Autor Wątek: Auris 1.4 D-4D grzechotanie  (Przeczytany 3837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monter_87

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.4 D-4D grzechotanie
« dnia: 16 Lipca 2019, 20:16:17 »
Dobry wieczór!
     Jako nowy użytkownik forum Toyoty chciałbym wszystkich przywitać i jednocześnie prosić o radę lub ewentualnie wskazówkę do rozwiązania poniższego problemu.

Od czterech lat jestem właścicielem Toyotki Auris 1.4 D-4D Lift z 2012 roku. Od pewnego czasu przy włączonym silniku ( i włączonej klimatyzacji) słyszę grzechotanie spod maski. Grzechotanie pojawia się akurat, gdy jest włączona klima i znika jednocześnie wraz z wyłączeniem klimatyzacji. Podczas przeglądu rejestracyjnego (podbicie dowodu) zapytałem mechanika, co może być przyczyną, że pojawia się taki dźwięk grzechotki (akurat jak sprawdzał auto grzechotka była bardzo głośna). Po posłuchaniu odgłosu mechanik stwierdził, że to napinacz paska klinowego wydaje takie dźwięki i jego zdaniem jest wszystko ok. No nie do końca ok, bo gdy kupowałem auriskę nie było tego dźwięk i pojawił się on z czasem, czyli w trakcie eksploatacji samochodu.

Był tu gdzieś podobny temat, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na ten nurtujący problem.

Gdzie tkwi przyczyna? Wadliwa konstrukcja napinacza? Zużycie eksploatacyjne ( w końcu po 7 latach mogło to paść) ? Czemu to grzechotanie pojawia się akurat w trakcie działania klimy, mimo że pasek, niezależnie od włączenia lub wyłączenia klimy napędza wszystkie podzespoły (alternator, pompa wody, kompresor ) tak samo?
      Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 1.4 D-4D grzechotanie
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2019, 18:46:41 »
Moze to napinacz a moze kompresor klimy, pytanie ile auto ma przebiegu. Niestety auto jak stoi to sie psuje a jak jeździ to sie zużywa  :grin:
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline monter_87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2019, 16:00:57 »
Przebiegu ma ponad 203 tys.
Też twierdzę, że niektóre części mają jak najbardziej prawo się zużyć, zwłaszcza te będące od początku  :-)
No nic, byłem wczoraj w ASO, w ramach akcji serwisowej, przy okazji zapytałem się o to grzechotanie. Serwisant twierdzi, że problem może tkwić w sprężarce, zwłaszcza, że dzieje się to, gdy klima jest włączona i sprężarka jest do sprawdzenia.
Na razie  nie zamykam tematu, jak usunę usterkę, napiszę, co było.
Pozdrawiam

Offline huragaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2019, 12:47:28 »
Sprężarka niestety

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2019, 07:16:54 »
Sprężarka niestety

A nawet łożysko sprężarki..
Obi

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2019, 09:52:42 »
Tutaj jest podobny temat założony przeze mnie 3 lata temu:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=38257.0
Od tego czasu przejechałem 70 000 km i nic z tym nie zrobiłem. Przestałem się tym interesować, nawet nie wiem, czy nadal to grzechotanie występuje.

Offline monter_87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lipca 2019, 19:47:48 »
Od tego czasu przejechałem 70 000 km i nic z tym nie zrobiłem. Przestałem się tym interesować, nawet nie wiem, czy nadal to grzechotanie występuje.

No właśnie pierwsze co znalazłem na forum, to właśnie ten temat, o czym wspomniałem w pierwszej wiadomości i dlatego,że nie znalazłem tam rozwiązania, założyłem ten temat.

No i właśnie, sprężarka. Pytałem się mechanika, u którego już raz naprawiałem Aurisa, czy regeneruje sprężarki, a jak nie on, to czy jest ktoś w powiecie, kto się tym zajmuje. Niestety, on się regeneracją sprężarek nie zajmuje, zarówno w mieście którym mieszkam (Puławy), jak i w całym powiecie nie zna osoby, która się tym zajmuje. Poza nim pytałem o taki warsztat kilka osób, nawet poza powiatem, i podobnie jak i tu, nikt nikogo nie zna takiego, co by się podjął... Mechanik doradzał zatem, by nie bawić się w regenerację, tylko kupić nową lub używaną sprężarkę i ją wymienić.

I co wy o tym myślicie? Bawić się w regenerację czy kupić po prostu nową/używaną?
Ktoś miał taki problem?
Samemu można wymienić sprężarkę? Jeśli tak, to w jaki sposób i na co zwracać uwagę?
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipca 2019, 14:51:32 »
A jesteś pewien, że to sprężarka?
Ja raczej nie kupiłbym używanej. Skąd wiesz, że będzie ona w lepszym stanie od tej, którą masz?

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2019, 18:46:36 »
Poszukaj nowej, ale moze w dobrym zamienniku.
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2019, 19:20:10 »
Dzisiaj posłuchałem silnika przy wyłączonej i włączonej klimatyzacji. Wspomnianego grzechotania już nie ma.
Przypomniało mi się, ze jakiś czas temu wymieniłem rolkę napinacza paska osprzętu. Być może to ona grzechotała.
O wymianie rolki pisałem tu:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=42357.0

Offline monter_87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpnia 2019, 21:28:55 »
Dzisiaj posłuchałem silnika przy wyłączonej i włączonej klimatyzacji. Wspomnianego grzechotania już nie ma.
Przypomniało mi się, ze jakiś czas temu wymieniłem rolkę napinacza paska osprzętu. Być może to ona grzechotała.
O wymianie rolki pisałem tu:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=42357.0

A zdradź mi, jeśli możesz, w jaki sposób wymieniłeś rolkę napinacza, konieczne było zdjęcie całego napinacza?
Też tak trząsł się napinacz, nim wymieniłeś rolkę?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl