Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034465 razy)

Offline l87

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #1815 dnia: 15 Marca 2022, 13:16:24 »
Może ktoś się jeszcze wypowie na temat listopadowego zamówienia, późniejszego oczekiwania i ewentualnego finału?
Zamówiłem 30 listopada 2.0 TS GR SPORT + Dynamic, odbiór czerwiec-lipiec. W aplikacji nadal "Przetwarzanie zamówienia" i nie pojawiła się nazwa miasta produkcji.

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #1816 dnia: 15 Marca 2022, 14:25:25 »
Może ktoś się jeszcze wypowie na temat listopadowego zamówienia, późniejszego oczekiwania i ewentualnego finału?
Zamówione 28.10 (czyli prawie listopad), 1,8 GR Sport Hatchback, Dynamic Grey. Na umowie miałem odbiór luty/marzec.

Na początku lutego zmienilo mi się z przetwarzanie zamówienia na w produkcji. Trwało to 3 dni i gdzieś koło 9 lutego miałem informację, że auto opuściło fabrykę i jest w transporcie.
Zmieniały się pozycje (Anglia, prom --> Belgia --> transport do Polski) i finalnie 9.03 auto dojechało do Mszczonowa a wczoraj dealer otrzymał VIN auta (ja miałem już ten VIN widoczny wcześniej, w podglądzie w przeglądarce w widoku developerskim).
Gdy w piątek rozmawiałem z delarem kiedy sie spodziewać auta, powiedział, że jak dostanie VIN to około 2 tygodni. Więc liczę, że jeszcze w marcu odbiorę auto.

Offline Kanapka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #1817 dnia: 15 Marca 2022, 14:29:53 »
Corolla 2.0 Executive + sky view tutaj. Zamówiłem pod koniec października 2021 we Wrocławiu z informacją że odbiór pod koniec lutego, początkiem marca. Status jak poniżej:

Przetwarzanie zamówienia:
- do 28.02.22: zamówienie jest weryfikowane - czy coś w tym znaczeniu
- od 28.02.22 do 7.03.22: zamówienie jest przetwarzane, produkcja może się już rozpocząć
Produkcja w toku:
od 07.03.22 do 10.03.22
Wyjazd z fabryki:
od 10.03.22 do 11.03.22
W transporcie:
od 11.03.22 do dziś: Grimsby, UNITED KINGDOM

VIN był dostępny z kodu strony od momentu rozpoczęcia produkcji (07.03.22), ale do dziś nie jest on normalnie widoczny na stronie. Od dilera dowiedziałem się że VIN'u też nie widzą i dostaną go dopiero gdy auto będzie na terenie kraju. Potrwa to około 10 dni od statusu "W transporcie" i będą potrzebowali dwóch tygodni na przygotowanie auta do wydania: rejestracja, montaż zamówionego zabezpieczenia, papierologia.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1818 dnia: 17 Marca 2022, 08:37:46 »
U mnie aktualizacja. Dealer potwierdził, że auto będzie jednak nie w grudniu a z końcem kwietnia. Pokrywa się to z informacją uzyskaną z TMPL.  Auto zostało wyprodukowane 9 marca. W aplikacji status auto w produkcji. Zamówienie złożone jak dobrze pamiętam 18 listopada.

Offline l87

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1819 dnia: 17 Marca 2022, 08:59:18 »
U mnie aktualizacja. Dealer potwierdził, że auto będzie jednak nie w grudniu a z końcem kwietnia. Pokrywa się to z informacją uzyskaną z TMPL.  Auto zostało wyprodukowane 9 marca. W aplikacji status auto w produkcji. Zamówienie złożone jak dobrze pamiętam 18 listopada.
Jaką masz wersję nadwozia i silnika?

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1820 dnia: 17 Marca 2022, 09:45:33 »
Jaką masz wersję nadwozia i silnika?

1.8 hybrid TS, tech, style, imperial red

Offline TomDzia

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #1821 dnia: 17 Marca 2022, 10:00:16 »
U mnie wczoraj się pojawił status „produkcja w toku” zamawiane pod koniec października comfort style tech

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1822 dnia: 18 Marca 2022, 10:56:45 »
Dzisiaj pojawił mi się status, że opuścił fabrykę i w kodzie źródłowym także nr VIN.

Meriva

• Gość
« Odpowiedź #1823 dnia: 21 Marca 2022, 15:49:24 »
3. SPRZEDAJĄCY jest uprawniony do odstąpienia od Umowy w przypadku zaistnienia siły wyższej, która powoduje niemożliwość lub
znaczącą trudność w spełnieniu świadczenia określonego w Umowie (wydania samochodu) w terminie wskazanym w $3 ust. 1 Umowy
oraz w ciągu kolejnych 4 tygodni. Przez siłę wyższą Strony rozumieją takie zdarzenia, na które żadna ze stron nie ma wpływu oraz nie jest
w stanie im zapobiec przy zastosowaniu zwykłych środków będących w dyspozycji danej strony, w szczególności wojny, rozruchy,
utrudnienia w transporcie międzynarodowym (lądowym oraz morskim), akty terroryzmu czy piractwa, epidemie wraz z ich skutkami
wpływającymi na łańcuchy produkcji lub dostaw pojazdów lub komponentów potrzebnych do produkcji Samochodu. W takim przypadku
SPRZEDAJĄCY jest uprawniony do odstąpienia od Umowy w terminie 4 tygodni od daty wskazanej w $3 ust. 1 Umowy.

Wg tego zapisu w przypadku wzrostu ceny ,innych opóźnień diler może zrobić co ze chce za stosowne ...

Offline ramba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: skoda
« Odpowiedź #1824 dnia: 21 Marca 2022, 17:39:35 »
Jest informacja z Toyoty

Pojawią się Wagony 1,8 i 2,0 Comfort Tech (ale bez smart Conect)produkcja kwiecień auta 5 drzwiowe i combi w wybranych kolorach .
Do odbioru w maju
Wiele osób juz zamienia swoje zamówienia na te auta

Offline szwed

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #1825 dnia: 21 Marca 2022, 21:07:43 »
Jest informacja z Toyoty

Pojawią się Wagony 1,8 i 2,0 Comfort Tech (ale bez smart Conect)produkcja kwiecień auta 5 drzwiowe i combi w wybranych kolorach .
Do odbioru w maju
Wiele osób juz zamienia swoje zamówienia na te auta

Jakie zamówienia ludzie zmieniają?

Offline ramba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: skoda
« Odpowiedź #1826 dnia: 21 Marca 2022, 21:48:50 »
Tak ja przejąłem zamówienie na samochód.
Gosiu miał zamówionego Styl + tech 2.0 combi  oddał mi te zamówienie na jego auto z odbiorem na Wrzesień on bierze te auta co będą teraz TZN Komfort + tech 2.0 Combi bo będą one w maju na salonach już

Offline szwed

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #1827 dnia: 22 Marca 2022, 10:10:16 »
Kto ma dokładniejsze dane? Diler czy klient@toyota.pl? Zamówienie złożyłem 30 października: Corolla TS GR Sport + Dynamic, planowany odbiór marzec 2022, do dziś na stronie status to: "przetwarzanie zamówienia". Według dilera samochód będzie do odbioru do końca kwietnia, a według klient@toyota.pl produkcja ruszy w pierwszej połowie kwietnia, a samochód zostanie dostarczony pod koniec czerwca.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1828 dnia: 22 Marca 2022, 10:54:25 »
Kto ma dokładniejsze dane? Diler czy klient@toyota.pl? Zamówienie złożyłem 30 października: Corolla TS GR Sport + Dynamic, planowany odbiór marzec 2022, do dziś na stronie status to: "przetwarzanie zamówienia". Według dilera samochód będzie do odbioru do końca kwietnia, a według klient@toyota.pl produkcja ruszy w pierwszej połowie kwietnia, a samochód zostanie dostarczony pod koniec czerwca.

Uważam, że KlientToyota ma rację. W moim przypadku tak było.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1829 dnia: 22 Marca 2022, 10:59:29 »
Też słyszałem, że w kwietniu ma się pojawić 1100 corolli w Polsce z innych rynków. Nie znam szczegółów, ale jak komuś zależy aby mieć wcześniej auto, to warto podzwonić po dealerach i dopytać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl