Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246837 razy)

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #435 dnia: 18 Maja 2021, 09:32:00 »
Dla mnie ma. Odkładając na bok nieco żartobliwy ton moich wcześniejszych wypowiedzi, to jest jednak bardzo duża kwota dla kogoś kto żyje z etatowej pracy.

na dwoje babka wróżyła. Jak ktoś kupuje na raty, czy w leasingu to musi przewidywać, że auto nie będzie się psuło przynajmniej przez okres spłaty kredytu, czy leasingu. Natomiast kupując za gotówkę nie musisz tak przewidywać. Z drugiej strony jak kupujesz za gotówkę to też liczysz na to, że auto przynajmniej w dłuższej perspektywie się nie zepsuje, gdyż inaczej wyrzucasz gotówkę w błoto. Zatem, na poważnie, to różnicy nie ma. Też zamierzałem kupić auto za gotówkę, ale jak w moim banku poprosiłem o przygotowanie takiej kwoty na przelew to konsultantka zapytała mnie czy kupuję auto i czy nie lepiej wziąć kredyt lub leasing. Odpowiedziałem, że to kosztuje. Tymczasem mój ban (PKO BP) , z racji, że jestem ich klientem od wielu lat przygotował ofertę leasingu na 3 lata, gdzie wszystkie opłaty dodatkowe to ca 1500 zł. Zatem zamiast mrozić 100 tys zł. w samochodzie wziąłem leasing. I nie żałuję, szczególnie że w pandemii pieniądze się przydały, a ratę bez problemu płacę. Więc nie oceniaj, czy jak ktoś kupuje za gotówkę to należy go inaczej "szufladkować". Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie generalizujmy. 
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #436 dnia: 18 Maja 2021, 10:34:49 »
A poza tym obecnie nie ma już aut produkowanych na lata, a są jedynie na okres gwarancji. Potem mają się zepsuć. Inaczej nikt by nie kupował nowych i producenci by splajtowali.

To jest akurat zupełna nieprawda.  Producent na złej jakości i złej opinii nawet u kolejnych użytkowników traci znacznie więcej niż zyskuje i doskonale o tym wie.  Jednak co z tego że wie, skoro w sektorze od lat jest stan permanentnej wojny cenowej, co się zawsze i wszędzie przekłada na problemy z utrzymaniem i poprawą jakości.  Auta z generacji na generację mają być większe, bezpieczniejsze, z niższą emisją i spalaniem, lepszymi osiągami oraz pierdylionem gadżetów i wodotrysków, i na dodatek muszą być reklatywnie tańsze (z uwzględnieniem inflacji) aby Kowalskiego było stać i sprzedaż rosła. To wszystko przy rosnących kosztach pracy i surowców.  Tak się niestety nie da, choć poziom jakości wbrew pozorom rośnie ale nie wystarczająco szybko.  Jakbyś chciał teraz zrobić kompakta wg tej starej mitycznie jakościowej technologii sprzed ćwierć wieku, to by się okazało że waży dwie tony, kosztuje tyle co auto klasy premium i na dodatek psuje się dwa razy bardziej niż obecne modele.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #437 dnia: 18 Maja 2021, 10:44:33 »
Nie ma już żadnego auta w pełni produkowanego w Japonii z części w pełni wyprodukowanych w Japonii. Liczy się reżim technologicznym, normy itd.
Dokładnie tak jest.  Albo firma posiada technologię i organizację umożliwiającą osiągnięcie jednolitej jakości bez względu na lokalizację produkcji albo nie.  Dodatkowo, często jest tak, że niedawno otwarty zakład np. w Turcji posiada nowszą technologię niż stara fabryka w kraju macierzystym, w którym ze względu na wysokie koszty pracy oszczędza się na czym się da.  Sam przez lata mogłem obserwować przykłady, gdzie zakłady umiejscowione w Polsce i w Chinach uzyskiwały znacznie lepszą jakość niż fabryki tzw. zachodnie.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #438 dnia: 18 Maja 2021, 11:37:00 »
To jest akurat zupełna nieprawda.
tutaj nasze zdania są odrębne. Miałem w życiu trochę aut i widzę jakość tych aut. Produkowany na lata był MB 124 i mało MB nie splajtowało, gdy auta te były nawet w stanie przejechać ponad 1 mln km bezawaryjnie. Wiem bo miałem MB 124, a mój brat rzeczywiście przejechał nim ponad 1 mln km na taksówce. Od tego czasu produkuje się auta z myślą by przeżyły gwarancję. Reszta nie ma znaczenia. Gdyby zarabiali na częściach to być może ta jakoś by została. Ale biorąc ilość zamienników to również na częściach nie zarabiają. Stąd jakość padła na łeb na szyję. Poza tym  samochody zabija również elektronika, która psuje się najczęściej.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #439 dnia: 18 Maja 2021, 12:19:32 »
z racji, że jestem ich klientem od wielu lat przygotował ofertę leasingu na 3 lata, gdzie wszystkie opłaty dodatkowe to ca 1500 zł. Zatem zamiast mrozić 100 tys zł. w samochodzie wziąłem leasing.
A możesz coś więcej napisać o ile to nie tajemnica ?
jaka wpłata własna, jakie raty, co potem - wykup czy oddajesz ? I jak podsumujesz całość ile to Ciebie wyniesie vs. wypłacona gotówka na zakup auta. Pytam, bo może następny samochód bym tak sfinansował  :o
E18_Prestige_MultidriveS

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #440 dnia: 18 Maja 2021, 12:59:41 »
A możesz coś więcej napisać o ile to nie tajemnica ?
jaka wpłata własna, jakie raty, co potem - wykup czy oddajesz ? I jak podsumujesz całość ile to Ciebie wyniesie vs. wypłacona gotówka na zakup auta. Pytam, bo może następny samochód bym tak sfinansował 

oczywiście już piszę. Samochód cena ca 82 tys. zł. brutto ; leasing 3 lata, wpłata własna 20000 zł. brutto oraz końcowa za wykup 10000 zł brutto. Łącznie opłaty za ten leasing to 1500 zł. za 3 lata. Raty 1530 zł. brutto miesięcznie przez 35 miesięcy. Do tego brak jakichkolwiek zabezpieczeń, nawet weksla, tylko historia naszego rachunku (rachunek w PKO BP przez ponad 5 lat - wpłaty z racji mojego zawodu cotygodniowe).  Pani powiedziała, że chcą wkroczyć na rynek leasingów i są mocno zdeterminowani. Zdecydowaliśmy się na ten leasing. Jak wybuchła epidemia to miłe zaskoczenie, gdyż Pani z banku się z nami skontaktowała, czy nie chcemy bezpłatnie przedłużyć umowę leasingu o np. klika miesięcy w ten sposób, że przez okres epidemii (np. 6 miesięcy) nie będziemy płacili i z tego tytułu żadnych dodatkowych kosztów nie będziemy ponosili. Tylko umowa się wydłuży odpowiednio o ten okres karencji. Nie skorzystaliśmy z tego, gdyż nie było potrzeby. Aczkolwiek to było miłe zaskoczenie, taka propozycja. Zatem ja osobiście bardzo polecam PKO BP Leasing. Na razie nie mam żadnych uwag do tego banku.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #441 dnia: 18 Maja 2021, 14:24:53 »
Czyli jak podsumowałem samochód będzie Ciebie kosztował 85050zł czyli tylko 3000 drożej od ceny wyjściowej. Faktycznie ciekawa oferta. Przy takiej kalkulacji nie warto kupować za gotówkę.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #442 dnia: 18 Maja 2021, 14:29:38 »
dzięki, dałeś mi do myślenia.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #443 dnia: 18 Maja 2021, 14:39:09 »
Pierwszy raz widzę tak korzystny leasing. Mamy konto w PKO BP od 30 lat ale takiej oferty nie uświadczyłem.
Mi przy leasingowanej kwocie 70k z 1% wykupu na 35mc  reszta wpłata własna na start wyszło 4070zl kosztów.
Także gratki.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #444 dnia: 18 Maja 2021, 14:54:03 »
Czyli jak podsumowałem samochód będzie Ciebie kosztował 85050zł czyli tylko 3000 drożej od ceny wyjściowej.
nie wiem z czego wyszło Ci 85050 zł. 35 rat razy 1530 zł. = 53550 zł. + 20000 wpłata początkowa + 10000 wykup to daje łącznie 83550 zł., a nie 85050 zł. Moja żona jest księgową więc to przeliczyła. Zatem kosztuje to ca 1550 zł., a nie 3000 zł. Rzeczywiście napisałem leasing 3 lata, ale zgodnie z umowa leasing to 35 miesięcy. Z jakiś tam powodów, nie pamiętam jakich, lepiej w banku wychodziło 35 miesięcy,  a nie pełne 3 lata.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2021, 15:02:09 wysłana przez tko »
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #445 dnia: 18 Maja 2021, 14:58:26 »
Pierwszy raz widzę tak korzystny leasing.
dlatego właśnie się na to zdecydowaliśmy. Mówili, że chcą bardziej na rynku zaistnieć. Poza tym nie wiem też jak u Ciebie jest z wpływami. Jak pisałem u mnie od samego początku założenia konta w PKO BP są praktycznie identyczne wpływy co tydzień. Stąd może z tego również to wynikało. Najbardziej mnie jednakże zdziwiło, że nie chcieli żadnych zabezpieczeń, nawet weksla.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #446 dnia: 18 Maja 2021, 15:19:50 »
nie wiem z czego wyszło Ci 85050
Myślałem że 1500 zapłaciłeś jeszcze za leasing

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #447 dnia: 18 Maja 2021, 15:23:37 »
Myślałem że 1500 zapłaciłeś jeszcze za leasing
sorki może trochę niezrozumiale napisałem.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #448 dnia: 18 Maja 2021, 23:48:53 »
Tez mamy leasing w PKO BP. Po przeliczeniu calkowity koszty leasingu wynosil niecale 2 tys zl. Pewnie kolejny samochod tez bedzie wziety w leasing przez bank :)

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #449 dnia: 19 Maja 2021, 11:09:23 »
Tez mamy leasing w PKO BP. Po przeliczeniu calkowity koszty leasingu wynosil niecale 2 tys zl. Pewnie kolejny samochod tez bedzie wziety w leasing przez bank

zatem wychodzi, że jednak nie tylko ja mam tak dogodne warunki. Dobrze bo już zacząłem się zastanawiać z kim ważnym mnie pomylili, że dali leasing na preferencyjnych warunkach. hehe:)
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl