Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3420 dnia: 15 Grudnia 2023, 17:18:43 »
Uważam ze XL same w sobie są lepsze.
Przy zwykłych oponach czasem jest wrażenie że na flapsie stoisz.W tej kwestii homologacja przewiduje rozmiar opony nic pozatym. W niej nie ma mowy że maja byc symetryczne, runflaty, XL czy konkretny index prędkosci.

Trudno mi się z Tobą zgodzić, skoro na tabliczce znamionowej jest 205,55,16 91 H. Co oznacza rozmiar, indeks nośności i prędkości. Nie ma przypisanego XL, które jest wymagane przy innych autach. Opona xl, jest cięższa, twardsza, głośniejsza, przeznaczona głównie do aut szybkich i mocno obciążonych wagowo. W hybrydzie, przy homologacji, producentowi raczej zależało na jak największym komforcie, ciszy i przede wszystkim najniższym spalaniu.
A o tym doskonale wiem, bo jestem taksówkarzem i użytkuje obecnie priusa. Zmiana opon, na xl spowodowała wzrost głośności i zużycia paliwa.
To też jest powód wybrania wersji comfort tech, 16 są mniej paliwożerne, bardziej komfortowe (miękkie), na taxi raczej się niezbyt często jeździ ekspresówkami.
Chciałem style, ale w salonie mi powiedzieli, że nie mogą mi zmienić alusów na 16. Niby homologacja producenta nie przewiduje.
A kupno z 17, potem sprzedaże na alllle, kupno 16, przypisywanie czujników, za dużo kombinacji.
Szyby i tak będę przyciemniał.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3421 dnia: 15 Grudnia 2023, 18:47:29 »
Zasadniczo masz rację jeśli rozpatrujesz zakup pod taxi
16' to przede wszystkim ekonomiczniejszy wybór.
Jednak XL lepiej sprawują się na krawężnikach i dają wiekszą ochronę rantom alufelgów.
Oklejanie szyb mogąc mieć oryginalnie barwione odpowiedź sie sama ciśnie na usta.
Co do komfortu pominąłeś full ledy a jazda po zmierzchu robi różnicę.
Tak z ciekawosci spytam. Ja zawierajac umowę na zakup corolli bylem pytany czy pojazd bedzie używany zarobkowo (taxi) czy to miało jakieś odniesienie do gwarancji ?
W umowie mam to zaznaczone.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2023, 18:50:21 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3422 dnia: 15 Grudnia 2023, 19:53:01 »
TAXI = trudne warunki użytkowania według teorii w książce gwarancyjnej- czyli przejście na wcześniejszy interwał przeglądowych i inne obostrzenia
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3423 dnia: 15 Grudnia 2023, 21:06:01 »
Uważam ze XL same w sobie są lepsze.
Przy zwykłych oponach czasem jest wrażenie że na flapsie stoisz.W tej kwestii homologacja przewiduje rozmiar opony nic pozatym. W niej nie ma mowy że maja byc symetryczne, runflaty, XL czy konkretny index prędkosci.

Trudno mi się z Tobą zgodzić, skoro na tabliczce znamionowej jest 205,55,16 91 H. Co oznacza rozmiar, indeks nośności i prędkości. Nie ma przypisanego XL, które jest wymagane przy innych autach. Opona xl, jest cięższa, twardsza, głośniejsza, przeznaczona głównie do aut szybkich i mocno obciążonych wagowo. W hybrydzie, przy homologacji, producentowi raczej zależało na jak największym komforcie, ciszy i przede wszystkim najniższym spalaniu.
A o tym doskonale wiem, bo jestem taksówkarzem i użytkuje obecnie priusa. Zmiana opon, na xl spowodowała wzrost głośności i zużycia paliwa.
To też jest powód wybrania wersji comfort tech, 16 są mniej paliwożerne, bardziej komfortowe (miękkie), na taxi raczej się niezbyt często jeździ ekspresówkami.
Chciałem style, ale w salonie mi powiedzieli, że nie mogą mi zmienić alusów na 16. Niby homologacja producenta nie przewiduje.
A kupno z 17, potem sprzedaże na alllle, kupno 16, przypisywanie czujników, za dużo kombinacji.
Szyby i tak będę przyciemniał.
W homologacji producentowi zależy wyłącznie na jednym - najniższa emisja CO2 - co generalnie oznacza jak najniższe spalanie. Komfort czy cisza nie ma znaczenia.
Dotyczą każdego producenta nie tylko Toyoty.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3424 dnia: 15 Grudnia 2023, 22:26:30 »
W homologacji producentowi zależy wyłącznie na jednym - najniższa emisja CO2 - co generalnie
Niby tak.
Ale jak wytłumaczysz fakt że przykladowo corolla z tym samym silnikiem wer. active na 16' ma tą samą emisję co wer. GR na 18' ?
Nie wspomnę o sytuacji gdzie do wersji GR gdzie masz nominalnie 17' dokupujesz pakiet dynamic i masz 18'

Trudno mi się z Tobą zgodzić, skoro na tabliczce znamionowej jest 205,55,16 91 H.
Gdzie jest taka  tabliczka znamionowa ?
Bo to dla mnie cos nowego

Powiedzcie mi kiedy podpisuje sie protokół odbioru?
Po rejestracji ale
Przed doposażeniem i konserwacją podwozia czy po?
I kolejne pytanie "wydanie samochodu" ktory stoi juz w ASO to moment zapłacenia faktury czy podpis pod protokołem odbioru?
Pytam w kontekscie opóźnienia wzgledem daty umowy, handlowiec obiecał mi konkretną gratyfikacje finansową po 3 dniach a po 7 jeszcze ciekawszą.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2023, 22:42:34 wysłana przez shark_ »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3425 dnia: 15 Grudnia 2023, 23:39:53 »
Protokół odbioru podpisujesz w momencie fizycznego wydania samochodu.
Tego dnia startuje gwarancja.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2023, 23:41:53 wysłana przez topoll »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3426 dnia: 15 Grudnia 2023, 23:52:33 »
W homologacji producentowi zależy wyłącznie na jednym - najniższa emisja CO2 - co generalnie
Niby tak.
Ale jak wytłumaczysz fakt że przykladowo corolla z tym samym silnikiem wer. active na 16' ma tą samą emisję co wer. GR na 18' ?
Nie wspomnę o sytuacji gdzie do wersji GR gdzie masz nominalnie 17' dokupujesz pakiet dynamic i masz 18'

Tak ją zrobili... W tej chwili jeżeli producent zmieni elementy wyposażenia które MOGĄ mieć wpływ na emisje CO2 to producent musi homologować na nowo CAŁY samochód. Dlatego w tej chwili masz 1 rozmiar kół na homologacji. Jak masz pakiet dynamic to masz inny numer homologacji niż w "gołem" GR.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2023, 23:54:08 wysłana przez topoll »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3427 dnia: 16 Grudnia 2023, 06:22:58 »
@shark_ naprawdę nigdy nie widziałeś tabliczki z kodem auta pod maską lub naklejki z rozmiarami kół na słupku?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3428 dnia: 16 Grudnia 2023, 10:25:41 »
@shark_ naprawdę nigdy nie widziałeś tabliczki z kodem auta pod maską lub naklejki z rozmiarami kół na słupku?
Widziałem nie raz.
Ale nigdy nie bylo w nim rozmiaru opon a o tym podmiotowe pytanie. Nie wiem jak w toyotach ale w vw wyglada to tak

Byc może po rozkodowaniu vin doszło by się do rozmiaru kół ale dalej nie do rozmiaru opon.
Dopiero w wyciągu ze świadectwa homologacji jest zapis o o rozmiarze opon na 1 i 2 osi.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3429 dnia: 16 Grudnia 2023, 11:16:36 »
W Toyocie to wlepka na słupku B.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2023, 11:19:28 wysłana przez topoll »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3430 dnia: 16 Grudnia 2023, 12:32:21 »
W Toyocie to wlepka na słupku B.
Tppoll to wklej chociaż część tego stickera z rozmiarem opony ...
Bo zjeżdżamy z tematu.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3431 dnia: 16 Grudnia 2023, 12:39:59 »

Proszę bardzo

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3432 dnia: 16 Grudnia 2023, 13:31:54 »
@Shark_ po kodzie, jak i VIN też masz rozmiar opon, ba...nawet producenta którego są zastosowane (w Toyocie) :)
To samo w Hondzie/Nissanie/Hyundaiu...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #3433 dnia: 16 Grudnia 2023, 18:09:41 »
Zasadniczo masz rację jeśli rozpatrujesz zakup pod taxi
16' to przede wszystkim ekonomiczniejszy wybór.
Jednak XL lepiej sprawują się na krawężnikach i dają wiekszą ochronę rantom alufelgów.
Oklejanie szyb mogąc mieć oryginalnie barwione odpowiedź sie sama ciśnie na usta.
Co do komfortu pominąłeś full ledy a jazda po zmierzchu robi różnicę.
Tak z ciekawosci spytam. Ja zawierajac umowę na zakup corolli bylem pytany czy pojazd bedzie używany zarobkowo (taxi) czy to miało jakieś odniesienie do gwarancji ?
W umowie mam to zaznaczone.
Chodziło mi o wlepę na słupku tak jak na zdjęciu powyżej.
Nie wszystkie xl mają rant ochronny na felgę, taki sam rant może być też w zwykłych oponach.
Xl to przede wszystkim więcej oplotów kordu w oponie i wzmocione boki. Czyli poza wytrzymałością, także większa masa i twardość opony.
Doceniam zalety lepszych reflektorów, jak i w cenie przyciemniane szyby, ale 17 są dla mnie zbędne, a przez czepialstwo firm ubezpieczeniowych, zamiana na 16 jest kłopotliwa.
U mnie pytanie było, ponieważ dostałem w cenie auta, pakiet flotowy. Ale auto kupione na firmę.
W cenie auta alusy 16 z zimówkami, dywaniki gumowe do środka, mata gumowa do bagażnika, nakładka ochronna na tylny zderzak, chlapacze przód tył, i ceramika całego auta. Royal grey, comfort plus tech. Całość 120 tys.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3434 dnia: 16 Grudnia 2023, 19:08:20 »
W cenie auta alusy 16 z zimówkami, dywaniki gumowe do środka, mata gumowa do bagażnika, nakładka ochronna na tylny zderzak, chlapacze przód tył, i ceramika całego auta. Royal grey, comfort plus tech. Całość 120 tys.
Super cena. Przy takiej cenie nie ma co grymasić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl