Autor Wątek: Przeglądy okresowe-gwarancyjne  (Przeczytany 18165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przeglądy okresowe-gwarancyjne
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Listopada 2019, 14:28:01 »
Z tego co jest w instrukcji to po 15000km/po roku jest obsługa międzyprzeglądowa. Pełny przegląd jest po 30000km/dwóch latach.
Jak ostatnio byłem w salonie to kątem oka zauważyłem że wymiana oleju to coś ponad 350zł, A przegląd właśnie 890zl.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopada 2019, 16:01:13 »
Jeśli oryginalny olej to 0W/16 to rozumiem, że ten będzie dobry przy kolejnej wymianie:

https://www.motul.com/pl/pl/products/hybrid-0w16

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Marca 2021, 13:21:19 »
Właśnie odbyłem przegląd na 30 000 km, koszt 1169,00 (łącznie z filtrem przeciwpyłkowym, filtrem oleju, olejem oraz wszystkimi czynnościami związanymi z 30 tyś).
Niestety nie stwierdzili żadnych usterek opisanych przeze mnie.
Stuki prawego przedniego amortyzatora - na progu zwalniającym przy prędkości powyżej 30km/h jest bardzo głośne uderzenie jak spada koło za progiem)
Ogólne stuki w środkowej części samochodu tak jakby z tylnej części ale nie jest to nic w bagażniku ani w tylnym zawieszeniu, raczej cos pośrodku (tak czytałem już inne posty z tylnymi słupkami i obudową tłumika) - ale tego nie stwierdzili.
Wyraźnie stuknięcie układu hybrydowego przy zatrzymywaniu się ( jak podjeżdżam w korku czyli pełzanie np. z prędkości 40km/h do 0 ale bardzo wolno w końcowej fazie jak już samochód przestaje się poruszać jest wyraźne stuknięcie z układu hybrydowego) - czuć to nawet na pedale hamulca - nie dzieje się to np. gdy jadę szybciej i gwałtowniej zwalniam do 0.
Ogólnie mniejsza wydajność układu hybrydowego w stosunku do innej sztuki z salonu.
Nie pisałbym tego gdybym nie miał porównania innej sztuki. Dzisiaj podczas przeglądu dostałem inną sztukę (także sedan i 1,8 tylko z mniejszym przebiegiem i rocznik 2020 - mój jest 2019).
Ten młodszy egzemplarz znacznie rzadziej przełączał się na silnik spalinowy oraz znacznie bardziej mogłem wykorzystywać silnik elektryczny ( u mnie załącza się bardzo szybko i wolniej się ląduje akumulator - efekt mniejsze spalanie w salonowym samochodzie i to przynajmniej o 1- 1,5 l na 100km. Może mam inne opony ale też zimowe ale dzień i warunki drogowe trasa, zagęszczenie ruchu i prędkość taka sama.
na moją uwagę o innej pracy układu hybrydowego dowiedziałem się że podobno Toyota może mieć różne softy do sterowania przepływem energii i to może robić różnice hmmm. Też taki chce.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Marca 2021, 17:25:05 »

Stuki prawego przedniego amortyzatora - na progu zwalniającym przy prędkości powyżej 30km/h jest bardzo głośne uderzenie jak spada koło za progiem)
Ogólne stuki w środkowej części samochodu tak jakby z tylnej części ale nie jest to nic w bagażniku ani w tylnym zawieszeniu, raczej cos pośrodku (tak czytałem już inne posty z tylnymi słupkami i obudową tłumika) - ale tego nie stwierdzili.

Stawiam, że to stabilizator/guma do wymiany. U mnie jest podobnie, na dużych nierównościach lub czasami na progach zwalniających słychać jakby coś się obijało.

Wyraźnie stuknięcie układu hybrydowego przy zatrzymywaniu się ( jak podjeżdżam w korku czyli pełzanie np. z prędkości 40km/h do 0 ale bardzo wolno w końcowej fazie jak już samochód przestaje się poruszać jest wyraźne stuknięcie z układu hybrydowego) - czuć to nawet na pedale hamulca - nie dzieje się to np. gdy jadę szybciej i gwałtowniej zwalniam do 0.

U mnie czasami taki stuknięcie słychać, ale prawie na pewno wydobywa się z hamulców, które tak jakby nagle łapią i na końcu słychać taki metaliczny przeskok.

Ogólnie mniejsza wydajność układu hybrydowego w stosunku do innej sztuki z salonu.
Nie pisałbym tego gdybym nie miał porównania innej sztuki. Dzisiaj podczas przeglądu dostałem inną sztukę (także sedan i 1,8 tylko z mniejszym przebiegiem i rocznik 2020 - mój jest 2019).
Ten młodszy egzemplarz znacznie rzadziej przełączał się na silnik spalinowy oraz znacznie bardziej mogłem wykorzystywać silnik elektryczny ( u mnie załącza się bardzo szybko i wolniej się ląduje akumulator - efekt mniejsze spalanie w salonowym samochodzie i to przynajmniej o 1- 1,5 l na 100km. Może mam inne opony ale też zimowe ale dzień i warunki drogowe trasa, zagęszczenie ruchu i prędkość taka sama.

Mam tak samo przy czym u mnie czasami potrafi się na jakiś czas 'odblokować'. Oczywiście mam świadomość, że w początkowej fazie 'rozgrzewania' układ hybrydowy jest bardziej nastawiony na zasilanie głównie silnikiem elektrycznym, przez co jest bardziej zrywny.
Jeżeli utrzyma się, że tak to ujmę stan 'odblokowany' to auto jest zrywne, szybko rusza spod świateł, czuć tę dodatkową moc z silnika elektrycznego do tego bateria przy hamowaniu ładuje się bardzo szybko, wystarczą 2-3 dłuższe hamowania i mam praktycznie pełną. Ponadto przy szybowaniu na elektryku, auto przyspiesza.

Zdarza mi się, że przez kilkadziesiąt kilometrów jest ok, auto jest dynamiczne, zrywne, po czym staję na światłach i od tego momentu zaczyna 'przymulać'. Jest wyraźnie mniej zrywne, silnik spalinowy pracuje jakby był wyżyłowany na maxa wchodzi na wysokie obroty, a i tak brakuje dynamiki. Do tego tak jak u Ciebie, auto spala ok 1-1,5l więcej. Przy szybowaniu minimalnie przyspiesza lub ledwo utrzymuje stałą prędkość. Bateria ładuje się wolno i rzadko naładuje się na 1-2 kreski poniżej maxa.

Te doświadczenia opieram na kilku miesiącach jazdy, tymi samymi trasami czyli miasto ok 15km w jedną stronę do pracy i trasy po 300-400km. Początkowo zwalałem winę na różnice temperatur, stan naładowania baterii, opory powietrza/wiatr, wymieniłem nawet filtr powietrza, ale z różnych prób i doświadczeń wyszło mi, że to wszystko praktycznie nie ma znaczenia.

Będę niebawem reklamował, nie chcę załatwiać tego podczas przeglądu, bo mam wrażenie że wtedy zupełnie nie skupiają się na usterkach tylko na wykonaniu wszystkiego zakresu przeglądu i jazda z następnym. Poniekąd rozumiem, bo często mają sporo zleceń przeglądów i ograniczone ramy czasowe na wykonanie każdego.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Marca 2021, 18:29:08 »
Ja bym w sumie nie zauważył części tych "niedogodności" ,które zgłosiłem na przeglądzie, ale w obliczu przejażdżki inną sztuką i braku tych wad musze cos z tym zrobić.
Będę atakował serwis w chwili wolnej i zobaczymy.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Marca 2021, 20:17:20 »
A jeżdzicie na eco czy normal Bo na eco przymula i bateria też się wolniej ładuje.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Marca 2021, 21:07:09 »
Ja jeżdżę na eco (przeważnie), ale jazda w trybie normal zazwyczaj wiązała się ze zwiększonym spalaniem. A ja właśnie pisałem że podczas dzisiejszej jazdy autem serwisowym miałem jeszcze mniejsze spalanie niż w moim aucie (są identyczne tylko różnią się rocznikiem a trasa i ruch był identyczny)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Marca 2021, 21:43:04 »
Trochę dziwne bo spalanie w tych trybach jest porownywalne.Chyba nawet w instrukcji o tym piszą

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Marca 2021, 23:14:14 »
A jeżdzicie na eco czy normal Bo na eco przymula i bateria też się wolniej ładuje.
ja jeżdżę przez 95% czasu na normal, sport wbijam jak potrzebuję szybko ruszyć/przyspieszyć. Eco już dawno nie używałem (tylko na początku jak poznawałem auto), bo nie zauważyłem jakichś znacznych różnic w spalaniu w stosunku do normal, a jeździ się dużo gorzej. Można, więc powiedzieć że jeżdżę tylko w trybie normal.

U mnie naprawdę czuć różnicę jak auto jest odetkane oraz gdy wbije się mu zamuła. Po kilku miesiącach już wyrobiłem sobie zdanie i jestem pewien, że coś musi być nie tak.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Marca 2021, 08:38:16 »
Czytam kolegów wpisy na temat oleju, układu hybrydowego, wycieraczek i zaczynam się zastanawiać, czy po leasingu nie zostawić sobie swojego egzemplarza, bo u mnie nie widzę tych defektów (chociaż z olejem to nie wiem, bo pod maskę zaglądałem, gdy dolewałem płynu do spryskiwaczy).
Co do układu hybrydowego to jeżdżę ciągle na Eco (teraz mam spalanie od tankowania 4.3 l/100, przejechałem 200 km w tym po mieście ok. 90 km).  Ponieważ ostro nie hamuję, to nie ładuje mi baterii do pełna po dwóch hamowaniach, z reguły do max brakuje mi dwóch "belek", ale jak napisałem, często przełączam się na ev (odpuszczając gaz podczas jazdy). Ostatnio sobie myślałem, że rzadko silnik wskakuje na więcej niż 3 tys. obrotów, z reguły mam 1,5 tys. gdy jadę na silniku spalinowym, tylko jak przyspieszam pod górkę wskakuje na 3 tys. W Eco przyspieszenie nie jest tak żwawe jak w innych trybach (po naciśnięciu gazu wolniej włącza się silnik spalinowy), ale jak wcisnę mocno gaz, to odjeżdżam innym na światłach. Stuków układu nie zauważyłem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Marca 2021, 08:59:14 »
Ten metaliczny stuk to od hamulców. Miałem tak przez pierwsze parę tyś. km, teraz kompletnie przeszło.

U mnie na pierwszym przeglądzie wyszła różnica w geometrii na tylnej osi (wielowahacz się zapewne układa) i musiałem zrobić geometrię na hunterze. Dodatkowe 200 PLN.

Z olejem nikt nie robił problemu. 0W-16, tyle, że z beczki. Miałem wybór, ale kolega z serwisu przekonał mnie, że to naprawdę nie ma sensu, bo to dokładnie to samo, a w razie czego, olej na dolewki mam, bo przy 4kkm wymieniałem sam. Nalano mi go dokładnie 3/4, tak jak chciałem.

Zdziwiło mnie, że nie wymieniono, a tylko skontrolowano filtr powietrza, bo ja zawsze co roku wszystko wynieniam, ale tak jest w książce serwisowej. Poprosiłem o wymianę filtra baterii dodatkowo.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2021, 09:05:27 wysłana przez K602 »
SAP ABAP Certified Developer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Marca 2021, 09:42:56 »
Tam nie ma co się układać, to nie syrenka 105 lub polonez.
Powinni Ci to na gwarancji zrobić. Na prawdę od kilku lat Toyota pikuje w dół :(.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Marca 2021, 10:00:28 »
Trudno mi oceniać, w Audi A6 też musiłem na gwarancji ustawić geometrię kiedyś... a tam miałem wielowahacz wszędzie.
SAP ABAP Certified Developer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl