Autor Wątek: Witam - mam Auris Hybrid. Chcialbym zaoszczedzic na paliwie dogrzewajac auto elektrycznie z gniazdka  (Przeczytany 5905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Tym bardziej że hybryda się grzeje bardzo szybko to nie dizel.
Nie, jeżeli jedziesz po mieście i korzystasz z prądu.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Typowe podejście - nie znam się, to się wypowiem.
Brawo Panowie.

Temat jest o podgrzewaniu.
Jak ktoś chce wiedzieć jak mieć prąd za darmo to zapraszam na pw.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
I po co wam te elaboraty? :o idziecie się doktoryzować z oze gdzie idziej.... :grin:

Grzałka sprawdza się przy wlasnym garażu lub domu, jak jesteś np.pod pracą albo poza wlasnym garażem to podłączenie grzałki to ...problem. Webasto jest bardziej uniwersalne. Odpalisz gdziekolwiek jest zasięg GSM lub pilota...

Stivo wierz mi że przy hybrydzie webasto przydaje się nie ttlko zimą. Używałem nawet dziś przy tem zew 11st. C z rana wolałem wsiąść do nagrzanego auta :)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline arturw

• Toyot Leżący
  • *
Chciałbym odgrzać temat.
Jeżdżę rano zawożąc dzieci do szkoły około 2 km. Jak jest 0-4 stopnie to mam spalanie wtedy na poziomie 10-15 litrów. Myślę, że w tych zimniejszych miesiącach mógłbym zaoszczędzić na tym około 10 litrów benzyny - bo system hybrydowy włączałby mi się znacznie szybciej. Może to 50zł ba miesiąc ale nie tylko. Oszczędność polega też na wydłużeniu życia olejowi i silnikowi.
Teraz są opcje żeby połączyć sobie taką gorzałeczkę z telefonem za pomocą bluetooth.
Ktoś zainteresowany zakupem montażem?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
za pomocą bluetooth

A jak z zasięgiem? W domu może ok ale z któregoś tam piętra z bloku na parking za ścianą może być problem.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline arturw

• Toyot Leżący
  • *
To jest rozwiazanie ktore grzeje za pomoca kabla podlaczajacego wtyczka do gniazda w grillu. Moze dogrzewac tez kabine i ladowac akumulator nie trakcyjny. Zakladany ze masz auto blisko domu. Mozesz zaprogramowac grzanie ku wlaczyc z telefonu. Widzisz temp. Itd.

« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 12:12:09 wysłana przez fazibazi »

Gawith

• Gość
Jaki jest koszt takiej grzałki + koszt energii elektrycznej? Jakie ma to uzasadnienie ekonomiczne? Może taniej wyjdzie zmienić samochód, jeśli hybryda dużo pali.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Oszczędności na żywocie oleju? Myśląc takimi kategoriami chyba szybko chcemy doprowadzić samochód do nieuzywalnosci. 15k bądź rok to jest max z max jeśli chodzi  o olej i nawet 5 grzałek tego nie zmieni. 50zl na miesiąc? Weź przestań wierzyć we wskazania komputera bo to nie realne jeżdżąc dziennie 4km. Miesięcznie to 80km. Jakim cudem chcesz na takim dystansie oszczędzić 50zl? Skoro średnio pali 5l na 100 a choćby palił 10l na 100 to niestety ale nijak to nie wychodzi.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 20:52:34 wysłana przez Stivo »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
U mnie wychodzi o 1-2 l mniej zima (yaris 1.8)
W zasadzie spalanie takie same jak latem 9-10l.
Dojazd do pracy 4km.

Ale nawet nie o oszczędności chodzi a o komfort szybszego grzania kabiny.

pireus

• Gość
Jeżdżę rano zawożąc dzieci do szkoły około 2 km. Jak jest 0-4 stopnie to mam spalanie wtedy na poziomie 10-15 litrów. Myślę, że w tych zimniejszych miesiącach mógłbym zaoszczędzić na tym około 10 litrów benzyny - bo system hybrydowy włączałby mi się znacznie szybciej. Może to 50zł ba miesiąc ale nie tylko.
To odprowadzaj dzieci na piechotę. Zaoszczędzisz więcej i wyjdzie Ci to na zdrowie  :good:

Offline arturw

• Toyot Leżący
  • *
U mnie wychodzi o 1-2 l mniej zima (yaris 1.8)
W zasadzie spalanie takie same jak latem 9-10l.
Dojazd do pracy 4km.

Ale nawet nie o oszczędności chodzi a o komfort szybszego grzania kabiny.
Jaką masz grzałkę zamontowaną?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Defa. Masz na poprzedniej stronie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Zastanawiam się jak to działa że grzeje kabinę? Wentylator do tego jest podłączony czy jak? Grzeje płyn chłodniczy to rozumiem.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
do grzania kabiny jest osobny grzejnik.
Grzanie wody by zagrzać kabinę jest bez sensu - musisz rozgrzać 100kg silnika by zaczeło grzać kabinę.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Więc grzałka nie działa jak webasto że jest osobna komora spalania na paliwo i grzeje płyn wraz z kabina tylko o wyłącznie dmucha z któregoś nawiewu czy jest fizyczny osobny nawiew?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl