Autor Wątek: Gadżety z Aliexpress/Wish/Banggood  (Przeczytany 182097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
Odp: Gadżety z Aliexpress/Wish/Banggood
« Odpowiedź #360 dnia: 18 Grudnia 2020, 19:41:42 »
Siemanko, tak zainstalowałem, działa tak średnio bym powiedział, nie pokazuje dokładnie tego samego co na liczniku........
Witam
Jak napisałeś, jest możliwość skorygowania wskazań a nawet konieczność!
Ja zastosowałem metodę prób i błędów, skorygowałem i jestem zadowolony z działania  :good:
Co prawda dla mnie najważniejsze jest wskazanie obrotów silnika spalinowego oraz napięcia na instalacji 12 volt (ładowanie aku) i to mam wyświetlane na stałe.
Jak wiadomo tych wskazań w naszych autkach brakuje a HUD to idealnie uzupełnia  :good:

Offline Lukasz_mk2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #361 dnia: 18 Grudnia 2020, 20:34:17 »
Łukasz, u mnie działa drugi rok. jak masz pytania to możemy się spotkać i zobaczysz jak działa. Polecam.

ja dopiero swoją CHR'ke odbieram z początkiem stycznia, ale chętnie po odbiorze się z Tobą spotkam, aby to zobaczyć. Nie wiem jak jest z gwarancją w przypadku montażu takiego wynalazku w aucie na gwarancji.

Generalnie CHR'ką będzie jeździć żona, ale ja obecnie jeżdżę audi a4 w której sporo rzeczy udało mi się zmodyfikować (światła coming/leaving home, biksenon w wersji jak z fabryki+samopoziomowanie, el. składane lusterka, lusterko fotochrom itp - wszystko wg oryginalnych schematów audi, na oryginalnych częściach) i w CHR też bym coś zmodził ;)

Offline Lukasz_mk2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #362 dnia: 18 Grudnia 2020, 20:55:56 »
Siemanko, tak zainstalowałem, działa tak średnio bym powiedział, nie pokazuje dokładnie tego samego co na liczniku........
Witam
Ja zastosowałem metodę prób i błędów, skorygowałem i jestem zadowolony z działania  :good:
Co prawda dla mnie najważniejsze jest wskazanie obrotów silnika spalinowego oraz napięcia na instalacji 12 volt (ładowanie aku) i to mam wyświetlane na stałe.
Jak wiadomo tych wskazań w naszych autkach brakuje a HUD to idealnie uzupełnia  :good:

uda się to tak skalibrować, aby nie było opóźnień we wskazaniach hud?? Kalibracja chyba nie ma nic wspólnego z opóźnieniami wyświetlania??

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
« Odpowiedź #363 dnia: 18 Grudnia 2020, 22:53:16 »
Witam

Nie ma bata, żeby prędkość skorygować to jest jakiś ułamek ustawienia a tam masz całe liczby ja chyba tam coś pomiędzy 10 a 11 się wahałem ale nie pamiętam już dokładnie, zostawiłem najlepszą wartość, obroty silnika w hybrydzie mnie tam nie interesują za bardzo, chciałem mieć tylko wygodniejsze spojrzenie na prędkość. Poza tym jest opóźnienie na które nic nie zrobisz, zatrzymujesz auto i na HUD masz jeszcze jakaś tam prędkość np. 3 km/h i ona znika tam po sekundzie  :wallbash:
27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #364 dnia: 18 Grudnia 2020, 23:54:15 »
Prędkość "licznikowa" jest nijaka do rzeczywistej i zakłamana (zaniżona) względem rzeczywistej.
Widać to wyraźnie na gps a jeśli chodzi o opóźnienie to nie zwróciłem uwagi albo jest tak małe że niezauważalne.

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #365 dnia: 19 Grudnia 2020, 14:09:58 »
Prędkość "licznikowa" jest nijaka do rzeczywistej i zakłamana (zaniżona) względem rzeczywistej.
Widać to wyraźnie na gps a jeśli chodzi o opóźnienie to nie zwróciłem uwagi albo jest tak małe że niezauważalne.

To każdy wie.... ale odruchowo patrzę na licznik i widzę też HUD, mój mózg jakoś nie lubi sprzecznych informacji, głupio to wygląda jak jest różnica :grin: :grin: :grin:

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #366 dnia: 19 Grudnia 2020, 15:01:11 »
To skąd HUD pobiera sygnał prędkości przecież nie ma
GPS-a

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #367 dnia: 19 Grudnia 2020, 15:34:42 »
HUD pobiera dane z kompa auta, elektronika HUD-a jest "uniwersalna" dla różnych modeli aut a więc należy korygować ustawienia HUD-a.
Dobrze że jest taka możliwość.

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #368 dnia: 22 Grudnia 2020, 07:50:09 »
Spetial u mnie prędkość na liczniku fabrycznym i HUD, jest ta sama (czasem różnica 1 km/h). Bez różnicy czy jadę 30 czy 90 km/h.

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #369 dnia: 28 Grudnia 2020, 11:48:08 »
Spetial u mnie prędkość na liczniku fabrycznym i HUD, jest ta sama (czasem różnica 1 km/h). Bez różnicy czy jadę 30 czy 90 km/h.

To widocznie jakiś szrot mi się trafił, wyślę Ci linka na priv do video, tam jest w miarę ok ale można zauważyć różnicę. Przy większych prędkościach różnica jest większa.

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #370 dnia: 28 Grudnia 2020, 14:09:07 »
U mnie jest tak.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #371 dnia: 28 Grudnia 2020, 15:56:13 »
Hej, sorka za offtop ale czy ktos wie jak zmienić kolor środkowego wyświetlacza na niebieski, tak jak na zdjęciach powyżej? Czy niebieski jest tylko dla wersji hybrydowej? Mam wersję 1.2turbo i tło wyświetlacza jest zawsze na czarno.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #372 dnia: 28 Grudnia 2020, 16:47:00 »
Hiss jaką masz wersję i z którego roku?U mnie 2016 Premium zawsze był niebieski ekran

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #373 dnia: 28 Grudnia 2020, 17:42:08 »
2019 Style, hmm teraz sprawdziłem w ciemności i rzeczywiście tło nie jest całkiem czarne ale delikatnie niebieskie, więc może zmienię pytanie: gdzie jest regulacja jasności wyświetlacza? Dzięki

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #374 dnia: 04 Stycznia 2021, 15:01:39 »
Hisss zaczni od instrukcji. Regulacja jest w ustawieniach na tym właśnie wyświetlaczu między zegarami. Ostatnia bądź przedostatnia zakładka. Tylko nie pamiętam czy ona jest aktywna podczas jazdy czy tylko na postoju. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl