Autor Wątek: Dziura w drodze  (Przeczytany 6112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dziura w drodze
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Grudnia 2019, 13:45:01 »
Tak swoją drogą to tę Twoją dziurę nawet z satelity widać...
A przynajmniej ze zdjęcia lotniczego...   :grin:

https://mapa.trojmiasto.pl/#/location/-285.5,90.32/map/-285.52,90.5,9,o,0;1;24;37
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Grudnia 2019, 08:56:12 »
Przed:

i po:

ZDIZ w Gdańsku nie obiera telefonu. https://gzdiz.gda.pl/kontakt/dane-adresowe,a,3240 . odpowiedzi na zgłoszenie wysłane mailem brak, jadę tam osobiście sprawdzić co im tak utrudnia pracę.  :o

Update z godz. 10.29. Właśnie otrzymałem telefon od firmy likwidującej szkodę dla ZDiZ w Gdańsku z potwierdzeniem otrzymania zgłoszenia (może czytają to forum :roll:) bo już "zakładałem buty". Czekam na rzeczoznawcę itp.itd. i idę na rower żeby nie marnować dnia na kwity.

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2019, 10:32:00 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Grudnia 2019, 09:25:11 »
Uszkodzenia boku opony niestety ją dyskwalifikują z dalszego używania... Nie da się tego naprawić, aby było bezpiecznie. Tylko nowa

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2020, 14:13:28 »
Ha, dostałem odpowiedź...odmowną.  <zalamka> W uzasadnieniu: nie przedstawiłem oświadczeń świadków (wraz z ze zdjeciem DO), nie zgłosiłem tego na Policję, Straż miejską, Straż Pożarną  <zalamka>.
Pytanie, dalibyście o 22.30, na nieoświetlonej drodze za miastem (jakiemuś gościowi) DO do zdjęcia  :roll: Odwołałem się i czekam.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2020, 14:31:59 »
Zdjęcia miejsca wypadku, dziury, uszkodzeń opony, opis przy jakiej prędkości itp to minimum. Dodatkowo wezwanie Policji obniża chęć wymigania się przez właściciela drogi.

Ja też miałem kiedyś rozwaloną oponę . Były zdjęcia, Policja, wysłałem wszystko listem , łącznie z informacją, że takich opon już się nie produkuje i musiałem kupić DWIE nowe opony podobnej klasy (załączyłem pomiar głębokości bieżnika starej - była mało zużyta) bo na jednej osi nie mogą być różne opony. Dostałem całą kasę. Policjant się przydał dodatkowo bo swoją masą pomógł odkręcić śrubę koła...  :-)
Pozdrawiam
Wojtek

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lutego 2020, 18:17:30 »
Ha, dostałem odpowiedź...odmowną.  <zalamka> W uzasadnieniu: nie przedstawiłem oświadczeń świadków (wraz z ze zdjeciem DO), nie zgłosiłem tego na Policję, Straż miejską, Straż Pożarną  <zalamka>.
Pytanie, dalibyście o 22.30, na nieoświetlonej drodze za miastem (jakiemuś gościowi) DO do zdjęcia  :roll: Odwołałem się i czekam.

nie wolno kopiować dowodów osobistych, ten kto Ci to zasugerował powinien mieć poważne problemy za to - sugeruję sprawę zgłosić.

Oczywiście, że należy się odwołać i walczyć dalej.
Przyjazd Policji nie był konieczny, ale przyśpieszyłby sprawę.

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lutego 2020, 18:35:39 »
"Repliką dokumentu publicznego jest odwzorowanie lub kopia wielkości od 75% do 120% oryginału o cechach autentyczności dokumentu publicznego lub blankietu dokumentu publicznego. Oznacza to, że np. ksero dowodu nie będzie uznana za replikę, jeżeli będzie odpowiednio wyskalowana (mniejsza niż 75% lub większa niż 120% oryginału) oraz nie będzie wykazywać cech autentyczności np. będzie wyraźnie oznaczona jako ?KOPIA?.

Zakaz oraz sankcja karna nie dotyczą kserokopii lub wydruku komputerowego dokumentu publicznego wykonanych do celów urzędowych, służbowych lub zawodowych określonych na podstawie odrębnych przepisów lub na użytek osoby, dla której dokument publiczny został wydany."

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lutego 2020, 19:11:53 »
Oczywiście, jednak takie zdjęcie nie mieści się w żadnej z tych definicji i nie da się go we właściwy sposób oznaczyć jako kopia, więc proszę przemyślcie zanim coś napiszecie, bo możecie kogoś wpędzić w niezłe kłopoty
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2020, 19:13:25 wysłana przez sebastiw »

Offline agsz97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Lipca 2021, 17:58:59 »
Niestety, wracając z urlopu "zaliczyłem" dziurę na drodze. Tak grzmotnęło, że myślałem, że mi lewy przód urwało... ale nie, samochód jechał dalej. Na szczęście było to przy małej prędkości, bo dojeżdżałem do skrzyżowania, ale huk był okropny, takie metaliczne walnięcie. To co mogłem obejrzeć na miejscu to obejrzałem i z duszą na ramieniu ruszyłem w drogę. Tak zrobiłem 500 km i bez przygód dotarłem do domu. Mimo wszystko chyba podjadę gdzieś, aby mi sprawdzili auto. Czy warto do ASO (auto jest 1,5 miesiąca po gwarancji) czy do takiego "zwykłego" serwisu, w którym do tej pory robiłem inne samochody ? W czym ASO (w moim przypadku Białystok) może być lepsze w takiej sytuacji ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Lipca 2021, 18:09:07 »
W niczym... poza ceną usługi. Jedź na zwykłą SKP i Ci sprawdzą czy nic się nie stało, ew. zbieżność.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Lipca 2021, 22:02:04 »
Ja tam bym nie wydawał kasy na żadne diagnozy. Jeżeli staranne własne oględziny nic złego nie wykazują, a auto jedzie tak, jak poprzednio, żadnych zmian na gorsze nie widać i nie czuć to z pewnością wszystko jest ok. Trzeba pojeździć i poobserwować i gdyby choć ciut było coś nie tak, to wtedy diagnostyka. Co najwyżej oponę można by sprawdzić u wulkanizatora, czy oplot wewnątrz opony nie uszkodził się, bo to by się wiązało z ryzykiem.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2021, 22:04:14 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lipca 2021, 07:28:42 »
Ja tak już miałem kilka razy i okazało się że tylko felgę niszczyłem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl