Uważam ze XL same w sobie są lepsze.
Przy zwykłych oponach czasem jest wrażenie że na flapsie stoisz.W tej kwestii homologacja przewiduje rozmiar opony nic pozatym. W niej nie ma mowy że maja byc symetryczne, runflaty, XL czy konkretny index prędkosci.
Trudno mi się z Tobą zgodzić, skoro na tabliczce znamionowej jest 205,55,16 91 H. Co oznacza rozmiar, indeks nośności i prędkości. Nie ma przypisanego XL, które jest wymagane przy innych autach. Opona xl, jest cięższa, twardsza, głośniejsza, przeznaczona głównie do aut szybkich i mocno obciążonych wagowo. W hybrydzie, przy homologacji, producentowi raczej zależało na jak największym komforcie, ciszy i przede wszystkim najniższym spalaniu.
A o tym doskonale wiem, bo jestem taksówkarzem i użytkuje obecnie priusa. Zmiana opon, na xl spowodowała wzrost głośności i zużycia paliwa.
To też jest powód wybrania wersji comfort tech, 16 są mniej paliwożerne, bardziej komfortowe (miękkie), na taxi raczej się niezbyt często jeździ ekspresówkami.
Chciałem style, ale w salonie mi powiedzieli, że nie mogą mi zmienić alusów na 16. Niby homologacja producenta nie przewiduje.
A kupno z 17, potem sprzedaże na alllle, kupno 16, przypisywanie czujników, za dużo kombinacji.
Szyby i tak będę przyciemniał.