Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 237124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #675 dnia: 27 Maja 2022, 16:17:55 »
Najczęściej tak jest, że co ma się zepsuć psuje się na początku eksploatacji. Lub po prostu jakiś błąd podłączenia, a kontrola jakości nie dopilnowała auta opuszczającego fabrykę. W Camry po krótkim czasie miałem wyciek z amortyzatora, a kiedyś w innym aucie po 2 tyś km rozleciała się przekładnia kierownicza. Także nie ma powodu do paniki.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2022, 16:20:39 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #676 dnia: 28 Maja 2022, 08:16:32 »
Swoją drogą po stronie producenta, kontrola na 'taśmie", kontrola jakości przed wyjazdem z fabryki, a po stronie  polskiej, Mszczonów, ASO kontrola podczas przeglądu "zerowego"...no i odbiór ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #677 dnia: 28 Maja 2022, 08:49:07 »
Może spadł z lory i coś się :shock: obluzowało? żartowałem :grin:

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
« Odpowiedź #678 dnia: 28 Maja 2022, 08:54:43 »
Nabywca samochodu nie jest w stanie sprawdzić całego samochodu i wszystkich jego elementów w trakcie odbioru. Zazwyczaj oglądamy auto z zewnątrz i szukamy ewentualnych uszkodzeń lakieru, wgnieceń itp. Należałoby mieć ze sobą przygotowaną wcześniej "check list" tej na wzór stosowanej w kabinach pilotów i odhaczać  punkt po punkcie. No i istnieje jeszcze coś takiego jak zaufanie do sprzedawcy - no przecież, myślimy, musieli sprawdzić działanie wycieraczek, świateł, kierunkowskazów itd. W przypadku mojego samochodu okazało się, że nie sprawdzili....

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #679 dnia: 28 Maja 2022, 10:17:14 »
może się mylę, ale chyba przed wydaniem samochodu Klientowi, auto jest myte na myjni. To co wtedy nikt nie używa wycieraczek? Zamiast wycieraczek ręcznie wycierają szybę?
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #680 dnia: 28 Maja 2022, 20:03:38 »
jak doświadczenie życiowe uczy, grzebanie w oprogramowaniu często jedno naprawia, ale inne rzeczy psuje

O oprogramowanie się nie martw, trudno tam cokolwiek zepsuć. Bo nawet jeśli coś nie wyjdzie, to ponownie wgra się poprawny soft. Bardziej można coś zepsuć grzebiąc w elektronicznej mechanice, np. niestaranny demontaż i ponowny niestaranny montaż. Miejmy nadzieję, że ci to poprawnie zrobią, nie przejmuj się na zapas :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #681 dnia: 28 Maja 2022, 20:09:13 »
chyba przed wydaniem samochodu Klientowi, auto jest myte na myjni. To co wtedy nikt nie używa wycieraczek? Zamiast wycieraczek ręcznie wycierają szybę?

Na pewno w salonie przed wydaniem auta nie wycierają szyb wycieraczkami, tylko szmatką. Wycieraczki nie wytrą całej szyby, a przed wydaniem auta całe szyby muszą być lśniące, a nie ze śladami po wycieraczkach, aleś wymyślił.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2022, 20:14:03 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
« Odpowiedź #682 dnia: 29 Maja 2022, 07:21:48 »
Do @fynooh. Wielki dzięki za słowa otuchy.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #683 dnia: 29 Maja 2022, 15:37:34 »
Na pewno w salonie przed wydaniem auta nie wycierają szyb wycieraczkami, tylko szmatką. Wycieraczki nie wytrą całej szyby, a przed wydaniem auta całe szyby muszą być lśniące, a nie ze śladami po wycieraczkach, aleś wymyślił.
jak powiedziałem nie znam się. Aczkolwiek może wymyślam, ale w salonie auta nie myją, tylko na myjni. A z myjni do salonu muszą dojechać. Więc albo całe auto myją na myjni i polerują szyby szmatką albo myją na myjni i dopiero w salonie wycierają szmatką szybę, bo przecież z myjni do salonu na szybie mogły się pojawić jakieś zabrudzenia (np. owady). Zatem po myciu na myjni raczej używają wycieraczek. Wiem, bo widziałem jak odbierałem moje auto. Po myciu włączyli wycieraczki, a potem dokończyli szmatką. Zatem nie wymyśliłem, tylko widziałem. Oczywiście każdy przypadek może być inny.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #684 dnia: 29 Maja 2022, 15:42:55 »
jak powiedziałem nie znam się. Aczkolwiek może wymyślam, ale w salonie auta nie myją, tylko na myjni. A z myjni do salonu muszą dojechać. Więc albo całe auto myją na myjni i polerują szyby szmatką albo myją na myjni i dopiero w salonie wycierają szmatką szybę, bo przecież z myjni do salonu na szybie mogły się pojawić jakieś zabrudzenia (np. owady). Zatem po myciu na myjni raczej używają wycieraczek. Wiem, bo widziałem jak odbierałem moje auto. Po myciu włączyli wycieraczki, a potem dokończyli szmatką. Zatem nie wymyśliłem, tylko widziałem. Oczywiście każdy przypadek może być inny.
W jakim kraju takie cuda?

Meriva

• Gość
« Odpowiedź #685 dnia: 29 Maja 2022, 17:24:08 »
Dotychczas korzystalem tylko z serwisow Aso Opla . Wszedzie mieli w serwisie myjnie - przynajmniej w Warszawie . Ba nawet MM Cars miał swojego czasu stacje kontroli pojazdow w salonie .

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #686 dnia: 29 Maja 2022, 18:09:53 »
Toyota Centrum Wrocław - tam takie cuda. Chociaż jak się tak zastanowię to być może oni też mają myjnie. Może była zepsuta hehe. Nie wiem, ale wiem co widziałem.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2022, 18:12:31 wysłana przez tko »
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #687 dnia: 29 Maja 2022, 21:17:56 »
Myjnia to standard w każdym ASO. Po OT oddają zawsze czyste auto.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Paca666

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #688 dnia: 30 Maja 2022, 09:08:08 »
Witam
Toyota Corolla kombi zauważyliście u siebie popękane lapy z tyłu na dole ?
Tylne lampy?

Ja za to zauważyłem po pół roku użytkowania pierwsze oznaki korozji na łączeniu zawiasów klapy tylnej z nadwoziem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

u mnie jest to samo. bylem juz dwa razy w ASO pytac wtf. Przy ostatniej wizycie Pan wytlumaczyl mi ze jest to syf ktory zbiera sie na tym elemencie tlumienia zawiasu (pod zawiasem jest taki prostokat z tworzywa). Ich rozwiazanie to psikniecie na to jakims czysciwem i wytarcie. Rzeczywiscie nie jest to rdza blachy tylko slady na tym "plastiku" ale mialem juz wiele aut i nigdy czegos takiego nie widzialem. Po dwoch miesiacach pojawilo sie znowu i tym razem juz chyba sam to wytre.

tak wygladalo to za pierwszym razem:

« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2022, 09:11:22 wysłana przez Paca666 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #689 dnia: 30 Maja 2022, 13:34:27 »
Po dwoch miesiacach pojawilo sie znowu
Po wytarciu wysuszyć suszarką i posmarować wazeliną techniczną lub towotem z obu stron. Mnie się zdaje że to nie podkładka, tylko spływa rdza ze spodniej części zawiasu. Ale w tych czasach to nic nadzwyczajnego.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2022, 14:21:46 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl