś a'la wybite końcówki drążków kierowniczych.
Oczywiście nie są wybite. W poprzednim Aurisie 1 z 2 x większym przebiegiem takich odgłosów nie miałem.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 01 Sierpnia 2021, 16:24:01 »
W zeszłym roku problemu u mnie nie było. W tym roku po założeniu letnich opon zacząłem dostrzegać te odgłosy (zimowe opony były głośniejsze). Przez ten czas zrobiłem tylko konserwacje w Krown i podejrzewam że ten ich środek mógł przyspieszyć wypłukiwanie czegoś.

Gdy mokro na zewnątrz, lub gdy autko po myjni.. dźwięków brak. Zastanawiałem się czy by nie psiknąć w pare miejsc np wd40. Np w mocowania na kielichach czy jeszcze gdzieś w stworznie, ale nie wiem co na to wtedy te gumy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl