Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033232 razy)

Offline Julia87

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #1140 dnia: 23 Listopada 2020, 10:57:38 »
Dostalem kilka tygodni temu info od dealera, ze 20.11 powinna pojawic sie data produkcji, ale tak sie nie stalo. Czy u kogos kto czeka na auto do produkcji cos sie zmienilo po 20.11?

Też zamawiałam już jakiś czas temu i informacja o przewidywanej produkcji miała byc podana około 20 listopada 2020. Taka informacja wpłynęła mi z centrali Toyoty, ale nic więcej nie wiem. Czekam

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1141 dnia: 23 Listopada 2020, 12:47:37 »
Do licha, zamawiałem na początku września,Hb, comfort plus Style i Tech bez udziwnień i dostępny lakier i nadal mam status :zamówiony, bez określenia chociażby przybliżonego terminu skierowania do produkcji.Zaczynam myśleć, że auto będzie wyprodukowane z dniem 31.grudnia obecnego czyli już mijajacego  roku a dostarczone kiedyś, kiedyś tam za ileś miesięcy, z dopłatą z mojej strony za "tzw. dojrzewanie" produktu niczym francuskie wino.Gdybym wiedział, o tak długim i jeszcze nieustalonym  czasie oczekiwania to chyba jednak kupiłbym coś innego, w dobrych wyprzedażowych cenach, skoro dobijamy do końca roku.A sprzedawca dalej nic nie wie konkretnego  i ściemnia jakieś farmazony.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1142 dnia: 23 Listopada 2020, 14:22:51 »
No ale masz jakiś  termin ustalony w umowie i tego się trzymaj. Jeśli przekroczą to zadatek muszą Ci (jeśli osoba prywatna) zwrócić podwójnie, jeśli masz "zaliczkę" to tylko to co wpłaciłeś ale pole do popisu na upust, bo inaczej masz prawo zrezygnować z auta.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Julia87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1143 dnia: 23 Listopada 2020, 14:28:10 »
No ale masz jakiś  termin ustalony w umowie i tego się trzymaj. Jeśli przekroczą to zadatek muszą Ci (jeśli osoba prywatna) zwrócić podwójnie, jeśli masz "zaliczkę" to tylko to co wpłaciłeś ale pole do popisu na upust, bo inaczej masz prawo zrezygnować z auta.

I np jeśli auto po terminie to na jakiej wielkości upust można liczyć. A co jeśli auto nie zostanie wyprodukowane w tym roku ?????

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1144 dnia: 23 Listopada 2020, 14:30:50 »

I np jeśli auto po terminie to na jakiej wielkości upust można liczyć. A co jeśli auto nie zostanie wyprodukowane w tym roku ?????

Wysokość upustu to już niestety indywidualna sprawa - ktoś pisał,że dostał 1500 zł, ja sam czekam na decyzję co do upustu. A jak auto nie zostanie wyprodukowane w tym roku to nic. Cena nie może pójść do góry zgodnie z umową (czyli np. jak auto będziesz miała z rocznika 2021 to i tak po cenie za wyprzedaż 2020).

Offline Don Wito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1145 dnia: 23 Listopada 2020, 15:23:42 »

Wysokość upustu to już niestety indywidualna sprawa - ktoś pisał,że dostał 1500 zł, ja sam czekam na decyzję co do upustu. A jak auto nie zostanie wyprodukowane w tym roku to nic. Cena nie może pójść do góry zgodnie z umową (czyli np. jak auto będziesz miała z rocznika 2021 to i tak po cenie za wyprzedaż 2020).

Ja dostałem rabat ale ze względu na to, że weszła wyprzedaż rocznika. Wytargowałem felgi na zimę z oponami.

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1146 dnia: 23 Listopada 2020, 18:34:39 »

Ja dostałem rabat ale ze względu na to, że weszła wyprzedaż rocznika. Wytargowałem felgi na zimę z oponami.

Wow u mnie nie było szansy,żeby dostać te koła zimowe. Miałem za nie dać te 6500 i stwierdziłem,że tak to ja się nie bawię ;)

Auto już jedzie do dealera w Poznaniu - jak się uda to może do końca miesiąca zostanie odebrane :) Ostatecznie wyszło 128550 + voucher na pierwszy serwis.

Offline mysliwiec_tech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1147 dnia: 24 Listopada 2020, 23:39:30 »
Cytat: mysliwiec_tech w 16-11-2020, 09:07:08
Wrzucam, bo być może znajdzie się ktoś, kto w podobnym czasie zamówił samochód i albo przyda mu się moje info, albo mi się przyda info od niego.
Zamówiłem: 28.10.2020 Corollę TS MY21 (Kraków)
Dostawa: 15.12.2020 (przewidywany), 1.01.2021 (gwarantowany)
Silnik: 1.8 Hybrid CVT
Wyposażenie: Comfort + Pakiet Tech
Kolor: Oxide Bronze

Pojawienie się VINu (19.11.2020) - 3 tyg. 2 dni:
Napisałem sobie program, który sprawdza update co 10 min i dzisiaj pomiędzy 23:20, a 23:30 pojawił się u mnie VIN. Reszta statusów bez zmian. Ponad 3 tyg. zajęło pojawienie się VINu.

Opuścił fabrykę (24.11.2020) - 3 tyg. 6 dni:
Wygląda na to, że dla mnie po raz drugi Toyota zmieniła status zamówienia o 23:30. Wychodzi, że u mnie zawsze o tej samej porze. Przed chwilą miałem kolejną zmianę statusu, tym razem na "Opuścił fabrykę".
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 23:49:03 wysłana przez mysliwiec_tech »

Offline lysaglaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1148 dnia: 24 Listopada 2020, 23:49:33 »
Cześć, jestem tu nowy ale już muszę trochę ponarzekać bo dziś dostałem telefon od mojego opiekuna że na dobrą i złą wiadomość a mianowicie to że auto nie zostanie wyprodukowane w tym roku lecz dopiero w przyszłym więc modelowo i rocznikiwo będzie to 2021 lecz tu pojawia się problem bo do końca roku rząd dopłacał ten EKO bonus w wysokości 1,5% teraz niby TMP jest w trakcie rozmów z naszym rządem żeby przedłużyli tę dopłatę ze względu na covida, mam czekać kilka dni na telefon z salonu czy udało się uzyskać ten eko bonus czy nie bo jeśli nie to albo rezygnuję z tego auta albo będę musiał dopłacić te 1,5% co o tym sądzicie? Corolle comfort + style + tech imperial Red zamawiałem 13.10.

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1149 dnia: 25 Listopada 2020, 00:12:45 »
Cześć, jestem tu nowy ale już muszę trochę ponarzekać bo dziś dostałem telefon od mojego opiekuna że na dobrą i złą wiadomość a mianowicie to że auto nie zostanie wyprodukowane w tym roku lecz dopiero w przyszłym więc modelowo i rocznikiwo będzie to 2021 lecz tu pojawia się problem bo do końca roku rząd dopłacał ten EKO bonus w wysokości 1,5% teraz niby TMP jest w trakcie rozmów z naszym rządem żeby przedłużyli tę dopłatę ze względu na covida, mam czekać kilka dni na telefon z salonu czy udało się uzyskać ten eko bonus czy nie bo jeśli nie to albo rezygnuję z tego auta albo będę musiał dopłacić te 1,5% co o tym sądzicie? Corolle comfort + style + tech imperial Red zamawiałem 13.10.

Uuu nie zazdroszczę :/ 1,5% to obstawiam,że jakieś 1700 zł dopłaty ? Może uda się jeszcze dogadać z salonem albo TMP na dodatkowy rabat czy coś ( może niech partycypują w tych 1,5%) - ale fakt ruch niefajny chociaż się przed czymś takim zabezpieczają,bo w zamówieniu jest,że cena może się zmienić w górę jeśli wynika to z prawa - w tym momencie Państwo nie daje ekobonusu (teoretycznie) więc mogą podnieść cenę. I na kiedy miałeś wpisany odbiór na zamówieniu? Może dadzą rabat za nie wywiązanie się z terminu?

Offline mysliwiec_tech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1150 dnia: 25 Listopada 2020, 00:23:23 »

No, niefajny ruch... Tym bardziej, że np. u mnie nie ma nigdzie w umowie napisanego, że cena zawiera upust w postaci eko bonusu, więc tu bym walczył. I tak bym się starał jednak trochę ponaciskać i obstawiałbym na swoi, że więcej nie zapłacę. Na plus miałbyś wtedy rocznik produkcji, co jest na twoją korzyść.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1151 dnia: 25 Listopada 2020, 06:35:30 »

Uuu nie zazdroszczę :/ 1,5% to obstawiam,że jakieś 1700 zł dopłaty ? Może uda się jeszcze dogadać z salonem albo TMP na dodatkowy rabat czy coś ( może niech partycypują w tych 1,5%) - ale fakt ruch niefajny chociaż się przed czymś takim zabezpieczają,bo w zamówieniu jest,że cena może się zmienić w górę jeśli wynika to z prawa - w tym momencie Państwo nie daje ekobonusu (teoretycznie) więc mogą podnieść cenę. I na kiedy miałeś wpisany odbiór na zamówieniu? Może dadzą rabat za nie wywiązanie się z terminu?
Auto mam w umowie do odbioru na po 2.02 a handlowiec mówi że będzie na koniec stycznia jak pytałem o ewentualny rabat jeszcze to mówił że to jest Max co może dać.

Offline Julia87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1152 dnia: 25 Listopada 2020, 06:41:08 »
Szczerze mówiąc słabo. Spróbuj jeszcze powalczyc, jak nie to powiedz że zapłacisz a dealer niech Ci to odda w usługach lub akcesoriach.

A jeśli można wiedzieć jaki typ nadwozia brałeś i ostatecznie za ile na umowie kupiłeś auto ?
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 06:42:58 wysłana przez Julia87 »

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1153 dnia: 25 Listopada 2020, 06:52:35 »
TS comfort + tech +style, imperial Red 119,5

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1154 dnia: 25 Listopada 2020, 07:55:35 »
Tym bardziej, że np. u mnie nie ma nigdzie w umowie napisanego, że cena zawiera upust w postaci eko bonusu, więc tu bym walczył.

Taka informacja jest zawarta w cenniku i to właśnie od tej ceny (z wliczonym ekobonusem) negocjujesz ostateczną cenę.

@ZiE_MiA czyli masz nieszczęście w nieszczęściu :/ Bo tak policzyłem co i jak i ni cholery nie zgadzała mi się cena. Bo gdyby auto zostało wyprodukowane w tym roku to przepłaciłbyś (i to sporo),a że nie zostanie to musisz dopłacić - tak źle i tak niedobrze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl