Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246739 razy)

b5tc

• Gość
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #315 dnia: 19 Listopada 2020, 13:05:04 »
Witam

Mam nowa Toyote Corolle Sedan 1.6 2019. Mam pytanie odnosnie zestawu grającego. Od jakiego czasu zauwazyłem dziwne klikniecia/"pyknięcia" podczas odtwarzania muzyki. Wydaje mi sie ze slychac to od strony kierowcy i nie wiem czy to cos z głosniekim czy w drzwiach cos trzaska. Dzieje sie to zarówno gdy odtwarzam muzyke z pendriva czy z radia. Strasznie jest to irytujące. Nie dosc ze sam system naglosnienia wola o pomste do nieba ( o wiele lepszy miałem w starej Corollce 2004 ), dzwiek jest plaski jakby ktos głośniki kocem przykrył to jeszcze doszły te "kliki". Mieliscie podobne przypadki ? Jezeli tak to prosze o opinie w tym temacie.

U mnie też ok, przy podbiciu basów w korektorze spotify (ustawiam bo w słuchawkach mi brakuje) jest aż za dobrze :)

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 19 Listopada 2020, 13:21:34 »

U mnie też ok, przy podbiciu basów w korektorze spotify (ustawiam bo w słuchawkach mi brakuje) jest aż za dobrze :)

Ja mam do fabrycznego nagłośnienia, dołożonego subwoofer'a. Gra to razem cudownie  :good: <taniec>
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #317 dnia: 19 Listopada 2020, 13:29:26 »
Aktywny czy z dodatkowym  wzmacniaczem? Jaki model?

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #318 dnia: 19 Listopada 2020, 13:41:21 »
Blaupunkt gtb 8200 a. Zupełnie wystarcza na niedużą budę HB .
Zasilanie oczywiście bezpośrednio z aku . Jest subem aktywnym.

Style + Tech

Offline chabciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #319 dnia: 19 Listopada 2020, 16:44:25 »
Blaupunkt gtb 8200 a. Zupełnie wystarcza na niedużą budę HB .
Zasilanie oczywiście bezpośrednio z aku . Jest subem aktywnym.
A jak sygnał doprowadziłes do niego?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #320 dnia: 20 Listopada 2020, 06:26:45 »
A nie mam pojęcia jak pociągnęli sygnał. Zmieniałem stację multimedialną na pełnego androida razem z subem. Robiłem to w profesjonalnym serwisie car audio.
Moje obecne car audio, ma rozbudowany equalizer.

Style + Tech

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #321 dnia: 20 Listopada 2020, 09:08:25 »
A nie mam pojęcia jak pociągnęli sygnał. Zmieniałem stację multimedialną na pełnego androida razem z subem. Robiłem to w profesjonalnym serwisie car audio.
Moje obecne car audio, ma rozbudowany equalizer.

zmianę stacji i suba robiłeś w jednym miejscu? Dasz namiar?

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #322 dnia: 20 Listopada 2020, 09:47:59 »

zmianę stacji i suba robiłeś w jednym miejscu? Dasz namiar?

W Elblągu w Autoradex robiłem wszystko. Jestem z Gdańska.
Dla Ciebie z Warszawy to raczej nie po drodze :).
Tu wszystko opisałem https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46913.msg668068.html#msg668068

Style + Tech

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #323 dnia: 06 Grudnia 2020, 21:24:27 »
Co boli po 300km

1. Nie mam możliwości wyłączenia światła tylko nad tylną kanapa przy otwartych drzwiach - albo wszystko albo nic. Będę musiał wyjąć żarówki bo dziecku prawie przed oczami świecą (fotelik rwf).
2. Oświetlenie wewnętrzne bazujące na zwykłych żarówkach a nie ledach.
3. Kombi a i tak mało miejsca żeby wsadzić fotelik rwf musiałem przesunąć fotel pasażera praktycznie do końca.
4. Automatyczne długie zdecydowanie za późno reagują przez co stają się bezużyteczne.
5. Chciałbym kierownice jeszcze bardziej wysunąć, mam za długie nogi do reszty ciała.
6. System utrzymania pasa ruchu mam wrażenie, że trzyma się za bardzo środka. Mało tego gdy nagle zniknie prawy pas to auto odbija w prawo - serce mocniej zabiło przy pierwszym razie. Opcja nie do użytku na lokalnych drogach.
7. Aktywny tempomat utrzymuje dystans do poprzedzającego samochodu ale na zakręcie zaczyna przyspieszać. Dodatkowo nie hamuje ani nie przyspiesza ekonomicznie. Nie potrafię mu zaufać na tyle żeby dojechał do poprzedzającego samochodu które się zatrzymało. Jak wyżej, opcja nie do użytku na lokalnych drogach.
8. Kamera cofania powinna mieć spryskiwacz. Tył samochodu brudzi się w bardzo szybkim tempie przez co po trasie w kamerze nic nie widać. Nie widzę sensu w używaniu kamery jeśli muszę najpierw wyjść i ją umyć.
9. Kamera cofania nie reaguje na kierownicę.
10. Parkując chce dojeżdżać do krawężnika wolnym tempem aby w niego nie uderzyć. Muszę to robić na hamulcu, ponieważ samochód zbyt szybko jedzie. Hamulce bardzo skrzypią/piszczą w trakcie tego manewru.
11. Pierwsze podejście automatycznego parkowania zakończona fiaskiem. Miejsce było prostopadle a auto wykryło równoległe i tak też zaczęło mnie prowadzić.
12. Czujniki parkowania włączają się kiedy im się podoba. Wydawało mi się, że poniżej jakiejś prędkości powinny być włączone cały czas. Nie odkryłem jeszcze zależności w ich działaniu. Mam tu na myśli sam widok czujników na ekranie.
13. Odparowanie tylnej szyby oraz lusterek zbyt wolno osusza szkło.

Wiele z tych rzeczy jest opisane w instrukcji jako ostrzeżenie nie mniej wspomnieć musiałem.
Plusów jest nadal więcej niż minusów - ale temat nie o tym.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2020, 21:27:31 wysłana przez lukikow »
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #324 dnia: 06 Grudnia 2020, 22:45:45 »
"9. Kamera cofania nie reaguje na kierownicę."
Pewny jesteś? Co prawda mam ravkę, ale system jest raczej ten sam, a co drugi posiadacz ravki też zgłasza ten problem, a rozwiązanie jest banalne. trzeba przełączyć na ekranie rodzaj linii (kliknąć w prawym dolnym rogu, w lewym jest przełączanie kąta widzenia kamery)
dodatkowo jeśli np. był słaby lub odłączany akumulator, jest procedura adaptacji (kręci się kierownicą max w prawo i w lewo (jest to w instrukcji stacji multimedialnej.
ustawić też można kontrast i jasność z poziomu tabletu.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #325 dnia: 07 Grudnia 2020, 07:51:25 »
"cyt. trzeba przełączyć na ekranie rodzaj linii (kliknąć w prawym dolnym rogu, w lewym jest przełączanie kąta widzenia kamery)" - a konkretnie na którym ekranie jest taka opcja. Przepatrzyłem wszystko i czegoś takiego nie znalazłem. Jest tylko kontrast i jasnośc.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 07 Grudnia 2020, 09:13:45 »
11. Pierwsze podejście automatycznego parkowania zakończona fiaskiem. Miejsce było prostopadle a auto wykryło równoległe i tak też zaczęło mnie prowadzić.
Tutaj nie ma automatycznego wykrywania. To czy parkowanie będzie równoległe czy prostopadłe wybierasz samodzielnie naciskając przycisk jednokrotnie bądź dwukrotnie.

12. Czujniki parkowania włączają się kiedy im się podoba. Wydawało mi się, że poniżej jakiejś prędkości powinny być włączone cały czas. Nie odkryłem jeszcze zależności w ich działaniu. Mam tu na myśli sam widok czujników na ekranie.
Czujniki działają cały czas. Informacja na ekranie wyświetlana jest po wykryciu przeszkody.

"9. Kamera cofania nie reaguje na kierownicę."
Pewny jesteś? Co prawda mam ravkę, ale system jest raczej ten sam, a co drugi posiadacz ravki też zgłasza ten problem, a rozwiązanie jest banalne. trzeba przełączyć na ekranie rodzaj linii (kliknąć w prawym dolnym rogu, w lewym jest przełączanie kąta widzenia kamery)
dodatkowo jeśli np. był słaby lub odłączany akumulator, jest procedura adaptacji (kręci się kierownicą max w prawo i w lewo (jest to w instrukcji stacji multimedialnej.
ustawić też można kontrast i jasność z poziomu tabletu.
Nie ma takiej opcji w Corolli. Jednak informacja taka jest dostępna na szynie CAN i ludzie którzy wymienili jednostkę multimedialną na niefabryczną z Androidem mają na widoku z kamery cofania skręcające linie w zależności od położenia kierownicy.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2020, 09:18:23 wysłana przez piter-ek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #327 dnia: 07 Grudnia 2020, 10:06:22 »
" konkretnie na którym ekranie jest taka opcja. Przepatrzyłem wszystko i czegoś takiego nie znalazłem. Jest tylko kontrast i jasnośc."
Wyswietlany ekran kamery, ale piszecie że tak w corolli nie ma.
Tu na fotce są widoczne te prostokąty w dolnych rogach rodzaju kąta widzenia i linii.

Tu jeszcze procedura adaptacji
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2020, 10:11:46 wysłana przez Krisman »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #328 dnia: 07 Grudnia 2020, 10:29:24 »
W instrukcji corolli nie ma takich zdjęć i opcji. Jak też na ekranie kamery cofania
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2020, 10:31:19 wysłana przez Amper »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #329 dnia: 07 Grudnia 2020, 10:31:17 »
To instrukcja od navi/ systenu multimedialnego, nie auta .
W tej co dostałem też tego nie ma, ta pobrana z moja toyota po vin

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl