Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033225 razy)

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #1155 dnia: 25 Listopada 2020, 08:15:26 »
Co sie odwlecze to nie uciecze-czyli jednak Toyota daje radę.
Auto zamawiałem na początku września, planowany odbior to maxymalnie  1-11.listopad ale do wczoraj wisiało jako tylko zamowione a dziś,
a dziś auto w produkcji a odbiór w przyszłym roku w połowie stycznia, jeśli sie nic nie opóżni.
Czyli okres oczekiwania wynosi ponad 4 miesiące w moim przypadku.To chyba jenak wolałbym już datę produkcji styczeń 2021 i takiż rocznik.Ale przynajmniej już coś wiadomo i można coś planować.

Offline Julia87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1156 dnia: 25 Listopada 2020, 08:20:32 »
Tym bardziej, że np. u mnie nie ma nigdzie w umowie napisanego, że cena zawiera upust w postaci eko bonusu, więc tu bym walczył.

Taka informacja jest zawarta w cenniku i to właśnie od tej ceny (z wliczonym ekobonusem) negocjujesz ostateczną cenę.

@ZiE_MiA czyli masz nieszczęście w nieszczęściu :/ Bo tak policzyłem co i jak i ni cholery nie zgadzała mi się cena. Bo gdyby auto zostało wyprodukowane w tym roku to przepłaciłbyś (i to sporo),a że nie zostanie to musisz dopłacić - tak źle i tak niedobrze.

Moje zdanie jest takie, że w tej cenie już było dawno wiadomo że będzie wyprodukowane w 2021. W sensie że sprzedawca wiedział.

Offline Julia87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1157 dnia: 25 Listopada 2020, 08:21:42 »
Auto zamawiałem na początku września, planowany odbior to maxymalnie  1-11.listopad ale do wczoraj wisiało jako tylko zamowione a dziś,
a dziś auto w produkcji a odbiór w przyszłym roku w połowie stycznia, jeśli sie nic nie opóżni.
Czyli okres oczekiwania wynosi ponad 4 miesiące w moim przypadku.To chyba jenak wolałbym już datę produkcji styczeń 2021 i takiż rocznik.Ale przynajmniej już coś wiadomo i można coś planować.

Ciekawe czy salon się poczuje chociaż trochę żeby zrekompensować taki długi okres oczekiwania.... :o

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1158 dnia: 25 Listopada 2020, 08:27:31 »
Moje zdanie jest takie, że w tej cenie już było dawno wiadomo że będzie wyprodukowane w 2021. W sensie że sprzedawca wiedział.

Też tak zakładam.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1159 dnia: 25 Listopada 2020, 08:56:08 »

Tym bardziej, że np. u mnie nie ma nigdzie w umowie napisanego, że cena zawiera upust w postaci eko bonusu, więc tu bym walczył.

Taka informacja jest zawarta w cenniku i to właśnie od tej ceny (z wliczonym ekobonusem) negocjujesz ostateczną cenę.

@ZiE_MiA czyli masz nieszczęście w nieszczęściu :/ Bo tak policzyłem co i jak i ni cholery nie zgadzała mi się cena. Bo gdyby auto zostało wyprodukowane w tym roku to przepłaciłbyś (i to sporo),a że nie zostanie to musisz dopłacić - tak źle i tak niedobrze.

Oprócz tych pakietów dobrałem czarny dach jak w gr, pakiet Black, cobra Vodafone, opony zimowe,
Ile powinno wyjść jeśli przepłaciłem?

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1160 dnia: 25 Listopada 2020, 09:29:42 »
Oprócz tych pakietów dobrałem czarny dach jak w gr, pakiet Black, cobra Vodafone, opony zimowe,
Ile powinno wyjść jeśli przepłaciłem?

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

A to zmienia postać rzeczy ;) I to mocno :) Ja bazuję tylko na cenniku ze strony. A tam nie widzę np. pakietu Black ani możliwości zrobienia dwukolorowego nadwozia jak w wersji GR Sport :) Do tego opony zimowe to same opony czy pełne koła z czujnikami? To wszystko wpływa na cenę

Zadam pytanie inaczej - bo na pewno dostałeś podsumowanie - ile auto miało kosztować cennikowo - wtedy można zobaczyć jaki rabat ugrałeś. A czy dopłacić te 1,5%? Nie są to moje pieniążki więc nie będę ferował,że dopłacić - tak jak pisałem wcześniej - spróbuj dogadać się na linii salon-TMP żeby ktoś partycypował w kosztach bo przecież już w momencie podpisania zamówienia było wiadomo,że auto będzie w roku 2021 i ekobonus nie obowiązuje - tłumaczenie,że go dali bo może rząd przedłuży wsparcie programu do mnie nie przemawia - robisz cenę bez ekobonusu i jak będzie to dzwonisz do klienta "Dobre wieści - zapłaci Pan/i 1,5% mniej za auto" A nie w drugą stronę :/
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 09:31:31 wysłana przez dawidos160 »

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1161 dnia: 25 Listopada 2020, 09:57:13 »
Cytat: mysliwiec_tech w 20-11-2020, 11:59:39
Cytat: mysliwiec_tech w 16-11-2020, 09:07:08
Wrzucam, bo być może znajdzie się ktoś, kto w podobnym czasie zamówił samochód i albo przyda mu się moje info, albo mi się przyda info od niego.
Zamówiłem: 28.10.2020 Corollę TS MY21 (Kraków)
Dostawa: 15.12.2020 (przewidywany), 1.01.2021 (gwarantowany)
Silnik: 1.8 Hybrid CVT
Wyposażenie: Comfort + Pakiet Tech
Kolor: Oxide Bronze

Pojawienie się VINu (19.11.2020) - 3 tyg. 2 dni:
Napisałem sobie program, który sprawdza update co 10 min i dzisiaj pomiędzy 23:20, a 23:30 pojawił się u mnie VIN. Reszta statusów bez zmian. Ponad 3 tyg. zajęło pojawienie się VINu.

Opuścił fabrykę (24.11.2020) - 3 tyg. 6 dni:
Wygląda na to, że dla mnie po raz drugi Toyota zmieniła status zamówienia o 23:30. Wychodzi, że u mnie zawsze o tej samej porze. Przed chwilą miałem kolejną zmianę statusu, tym razem na "Opuścił fabrykę".

Ja mam takie same daty, ten sam kolor auta tyle, że z pakietem Style. Wczoraj wyjechał z fabryki, dziś na promie :)

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1162 dnia: 25 Listopada 2020, 09:58:44 »
Różnica w cenie między rocznikami przy odsprzadaży  wynosi więcej, niż ten "cały ekobonus" i osobiście bym wolał otrzymać  i odebrać auto w styczniu 2021 wyprodukowane 1.stycznia 2021 bez ekobonusa, niż auto z rocznika 2020 np. 31 grudnia z tym ekobonusem.

Offline kosmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1163 dnia: 25 Listopada 2020, 10:10:42 »
rząd dopłacał ten EKO bonus w wysokości 1,5% teraz niby TMP jest w trakcie rozmów z naszym rządem żeby przedłużyli tę dopłatę ze względu na covida, mam czekać kilka dni na telefon z salonu czy udało się uzyskać ten eko bonus czy nie bo jeśli nie to albo rezygnuję z tego auta albo będę musiał dopłacić te 1,5% co o tym sądzicie?

To są ale magicy - jak negocjowałem cenę i wytknąłem dilerowi, że to nie on mi daje eko bonus tylko państwo łaskawie mniej zdziera, to sprzedawca się zaklinał, że to 1,5% zniżki za eko bonus daje sam TMP, bo przecież corolla jest robiona w europie i nie dotyczy jej ten podatek ;D

PS poszedłem do innego sprzedawcy ;)

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1164 dnia: 25 Listopada 2020, 10:24:41 »
Wow, co tam nawymyślałeś w tym zamówieniu? Ja zamawiałem z końcem wrzenia odbiór na 1-15 grudnia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mysliwiec_tech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1165 dnia: 25 Listopada 2020, 10:29:06 »
Ja mam takie same daty, ten sam kolor auta tyle, że z pakietem Style. Wczoraj wyjechał z fabryki, dziś na promie
Co to się dzieje?! W takim razie Twój wraca?  :grin: <joke> Z tego co widzę, to prom płynie właśnie z Belgii do UK: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:299723/zoom:10. Może nie spodobał mu się Stary Kontynent

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #1166 dnia: 25 Listopada 2020, 10:31:11 »
Różnica w cenie między rocznikami przy odsprzadaży  wynosi więcej, niż ten "cały ekobonus" i osobiście bym wolał otrzymać  i odebrać auto w styczniu 2021 wyprodukowane 1.stycznia 2021 bez ekobonusa, niż auto z rocznika 2020 np. 31 grudnia z tym ekobonusem.
To zależy kiedy auto będziesz sprzedawał. Za 10 lat różnica między rocznikami będzie mniejsza niż zniżka jaką uzyskasz z eko bonusu.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1167 dnia: 25 Listopada 2020, 10:52:34 »
Cytat: lukasz5000 w Dzisiaj o 09:57:13
Ja mam takie same daty, ten sam kolor auta tyle, że z pakietem Style. Wczoraj wyjechał z fabryki, dziś na promie
Co to się dzieje?! W takim razie Twój wraca?   <joke> Z tego co widzę, to prom płynie właśnie z Belgii do UK: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:299723/zoom:10. Może nie spodobał mu się Stary Kontynent

Prom niech sobie wraca, przywiezie za parę dni kolejną partię wyczekiwanych autek dla naszych forumowiczów  :cheesy:
Wszystko zatem wskazuje na to, że bliżej już niż dalej. Ciekawe czy do Świąt uda się ze wszystkim wyrobić :)

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1168 dnia: 25 Listopada 2020, 18:27:39 »
Ja 15.10 zamawiałem moją Toyotę Corollę TS 1.2T Comfort i obecnie czeka już na mnie do odbioru w salonie, więc niecałe 1.5 miesiąca od zamówienia. Pozdrawiam.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1169 dnia: 25 Listopada 2020, 18:46:54 »
Ja 15.10 zamawiałem moją Toyotę Corollę TS 1.2T Comfort i obecnie czeka już na mnie do odbioru w salonie, więc niecałe 1.5 miesiąca od zamówienia. Pozdrawiam.
A jesteś pewny, że auto było dopiero produkowane a nie brałeś gotowego z placu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl