Autor Wątek: Dziura w drodze  (Przeczytany 6122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Dziura w drodze
« dnia: 21 Lipca 2019, 15:27:37 »
Miałem pecha i wjechałem przednim kołem w sporą dziurę w jezdni.
Huknęło solidnie, aż mnie zmroziło...
Dziura ok. 5-6 cm głęboka, szeroka na trochę więcej niż opona, długa na jakieś 30 cm.

Opona cała, auto jedzie prosto, luzów na kierownicy nie czuje, więc zrobiłem zdjęcia dziury i wróciłem do domu.

Dla pewności, że nic się nie uszkodziło, co należałoby sprawdzić w domowych warunkach? Czy jednak pojechać na stację diagnostyczna, żeby przejrzeli całe zawieszenie przednie?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dziura w drodze
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2019, 15:39:06 »
Możesz podjechać do wulkanizatora i sprawdzić na wywazarce stan felgi czy jej nie podbiło
I ewentualnie kontrolować czy amortyzator nie zaczyna się pocić tak to nic więcej nie powinno się stać jak samochód jedzie prosto i nie wydaje dziwnych dzwieków

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2019, 17:16:18 »
Jakbyś miał jakąś szkodę na tej dziurze to najpierw zorientuj się w Urzędzie Miasta czy mają ubezpieczenie od takich szkód. Wiele miast ma  wykupione takie ubezpieczenia i wypłaca odszkodowania z tytułu takich uszkodzeń.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2019, 17:20:12 »
Gdyby szkoda była widoczna od razu to bym sprawę natychmiast zgłosił i żądał odszkodowania.
Najgorzej będzie jak ewentualna usterka wyjdzie za tydzień, czy dwa, bo wtedy trudno będzie udowodnić, że to w wyniku najechania na tę konkretną dziurę.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2019, 19:24:04 »
Jeśli nic się nie stało to nie masz co rozpaczać. Toyota ma wytrzymałe zawieszenie.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2019, 19:27:40 »
Jeżdżę głównie po trasie, z dużymi prędkościami, więc muszę mieć pewność, że wszystko gra jak powinno.
Jutro zlece zdjęcie koła i sprawdzenie felgi i opony, nie ma wyjścia

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2019, 21:50:50 »
Ja miałem taką przygodę w Gdyni, na ul.Morskiej, W tym roku. Prędkość ok 60km/h, dość duży ruch i nie było możliwości ominięcia dziury bo oba pasy zajęte. Po ok 200m włączył mi się alarm o spadku ciśnienia w prawym przednim kole + w trakcie hamowania zaczęło ściągać na prawo, więc diagnoza prosta - guma. Zdążyłem tylko odwieźć syna do szkoły (blisko) i wracając od razu do wulkanizatora. Po ściągnięciu okazało się, że uszkodzenie jest po wewnętrznej stronie koła, na profilu więc opona do wyrzucenia (wymieniłem 2 przednie ok 4m-ce wcześniej, w październiku  :wallbash: ). Założyłem dojazdówkę i wróciłem na miejsce zdarzenia, zrobiłem zdjęcia (miałem też zabezpieczony filmik z kamerki) i zadzwoniłem do straży miejskiej, gdzie zostałem poinformowany, że oni się tym nie zajmują i szkodę mam zgłosić do "Zarządu Dróg i Zieleni", tam też zadzwoniłem, o dziwo miła pani poinformowała mnie, że wszystko można załatwić przez email itp. Pobrałem z ich strony zgłoszenie szkody, wypełniłem, podpisałem, załączyłem zdjęcia i filmik i wysłałem jako zdjęcia emailem. Oponę nową tak czy owak kupiłem nową i umówiłem montaż na konkretny dzień a na "kopanie się" z ubezpieczycielem odłożyłem na później bo z dojazdówką to sobie można... a samochód potrzebny. Chyba po 3 dniach dostałem potwierdzenie przyjęcia szkody od ubezpieczyciela (Hestia)  :good: . Czekałem na umówienie oględzin (opony) rzeczoznawcy. W umówionym dniu u wulkanizatora po ściągnięciu felgi, fachowiec opatrznie spytał czemu tylko jedną.....bo dziura....to sprawdzimy felgę.....krzywa....to prostujemy....no i po naprostowaniu postanowiłem dać tą felgę na tył a oryginalnie prostą na przód z nową oponą. W sumie wyszło  629,50zł (z czego 487 to sama opona). Dodatkowe dokumenty (filmik z krzywą felgą :) ) i FV za oponę i usługi podesłałem rzeczoznawcy z zapytaniem kiedy przyjedzie zobaczyć tą oponę. Odpisał, że takie sprawy robią bez oględzin. Zdarzenie było 6 marca a pieniądze na koncie miałem 3 kwietnia. Ogólnie z obrotu sprawy jestem bardzo zadowolony a winowajca - dziura w drodze - została naprawiona dosłownie po 2 dniach.

Zawieszenia nie sprawdzałem ale od tamtego zdarzenia zrobiłem już tyle kilometrów, że jeżeli coś by nie grało to na pewno bym wyczuł.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2019, 21:54:20 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2019, 22:15:46 »
nagranie z kamerki! dzięki, prawie o tym zapomniałem :-) już zgrałem na kompa, widać jak auto wjeżdża w mało widoczną dziurę i aż kamerę przestawia po uderzeniu. Jakość nie specjalna, ale dowód jest.

U mnie opona cała, przejechałem jeszcze parę km i ciśnienie OK. Wizualnie - z zewn. i od wewn. - nie znalazłem żadnych uszkodzeń, felga na rantach też wydaje się OK.
Jak jutro wulkanizator stwierdzi uszkodzenia to pójdę drogą jak Ty fazibazi (dziękuję za sugestie), ale dla pewności pojadę jeszcze do diagnosty na badanie zawieszenia przedniego.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipca 2019, 19:34:23 »
Update

Koło sprawdzał wulkanizator, jest ok. Musiał jedynie od nowa wyważyć.

Diagnosta zrobił testy amorów, hamulców i na maszynach sprawdzał od spodu, drążki, końcówki,wahacz itp. wszystko sprawne, bez uszkodzeń, uffff

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2019, 22:49:05 »
Jak geometrii nie przestawiło to ok.
Z ciekawości wrzuć  zdjęcia dziury :grin:

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2019, 07:08:00 »
Zbieżności w sumie nie sprawdzali....

Dziura....

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2019, 07:21:10 »
A tu moja:

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudnia 2019, 11:32:07 »
Nie sądziłem, że mnie znów to spotka i to minęło zaledwie pół roku i ta oponka co była przedziurawiona na wiosnę znów jest do wyrzucenia (PP). Mam nadzieję że felga prosta :o......tym razem Gdańsk ul. Radarowa  :czerwona: :czerwona: :czerwona:
Nie to nie jest pobocze, tam jest zakręt w prawo, ograniczenie do 30km/h i środkiem nie wypada jechać..... :wallbash:

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudnia 2019, 12:58:16 »
Nie sądziłem, że mnie znów to spotka
No po prostu peszek...
Mi się kiedyś przydarzyły trzy małe ale jednak stłuczko -przecierki w ciągu półtora miesiąca. I to prawie nowym samochodem. Zwątpiłem po trzeciej z nich w swoje umiejętności jako kierowcy :) choć tylko jedna była z mojej winy.
Od tego czasu przez ponad 12 lat żadnej już nie miałem. Optymistyczna wersja jest taka że wyczerpałeś właśnie limit tego typu awarii opon na co najmniej kilka lub kilkanaście dobrych lat w przód :)
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Grudnia 2019, 13:13:49 »
wyczerpałeś właśnie limit tego typu awarii opon na co najmniej kilka lub kilkanaście dobrych lat w przód
Chciałbym w to wierzyć. Dzięki za dobre słowo.
Zobaczymy jak ZDiZ w Gdańsku sobie poradzi i kto ich tam ubezpiecza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl