Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #495 dnia: 11 Maja 2020, 18:01:54 »
Dziś też rozmawiałem z handlowcem i dowiedziałem się że on też widzi status fabryka ale nadal ma termin dostawy 15 maja. Jest to termin gwarantowany i niby ostateczny czy jakoś tak określony. Powiedział że jutro będzie to dokładnie sprawdzać na jakim jest etapie i jaki termin dostawy faktyczny bo jeśli jest w fabryce to nie ma szans aby był na 15 maja. Wspomniał też że jeśli w moim przypadku termin ten zostanie przekroczony to będę mógł liczyć na jakiś dodatkowy rabat.
Mam nadzieję że jutro się dowiem co i jak

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #496 dnia: 11 Maja 2020, 18:43:53 »
Dziś też rozmawiałem z handlowcem i dowiedziałem się że on też widzi status fabryka ale nadal ma termin dostawy 15 maja. Jest to termin gwarantowany i niby ostateczny czy jakoś tak określony. Powiedział że jutro będzie to dokładnie sprawdzać na jakim jest etapie i jaki termin dostawy faktyczny bo jeśli jest w fabryce to nie ma szans aby był na 15 maja. Wspomniał też że jeśli w moim przypadku termin ten zostanie przekroczony to będę mógł liczyć na jakiś dodatkowy rabat.
Mam nadzieję że jutro się dowiem co i jak

3mam kciuki i daj jutro znać co i jak, ja czuje się rozczarowany, ale z drugiej strony to wina wirusa ;/
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #497 dnia: 11 Maja 2020, 19:48:04 »
Kciuki mogą nie wystarczyć bo na toyotauk.com pojawił się update komunikatu brzmiący następująco

Cytuj (zaznaczone)
Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) suspended production at both its UK sites in Burnaston and Deeside as from Wednesday 18th March, after completion of the day shift.

UPDATE: As from the 11th May, TMUK?s Deeside engine plant will progressively restart operations.  The plant will follow a step-by-step approach that includes two days of induction and familiarisation to the new safety protocols, social distancing and hygiene measures that have been put in place, after which production will gradually resume as of May 13th.

For the moment, production at our Burnaston vehicle plant remains suspended.  However, readiness preparations and planning are under way for a production restart in the coming weeks.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2020, 19:50:05 wysłana przez mk77 »

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #498 dnia: 11 Maja 2020, 21:08:06 »
No MK77 masz rację:
Poniżej e-mail, który znalazłem w spamie z dzisiaj :-(  <zolta>
Cytuj (zaznaczone)
Szanowny Panie

Termin, który podaliśmy Panu do realizacji to koniec czerwca b.r. W takiej sytuacji znaleźli się niestety wszyscy Klienci w Europie, których samochody zostały zlecone do produkcji, która została wstrzymana ze względu na Covid-19.

Przykro nam bardzo z powodu zaistniałej sytuacji, ale nie mamy możliwości przyspieszenia dostarczenia i wydania samochodu.

Z poważaniem,

KS
Z-ca Kierownika Działu ds. Kontaktów z Klientami

Więc, trzeba sobie znaleźć hobby, w te czasy pandemii  <rybki>

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #499 dnia: 12 Maja 2020, 00:17:22 »
Nie dziwota że te dwie tratwy są zacumowane w Zeebrugge, od dłuższego czasu.

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #500 dnia: 13 Maja 2020, 20:22:11 »
Witajcie :) Czekam na swoją. Podobno do końca lipca ma być. Status "zamówiony" od 2 tygodni...
https://goo.gl/maps/vR3NmC43jMUKuMjX6 - w google pokazuje ze od dzisiaj zakład jest czynny całą dobę. Wczoraj jeszcze był zamknięty. Oby się ruszyło. Docelowo moce przerobowe na 40 samochodów na godzinę!
czekamy:/

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #501 dnia: 13 Maja 2020, 20:44:06 »
Ja od ponad miesiąca mam termin ostateczny 15.05.2020.
Po rozmowie z handlowcem a on po rozmowie ze swoim przełożonym zostało ustalone że jeśli faktycznie nic się nie zmieni do piątku to będzie dzwonić do TMP i interweniować bo u niego w systemie data 15 maj jest określona jako gwarantowana i ostateczna.
Osobiście nie liczę na cuda ale po cichu liczę że do końca maja dotrze do mnie.
W piątek powinienem wiedzieć coś więcej

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #502 dnia: 13 Maja 2020, 21:39:52 »
Witajcie :) Czekam na swoją. Podobno do końca lipca ma być. Status "zamówiony" od 2 tygodni...
https://goo.gl/maps/vR3NmC43jMUKuMjX6 - w google pokazuje ze od dzisiaj zakład jest czynny całą dobę. Wczoraj jeszcze był zamknięty. Oby się ruszyło. Docelowo moce przerobowe na 40 samochodów na godzinę!
czekamy:/

Gamex a kiedy zamawiałeś?

ogólnie wg. wpisu wrzuconego przez Kolegę MK77 ze strony toyotauk.com, wynika że montownia uruchomi się "za kilka tygodni"
a fabryka silników od 13.05. - Ja tak sobie wymyśliłem przecież na dniach ma być europejska premiera nowego yarisa, więc pod ich kontem trzeba wrócić do produkcji.

W każdym razie wg. informacji z centrali, które otrzymałem, wszystkie terminy zamówień w europie na corollę zostały przesunięte do 30.06. więc może nie do końca lipca, nie stresuj.

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #503 dnia: 13 Maja 2020, 23:12:23 »
2 tyg temu zamawialem. Zmartwiles mnie. Decydująca będzie kolejność zamówień. Na koniec lipca nie odbiorę.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #504 dnia: 14 Maja 2020, 00:19:48 »
2 tyg temu zamawialem. Zmartwiles mnie. Decydująca będzie kolejność zamówień. Na koniec lipca nie odbiorę.

O boże 2tyg, to jakby wczoraj, przepraszam za reakcję, ale ja od 11 marca, to czekam jakby od 10 lat.

A najbardziej wkurzające jest to, że najpierw mi się ciągła sprawa sądowa ze starym autem i już 20miesięcy bez auta, teraz wg. założeń z 11 marca miało być do końca kwietnia (po majówce) a tu się robi i ekstra miesiąc i wyjdzie równie 24 miesiące bez samochodu.

Szlak by trafił, no ale cóż, tyle wytrzymałem to wytrzymam bez auta jeszcze ten miesiąc, więc Tobie i wszystkim innym życzę wytrwałości w oczekiwaniu na nowe autko.

A wracając jeszcze do realiów jakie nas zastały, na forum wcześniej pisano że średnio wychodzi od 2 do 4m oczekiwania na auto więc jeśli miałeś zamówienie przed weekendem majowym to masz bardzo realne szanse na odbiór końcem czerwca.

A i napisz jeszcze skąd masz informacje i na jakiej podstawie wywnioskowałeś że fabryka teraz pracuje 24h, i że średnio 40aut na roboczo godzinę wychodzi? Wydaje mi się że ta fabryka wcześniej też pracowała na 3 zmiany.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #505 dnia: 14 Maja 2020, 07:37:05 »
Mnie tylko zastanawia ten mój niezmienny status i ta data 15 maj. Dodatkowo w systemie handlowca też widnieje gwarantowana i ostateczna data 15 maja.
Dziwne że nie zmienia się na jakąś inną późniejsza datę lub jakieś info o opóźnieniu

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #506 dnia: 14 Maja 2020, 09:01:30 »
Cytuj (zaznaczone)
A i napisz jeszcze skąd masz informacje i na jakiej podstawie wywnioskowałeś że fabryka teraz pracuje 24h, i że średnio 40aut na roboczo godzinę wychodzi? Wydaje mi się że ta fabryka wcześniej też pracowała na 3 zmiany.

Żadna magia. Wiadomości z google (czas pracy zakładu 24/7) i opis funkcjonowania fabryki - teraz nie mogę go znaleźć. Na wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Manufacturing_UK piszą o 60 sekundach. A ile zmian to już się nie wczytywałem. Pewnie 3 tak jak piszesz.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #507 dnia: 14 Maja 2020, 10:41:55 »
Cytuj (zaznaczone)

Żadna magia. Wiadomości z google (czas pracy zakładu 24/7) i opis funkcjonowania fabryki - teraz nie mogę go znaleźć. Na wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Manufacturing_UK piszą o 60 sekundach. A ile zmian to już się nie wczytywałem. Pewnie 3 tak jak piszesz.

Przyjacielu śmiem twierdzić że przed pandemią też pracowali na 3 zmiany, średni czas dostawy 2 miesiące do tego zobowiązuje

a patrz np PSA Gliwice (Astry) są na 3 zmiany produkowane, przy obłożeniu.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #508 dnia: 14 Maja 2020, 17:08:43 »
Właśnie czytałem artykuł że VW wznowił produkcję ale zaraz znów ja zawiesi. Nie z powodu wirusa a z powodu znacząco mniejszej ilości zamówień na nowe auta.
Może Toyota będzie w stanie też w ciągu kilku dni nadrobić zaległości.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #509 dnia: 14 Maja 2020, 22:23:05 »
Właśnie czytałem artykuł że VW wznowił produkcję ale zaraz znów ja zawiesi. Nie z powodu wirusa a z powodu znacząco mniejszej ilości zamówień na nowe auta.
Może Toyota będzie w stanie też w ciągu kilku dni nadrobić zaległości.

W toyocie ponoć spadła sprzedaż, ale ludzie jednak przychodzą, przykład kolegi gamax'a, który zamówił w kwietniu przed majówką
dziś rozmawiałem z kolegą z renault/dacia i mówi że od od 4 maja mają już ruch jak w Rzymie, i to więcej kowalskich na captur'a lub dustera niż floty. Ja u siebie w T-Mobile (insza inszość) też mam od 04.05 ruch jak w Rzymie (wprawdzie trzeba wy filtrować dupo zawracaczy) ale planu na maj mam już prawie 70%.
Więc mam nadzieję że na dniach wystartuje fabryka w Burnastone
a poniżej stanowisko TMPL
TMPL - toyota wznawia produkcję

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl