Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246846 razy)

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #345 dnia: 08 Grudnia 2020, 14:39:00 »
Prius to chyba taka marka premium w segmencie hybryd.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #346 dnia: 08 Grudnia 2020, 14:43:12 »
w moim P3 przycisk EV powoduje że jednak mocniej mogę dodać gazu (żeby nie odpalił ICE), niż bez przycisku EV.

Może faktycznie można minimalnie mocniej wcisnąć pedał, ale to są bardzo niewielkie różnice i bardzo łatwo przypadkowo nacisnąć tak, że tryb elektryczny się wyłączy. Nie wiem, może to tylko moje zdanie, ale fajnie by było, gdyby przy EV Mode nie włączał się silnik spalinowy wcale, albo ewentualnie dawał jakieś ostrzeżenie, że np. za chwilę się włączy, dając czas na reakcję.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #347 dnia: 08 Grudnia 2020, 15:17:08 »
Może faktycznie można minimalnie mocniej wcisnąć pedał, ale to są bardzo niewielkie różnice i bardzo łatwo przypadkowo nacisnąć tak, że tryb elektryczny się wyłączy. Nie wiem, może to tylko moje zdanie, ale fajnie by było, gdyby przy EV Mode nie włączał się silnik spalinowy wcale, albo ewentualnie dawał jakieś ostrzeżenie, że np. za chwilę się włączy, dając czas na reakcję.
Ja EV Mode, oprócz sytuacjami które w poprzednim wpisie podałem się nie bawię, jedynie czasami gdy stoję na światłach i odpala ICE celem podgrzania, to gaszę ICE przyciskiem EV, i wówczas ruszając odczuwam jednak tą różnicę (EV/brak EV).
Generalnie to szkoda baterii trakcyjnej na rozpędzanie auta, w Corolli to macie mocniejsze baterie.
Szkoda że w Corolli nie ma już joysticka, (super gadżet)

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #348 dnia: 08 Grudnia 2020, 16:29:43 »
Ja EV Mode, oprócz sytuacjami które w poprzednim wpisie podałem się nie bawię, jedynie czasami gdy stoję na światłach i odpala ICE celem podgrzania, to gaszę ICE przyciskiem EV, i wówczas ruszając odczuwam jednak tą różnicę (EV/brak EV).
Generalnie to szkoda baterii trakcyjnej na rozpędzanie auta, w Corolli to macie mocniejsze baterie.
Szkoda że w Corolli nie ma już joysticka, (super gadżet)

Może to dodatkowo kwestia silnika, bo u mnie jeśli bateria jest na 4-5 kresek, to spokojnie EV daje radę przejechać cała ulicę z 'leżącymi policjantami' około 800m, z domu też mogę na cicho. Choć zgadzam się, że ogólnie to raczej bajer, niż coś potrzebnego, bo sam też często się załączy. Na manewrowanie pod domem, czy na parkingu.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #349 dnia: 26 Marca 2021, 16:10:10 »
Mam pytanie odnośnie tylnych drzwi w kombi. Czy u was też przy zamykaniu wydają metaliczny dźwięk jakby coś w środku było źle spasowane/zamontowane? Dotyczy obydwóch stron.

W mojej poprzedniej toyocie Auris II HSD dźwięk był ?czysty?

Wersja to exe plus VIP i jbl

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #350 dnia: 26 Marca 2021, 19:40:48 »
Mam pytanie odnośnie tylnych drzwi w kombi. Czy u was też przy zamykaniu wydają metaliczny dźwięk jakby coś w środku było źle spasowane/zamontowane? Dotyczy obydwóch stron.

W mojej poprzedniej toyocie Auris II HSD dźwięk był ?czysty?

Wersja to exe plus VIP i jbl

Mam też exec i nie zaobserwowałem niczego podobnego, przy ruchach jest cisza.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: 26 Marca 2021, 19:42:13 »
Doprecyzuje. Chodzi mi o dźwięk przy samym trzaśnięciu drzwiami.

Offline tom__86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #352 dnia: 26 Marca 2021, 20:09:20 »
Doprecyzuje. Chodzi mi o dźwięk przy samym trzaśnięciu drzwiami.
Też tak mam Comfort+Tech 2020. Przednie drzwi zamykają się z przyjemniejszym odgłosem.

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #353 dnia: 26 Marca 2021, 23:54:23 »
Blacha jest bardzo cienka w Camry. W Corolli jest tak samo albo gorzej. Pomoze wygluszenie drzwi matami butylowymi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 29 Marca 2021, 17:57:38 »
Możesz przybliżyć co masz na myśli mówiąc że szkoda baterii trakcyjnej na rozpędzanie?

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 29 Marca 2021, 21:38:49 »
Możesz przybliżyć co masz na myśli mówiąc że szkoda baterii trakcyjnej na rozpędzanie?

W nowych hybrydach masz taki niebieski pasek, którym komputer sugeruje Ci zalecane przyśpieszanie aby uzyskać jak najniższy wynik spalania. I to wygląda tak, że najnowsze generacje hybryd działają optymalnie jak jeździ się normalnie. Mają wydajniejsze baterie i nie chcemy przyśpieszać powoli jak dziadek na silniku elektrycznym wyładowując akumulator a potem jechać na silniku spalinowym tylko chcemy zminimalizować czas użycia silnika spalinowego. Zalecany przez instrukcje i komputer model przyśpieszania jest taki, że ruszamy ze świateł całkowicie normalnie używając do tego silnika spalinowego po czym jak już się rozpędzisz i jest płaski teren lub z górki odpuszczasz na chwilę lekko gaz, wyłącza się spalinówka i jedziemy na elektryku. W ten sposób można sobie hybrydą żeglować nawet kilka kilometrów na baterii i co jakiś czas tylko chwilowo załączając silnik spalinowy w razie potrzeby np. przy podjeździe na wzniesienie. Tak można jechać większość czasu na elektrycznym minimalizując użycie spalinówki tylko do rozpędzania i ładowania baterii i kręci się najlepsze wyniki spalania.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #356 dnia: 29 Marca 2021, 21:59:48 »
Kilka niedociągnięć Corolli da się poprawić niewielkim kosztem kupując szpej za grosze na Aliexpress, przykłady:

- gumowe maty do schowków
- schowek na okulary
- żarówki oświetlenia wnętrza T10 led
- akcesoria do aranżacji bagażnika w sedanie/kombi

Z mojego punktu widzenia pewne opcje, które są w pakietach wyposażenia Corolli kompletnie nie mają sensu np:

1. Ładowarka indukcyjna - w momencie premiery auta już przestarzała, nowe telefony mogą ładować się z prędkością do 50W bezprzewodowo, miejsce na smartfona jest stanowczo za małe.

2. Składane lusterka - po za parkowaniem na ciasnym chodniku ta opcja nie ma sensu w żadnym aucie, bo jeśli miejsce parkingowe wymaga złożenia lusterek żeby się zmieścić to nie ma jak wysiąść z auta. W poprzednich samochodach miałem automatycznie składane lusterka i zawsze wyłączałem tę opcję.

3. System nawigacji T&go czy infotaiment TT2 - w dniu premiery auta wyglądało to już jak jakiś żart. W każdym swoim aucie fabryczny system wymieniałem na coś oparte na Androidzie od skośnookich przyjaciół i takie rozwiązanie zjadało na śniadanie fabryczne opcje nawet w stosunkowo nowych autach.

4. Duży LCD w zegarach - widoczność gorsza niż w zegarach standardowych, brzydkie grafiki, słaba czytelność w silnym słońcu, brak dodatkowych danych czy funkcji w relacji do standardowego wyświetlacza zegarów 4.2'

5. Nagłośnienie JBL - biorąc pod uwagę kwotę dopłaty opcja kompletnie bez sensu, bez subwoofera.

Za co warto dopłacić:

1. Lepsze przednie światła w pakiecie style.
2. Podgrzewane fotele.
3. Fotochromatyczne lusterko wsteczne
4. Wyświetlacz HUD.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #357 dnia: 29 Marca 2021, 22:14:06 »
Składane lusterka mają duży sens:
a) mam rav4, auto szerokie a brama garażowa ma wymiar otworu 2cm szerszy niż auto z rozłożonymi (a wcale nie jest najwęższa) w poprzednim nieco węższym aucie nie składałem lusterek (choć były automatyczne) i któregoś dnia przy rutynowym już cofaniu,  jedno uszkodziłem.
b) złożone lusterko na parkingach jest mniej narażone na uszkodzenie przez kogoś nieuważnego czy np. rowerzystę.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 29 Marca 2021, 23:27:00 »
Też uważam, że składane lusterka szczególnie w wersji automatycznej mają sens. Można się np. upewnić czy na pewno zamknęło się auto.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #359 dnia: 29 Marca 2021, 23:49:19 »
5. Nagłośnienie JBL - biorąc pod uwagę kwotę dopłaty opcja kompletnie bez sensu, bez subwoofera.

Nie macie subwoofera? W C-HR jest i sobie chwalę...
SAP ABAP Certified Developer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl