Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246752 razy)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #240 dnia: 15 Czerwca 2020, 08:38:25 »
A ja mialem 2.0 d4d w Aurisie. Przy 140kkm padla turbina. Regeneracja 1500zl. Pozniej juz bylo tylko gorzej. Przebiegi autostradowe. Uwielbiam takie pierd ekspertow.. klapki na oczach. 1.4 d4d to jedyny polecany diesel kd toyoty. W dodatku byl tak slaby ze dwumasy nie potrzebowal

A nie mówiłem że wiedza podwórkowa .Otóż , yaris z 2009 roku ma 205 Nm, przyspieszenie 10.8 sek do 100 kilom.
Dwumasy nie miał , DPF też nie miał , bo silniki do 2009 roku nie musiały mieć wyśrubowanych norm czystości spalin
 Modele od 2010 roku miały  juz  te ,,dobrodziejstwa,,
,,Przykro ,, mi że tak przeżywasz te 1500zł wydane na regeneracje turbiny, aż strach pomyśleć co zrobisz jak będziesz musiał wydać na regeneracje akumulatorów w hybrydzie  :bash: :bash:
Moj Auris byl z 2009 i mial dwumase i DPF. Regeneracja turbiny to byl poczatek juz DPF  nie chcial sie czyscic. Aurisa 1.4 D4D rowniez mialem w rodzinie. Dla mnie to co piszesz to oczywistosc. O ile te silniki 1.4 jako tako sobie radza do 100km/h to wyprzedanie powyzej to byla loteria. Tego smrodu ktory sie wydobywal z rury nigdy nie zapomne. Nawet jak te samochody byly w miare nowe...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2020, 08:48:38 wysłana przez klaudiusz »

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #241 dnia: 15 Czerwca 2020, 09:15:04 »
aż strach pomyśleć co zrobisz jak będziesz musiał wydać na regeneracje akumulatorów w hybrydzie

Jest dużo większa szansa na to, że nie będzie musiał więc nie ma co się przejmować na zapas:).
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 17 Czerwca 2020, 12:11:57 »
Musze tu napisać. Czy któryś z użytkowników Corollki w silniku 1.2 ma objaw huczenia skrzyni biegów? Np. na dwójce po puszczeniu pedału przyspieszenia i hamowania silnikiem, lub w trasie równiez to słychać - dzwiek inny ale słychac? Mam wrażenie, że praca skrzyni jest głośna, intryguje mnie to.
Mam również opony Continental EcoContact 6 i po przejechaniu na nich może 2 tys stały się strasznie głośne, albo sa głośne przy temp ok 20 st i powyzej. Jak mnie to wkurwia, albo tak mają hałasować ale wyciszenie jest do pupy.  :-(

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 17 Czerwca 2020, 12:12:31 »
aż strach pomyśleć co zrobisz jak będziesz musiał wydać na regeneracje akumulatorów w hybrydzie

Jest dużo większa szansa na to, że nie będzie musiał więc nie ma co się przejmować na zapas:).
Dokładnie, na YT masz pełno filmów, jak wymieniać akumulatory w hybrydach i w większości z nich polecane jest wymieniać cały pakiet baterii, a nie jak to robią tańsze serwisy, tylko te uszkodzone. O dziwo ściągając battery pack  do Toyoty nie są to jakieś wysokie koszta, wychodzi około 3500$, czyli i tak taniej niż dwumasa i DPF w dieslu.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 17 Czerwca 2020, 12:18:55 »
Musze tu napisać. Czy któryś z użytkowników Corollki w silniku 1.2 ma objaw huczenia skrzyni biegów? Np. na dwójce po puszczeniu pedału przyspieszenia i hamowania silnikiem, lub w trasie równiez to słychać - dzwiek inny ale słychac? Mam wrażenie, że praca skrzyni jest głośna, intryguje mnie to.
Mam również opony Continental EcoContact 6 i po przejechaniu na nich może 2 tys stały się strasznie głośne, albo sa głośne przy temp ok 20 st i powyzej. Jak mnie to wkurwia, albo tak mają hałasować ale wyciszenie jest do pupy.  :-(
Ktoś już poruszał ten temat na forum. Poszukaj. Nie wiem, czy to nie był portowiec

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 17 Czerwca 2020, 12:29:56 »
objaw huczenia skrzyni biegów? Np. na dwójce po puszczeniu pedału przyspieszenia i hamowania silnikiem

Generalnie bieg nie powinien być zapięty, gdy nie jest wciśnięty pedał gazu, bo w ten sposób szybciej zużywa się skrzynia biegów. Nie powinno się hamować silnikiem i skrzynią biegów, a tylko samym silnikiem. Jeżeli puszczamy gaz, to i biegi powinniśmy zredukować na luz.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 17 Czerwca 2020, 14:01:53 »
objaw huczenia skrzyni biegów? Np. na dwójce po puszczeniu pedału przyspieszenia i hamowania silnikiem

Generalnie bieg nie powinien być zapięty, gdy nie jest wciśnięty pedał gazu, bo w ten sposób szybciej zużywa się skrzynia biegów. Nie powinno się hamować silnikiem i skrzynią biegów, a tylko samym silnikiem. Jeżeli puszczamy gaz, to i biegi powinniśmy zredukować na luz.
Czyli zgodnie z Twoją teorią: hamując silnikiem dojeżdżając na przykład do świateł wrzucam bieg i naciskam gaz?! Nie da się hamować samym silnikiem bez zaangażowania skrzyni biegów i redukcji przełożeń. A jak redukujemy przełożenia, to nie mozemy naciskac gazu, bo chcemy przecież wytrącić prędkość.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 17 Czerwca 2020, 14:19:59 »
To nie jest moja teoria, że do hamowania nie powinno się używać skrzyni biegów.
Jest taki kanał na Youtube o nazwie 'Anatomia Mechaniki'. Jest to kanał zakładu w Warszawie, gdzie robią tylko skrzynie biegów i oni o tym mówili w filmikach, że mają klientów co hamują skrzynią biegów, a potem dzięki temu oni w warsztacie mają robotę.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 17 Czerwca 2020, 14:29:54 »
Jest taki kanał na Youtube o nazwie 'Anatomia Mechaniki'. Jest to kanał zakładu w Warszawie, gdzie robią tylko skrzynie biegów i oni o tym mówili w filmikach, że mają klientów co hamują skrzynią biegów, a potem dzięki temu oni w warsztacie mają robotę.
Ok. W taki razie przy hamowaniu silnikiem oszczędzamy hamulce, a przy hamowaniu konwencjonalnym skrzynię biegów. W takim układzie najlepiej mieć automat :-)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 17 Czerwca 2020, 14:31:27 »
To pojedż w góry i spróbuj zjechać w dół np 20 km jak to jest na drogach w alpach bez hamowania silnikiem.Na dole będziesz ugotowany <kucharz>

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #250 dnia: 17 Czerwca 2020, 14:46:46 »
To jak, kolego, w takim razie będziesz hamował zjeżając z dużej góry? :o
Z tego co wiem, to skrzynią się nie hamuje tylko silnikiem. Skrzynia to tylko przełożenia, raczej nie stawia, aż takiego oporu by hamować. Bez zapiętego biegu nie da się hamować silnikiem.
Obecnie w programie nauczania jazdy, jest właśnie nauka takiego ECO sposobu  wytracania prędkości (silnikiem - brak spalania), a o żadnym wrzucaniu na "luz" nie ma mowy (paliwo leje się wiadrami).

Czasem nie chodziło o to, że za bardzo redukuje się biegi przy hamowaniu silnikiem i wtedy cierpi skrzynia?

W takim układzie najlepiej mieć automat
To też skrzynia. Lepiej to mieć hybrydę bo odzyskuje energie przy hamowaniu. :cheesy:

Ale może się mylę? :o
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2020, 14:51:56 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #251 dnia: 17 Czerwca 2020, 15:01:08 »
No jeżeli wsadzi dwójkę przy 80km  to się nie dziwię że mają robotę,przy takim hamowaniu też trzeba dobierać biegi
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2020, 15:03:02 wysłana przez Vega »

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 18 Czerwca 2020, 10:58:10 »
Nie przemawia do mnie to co piszesz albo nie do końca rozumiem, co masz na myśli. Jestem po samochodówce, zawsze mnie uczono, ze trzeba hamować silnikiem, czyli dojeżdżając do świateł nie redukujesz biegów, tylko puszczasz pedał przyspieszenia i dajesz się toczyć autku siłą kinetyczną - pędu. O tym też wspomina gość prowadzący kanał MoroDoradca na yt. Przez całe swooje życie jeżdżę w ten sposób i nigdy nie miałem awarii skrzyni.
Intryguje mnie jedynie jej praca i zaczynam się zastanawiać, czy taka jest uroda, czy coś się dzieje może.
Będę jeszcze pisał o dziwnych dżwiękach, bo taki ze mnie nasłuchiwacz jest, zawsze jak sobie kupię nowe auto, to na siłe trochę może, czegoś szukam. Albo zwracam uwage na szczegóły, na które nikt inny by uwagi nie zwrócił, lub jest głuchy  :-)

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 18 Czerwca 2020, 19:54:26 »
a myśli. Jestem po samochodówce, zawsze mnie uczono, ze trzeba hamować silnikiem, czyli dojeżdżając do świateł nie redukujesz biegów, tylko puszczasz pedał przyspieszenia i dajesz się tocz

Większej bzdury nie czytałem.
Jak chcesz hamować silnikiem mając go ODŁĄCZONEGO  od kół?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 18 Czerwca 2020, 20:22:58 »
Jak chcesz hamować silnikiem mając go ODŁĄCZONEGO  od kół?
To nie wciśnięcie sprzęgła odłącza silnik od kół? a nie puszczenie pedału przyspieszenia?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl