Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033388 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #1935 dnia: 01 Maja 2022, 21:31:46 »
Jest zupełnie odwrotnie niż napisałeś. To właśnie cyt. na wiochach przydaje się szczególnie silnik o większej mocy, bo masz jeden pas i musisz się zbierać szybciej

Oj, bzdury piszesz. Jest jednak odwrotnie, niż ty napisałeś. Na wiochach są ograniczenia do 50 km/h i nie ma gdzie i jak zbierać się szybciej. Wyleci ci kobyła na drogę i zbierzesz się szybciej na tamten świat ;) Jeżdżę swoją 122 KM i czuję i wiem, że na autostradach i ekspresówkach przydałoby się więcej mocy, niż 122 KM. Z kolei na wiochach ta moc jest idealna.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1936 dnia: 01 Maja 2022, 21:34:59 »
Zapewne będzie już niestety bezpośredni wtrysk

Jeśli tak rzeczywiście będzie, no to ja już wolę swoją 122 KM i  wtrysk pośredni :-)

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1937 dnia: 01 Maja 2022, 21:59:06 »
Dla ciekawskich nie ma teraz pakietów jak tech i style, które można było dołożyć, tylko są 3 główne wersje wyposażenia Comfort / Style / GR Sport + Dynamic
Wersja style jest zbliżona (ma więcej) do połączonego pakietu tech i style, której jeszcze do tej pory można było zamawiać.
Z tymi pakietami to chyba jeszcze nie wiadomo, bo ja jak wcześniej pisałem, zamówiłem wersję GR Sport + Dynamic, a nie ma w niej (brak w specyfikacji) wyświetlacza projekcyjnego na przedniej szybie - HUD. Wcześniej był w wersji Executive i w pakiecie Dynamic dla wersji GR Sport.
Pracownik stwierdził, że kontaktował się z Toyotą Polska i jeszcze nie wiadomo co z tą sprawą będzie...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #1938 dnia: 01 Maja 2022, 22:36:25 »
Dla ciekawskich nie ma teraz pakietów jak tech i style, które można było dołożyć, tylko są 3 główne wersje wyposażenia Comfort / Style / GR Sport + Dynamic
Wersja style jest zbliżona (ma więcej) do połączonego pakietu tech i style, której jeszcze do tej pory można było zamawiać.
Z tymi pakietami to chyba jeszcze nie wiadomo, bo ja jak wcześniej pisałem, zamówiłem wersję GR Sport + Dynamic, a nie ma w niej (brak w specyfikacji) wyświetlacza projekcyjnego na przedniej szybie - HUD. Wcześniej był w wersji Executive i w pakiecie Dynamic dla wersji GR Sport.
Pracownik stwierdził, że kontaktował się z Toyotą Polska i jeszcze nie wiadomo co z tą sprawą będzie...

Też prawda, jest gwizdka* że specyfikacja jeszcze może ulec zmianie ale jak już można składać zamówienia to już raczej w kwestii dodawania czegoś niż zabierania. No i teoretycznie jakiś pakiet będzie można dokupić bo w rozpisce wersji przy pakiecie comfort są kwadraciki przy niektórych punktach wyposażenia czyli są możliwe do dokupienia w pakiecie ale jakim tego nie wiadomo na razie ;p
Z minusów jeszcze to zabranie niektórych kolorów :/ Chciałem zamówić z Manhattan Grey ale już nie ma w ofercie :/

A co do wyświetlacza HUD hhmm pierwsze co przychodzi mi na myśl, to może na tą chwilę rezygnują z oferowania go z uwagi na problemy z podzespołami i ogólnie pojętą elektroniką. Czekam z niecierpliwością, kiedy oficjalnie pokażą wersję polift 2023 :)
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1939 dnia: 02 Maja 2022, 10:10:37 »
Też prawda, jest gwizdka* że specyfikacja jeszcze może ulec zmianie ale jak już można składać zamówienia to już raczej w kwestii dodawania czegoś niż zabierania.
Dealer/pracownik poinformował mnie, że jakby co, to do wakacji spokojnie można zejść do wersji niższej...
A co do wyświetlacza HUD hhmm pierwsze co przychodzi mi na myśl, to może na tą chwilę rezygnują z oferowania go z uwagi na problemy z podzespołami i ogólnie pojętą elektroniką. Czekam z niecierpliwością, kiedy oficjalnie pokażą wersję polift 2023
To może być prawda, a w kwestii pokazania oficjalnej specyfikacji wersji poliftowej 2023, także czekam z niecierpliwością, ale jak znam życie, to najwcześniej będzie to około sierpnia br. (rok modelowy 2023)

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1940 dnia: 02 Maja 2022, 10:15:25 »
W zadnej wersji tez nie mozna miec podgrzewanych tylnich foteli, jasnego srodka (moze w tej sredniej jest ale nie pytalem) no i lepszego naglosnienia. Na szczescie elektryczna klapa jest.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1941 dnia: 02 Maja 2022, 10:17:36 »
Jest zupełnie odwrotnie niż napisałeś. To właśnie cyt. na wiochach przydaje się szczególnie silnik o większej mocy, bo masz jeden pas i musisz się zbierać szybciej

Oj, bzdury piszesz. Jest jednak odwrotnie, niż ty napisałeś. Na wiochach są ograniczenia do 50 km/h i nie ma gdzie i jak zbierać się szybciej. Wyleci ci kobyła na drogę i zbierzesz się szybciej na tamten świat ;) Jeżdżę swoją 122 KM i czuję i wiem, że na autostradach i ekspresówkach przydałoby się więcej mocy, niż 122 KM. Z kolei na wiochach ta moc jest idealna.

Może nie piszmy, że ktoś "pisze bzdury" bo to zniechęca do dalszej dyskusji na poziomie merytorycznym. A merytorycznie, to ja podpisuję się pod tezą, że moc i moment obrotowy (czyli silnik 2.0) jest bardziej potrzebny właśnie na wsiach (po co pisać wiochach, czyżby jakiś kompleks pochodzenia?) Nie zauważasz, że wieś do wsi nie zawsze przylega, i jadąc przez wieś 50 km/h masz momenty pomiędzy terenami zabudowanymi, że możesz wyprzedzić jakieś inne 120 konne auta, ale mając 122 konie, jest to wątpliwe. A piszę to na podstawie doświadczenia, bo mam przez 7 lat 122 konna wersję i przy wyprzedzaniu ciągnika na wsi, mając na to niewiele czasu, czasami musiałem odpuścić. A na autostradach (a zjeździłem autostrady i do Paryża i do Florencji) jakoś nie brakowało mi mocy, pilnowałem się przepisowych 130 km i było nudno i monotonnie. Jak to na autostradach. Ale mocy mi specjalnie nie brakowało. To moje odczucia, ale szanuję, że masz inne.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1942 dnia: 04 Maja 2022, 09:41:32 »
Jestem już po tygodniu użytkowania. Co prawda przez ostatnie blisko 3 lata jeździłem służbowymi sedanami 1.8. Nie zauważyłem, aby kombi był glosniejszy czego się obawiałem, ale kola 17 już słuchać głośniej. Bagażnik odnoszę wrażenie że jest mniej ,,rozkladowy" niż w sedanie przez dodatkową mała półkę na samym końcu która skraca głębokość. Uważam nawet, że lepiej był poskładany sedan w Turcji niż TS u Brytoli. Lepiej w sedanie były spasowane uszczelki od drzwi, przez co dźwięk ich zamykania był bardziej mięsisty, a w TS jest poglos ,,chlapniecia". Środek z ciemna podsufitką, przyciemnianymi szybami i światłem ledowym na drzwiach sprawia, że auto wygląda znacznie ładniej niż sedan. Z zewnątrz też znacznie ładniejszy. Jedna rzecz łączy wszystkie Corolle tj. wyjątkowo delikatny lakier, który po wyjeździe z fabryki ma sporo mikrorys. Przejechałem nim 1000 tys w weekend majowy i już kilka doszło. Zatem lakier jest najsłabszym ogniwem tego auta. Spalanie jak w sedanie i TS na bardzo podobnym poziomie. Ahaa nawet progi plastikowe po wejściu do auta musiałem docisnąć, bo nie były wpięte do końca. Detal, ale świadczy o niechlujności Anglików. Wyciszenie na podobnym poziomie tj. wciąż za głośno w porównaniu np. do astry i octavia, ale o tym wiedziałem. Choć po cichu liczyłem,  że chociaż dadzą mate na silnik, ale nie dali. Silnik wydaje mi się, że jakby trochę był cichszy, choć może to być mylne, bo autem służbowym jeździ się trochę inaczej niż własnym. Bardzo ładna w pakiecie style jest tapicerka. Naprawdę robi extra wrażenie. Dla niej samej warto było wziąć ten pakiet. Nawigacja jest rewelacyjna. Podświetlenie nocne multimediów piękne i na takie proponuję ustawic odrazu. Wersja na dzień jest tak tragiczna, że wstyd ja pokazać. Podsumowujac: muszę coś zrobić z uszczelkami, bo sakustycznie są dramatyczne. Jak się z tym uporam, to uznam, że wszystko jest tip top. Co do lakieru, to miałem świadomość, że jest lipny, więc jakoś nie czuję się rozczarowany ( Tucson, Kodiaq) mają znacznie lepszy.  Piszę Wam o ty, abyście mieli świadomość, że auto ma pewne deficyty. Ma jednak mnóstwo zalet, które sprawiają, że auto jest super i wygląda naprawdę przepięknie z tym czerwonym kolorem który posiadam.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1943 dnia: 04 Maja 2022, 10:14:57 »

Brak słów......

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #1944 dnia: 04 Maja 2022, 18:25:36 »
Obaj macie rację - nie ma się o co spierać.
Mam Hybrydę 122KM i trasy robię sporadycznie i w zasadzie tylko w trasie przydało by się więcej koni ale też zależy jaka trasa.
Bo jak drogi ekspresowe i autostrady to 1.8 122KM  w zupełności wystarczą bo i tak nie pojedziemy szybciej niż np HSD 2.0 180KM.
Ale już w trasie na drogach krajowych ze światłami i na jednopasmówkach to już większa moc wskazana bo szybciej wyprzedzimy nawet kolumne aut.
Ja nawet w 95% czasu jazdy nie wykorzystuję tych 122KM a nogę mam ciężkawą i wyprzedzać lubię jak się tylko da to zrobić bezpiecznie.
Ale jako miłośnik motoryzacji mogę powiedzieć że mocy w aucie nigdy za dużo zwłaszcza że obie hybrydy palą podobnie i chciał bym mieć 2.0 HSD 180 KM ale cena była zaporowa a i bagażnik w HB mniejszy w 2.0.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1945 dnia: 04 Maja 2022, 21:36:08 »
Ja nawet w 95% czasu jazdy nie wykorzystuję tych 122KM

Ja również. Ja nawet w 100% czasu nie wykorzystuję pełnej mocy autka. 122 KM w codziennej, normalnej jeździe jest naprawdę wystarczające. Bardzo napalałem się na wersję 2,0. Tyle koni, moc i przyspieszenie są bardzo pociągające. Jednak przebolałem i rozsądnie zrezygnowałem z wersji 2,0 z uwagi na nowy, niesprawdzony silnik z wtryskiem bezpośrednim - pośrednim, bardziej zaawansowany i skomplikowany. Chcę poczekać i zobaczyć na przykładzie innych użytkowników, jak on będzie się spisywał po latach, po 50, 100, 150 tys. km. Mniejszy bagażnik, większa i kosztowniejsza bateria napędowa, której ewentualny zakup lub regeneracja będą sporo droższe, nieco niepotrzebnie większe zużycie paliwa. Ogólnie w moich rejonach jazdy nie wykorzystałbym nigdy więcej niż 50% mocy tego autka. Mógłbym jedynie czasami porozkoszować się dynamiką, tak dla zabawy i wrażeń, albo chwalić się w towarzystwie jego mocą, co było dla mnie słabym argumentem do wyłożenia sporo większej kasy na zakup. Kupiłem sprawdzone 122 KM i nie żałuję, jest bardzo ok., jazda spokojna, bez niepotrzebnych wyprzedzań, autko sprawdza się w każdych warunkach, mam rewelacyjne zużycie paliwa w granicach 3,5 l/100, średnio 3,2 - 3,8, prawie, jak skuter, albo lekki motocykl :-)
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2022, 21:40:49 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1946 dnia: 04 Maja 2022, 22:34:45 »
Jednak przebolałem i rozsądnie zrezygnowałem z wersji 2,0 z uwagi na nowy, niesprawdzony silnik z wtryskiem bezpośrednim - pośrednim, bardziej zaawansowany i skomplikowany. Chcę poczekać i zobaczyć na przykładzie innych użytkowników, jak on będzie się spisywał po latach, po 50, 100, 150 tys. km.
Silnik stosowany już  w ogromnej ilości aut od 4 lat...nowy i niesprawdzony  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1947 dnia: 04 Maja 2022, 22:40:32 »
Jednak przebolałem i rozsądnie zrezygnowałem z wersji 2,0 z uwagi na nowy, niesprawdzony silnik z wtryskiem bezpośrednim - pośrednim, bardziej zaawansowany i skomplikowany. Chcę poczekać i zobaczyć na przykładzie innych użytkowników, jak on będzie się spisywał po latach, po 50, 100, 150 tys. km.
Silnik stosowany już  w ogromnej ilości aut od 4 lat...nowy i niesprawdzony  :cool:
Kontra 1.8 na pośrednim stosowany bodajże od 99 roku jako słupek , w cyklu atkinsona w wersji hybrydowej od kilkunastu lat ;)

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1948 dnia: 05 Maja 2022, 10:13:34 »
Szanowni Państwo,
jestem nowym użytkownikiem forum  toyotaklub, który w tamtym miesiącu zamówił swoje auto hybrydowe, ale czego mi tutaj szczególnie brakuje, to brak u większości klubowiczów umieszczenia w swoim profilu modelu auta, rodzaju silnika i może nawet wersji wyposażenia auta jakie użytkują.
To (szczególnie świeżym klubowiczom, ale chyba nie tylko) znacząco ułatwiłoby korzystanie z wiedzy szacownego grona.
Prawie za każdym razem czytając posty, muszę ustalać jaki model auta dany klubowicz posiada, jaki silnik... Nawet jeśli w profilu widnieje model Corolla Hibryd, to trochę mało.
Czy nie można by tego wdrożyć w praktyce?
Jeśli mój post umieściłem nie w tym wątku co trzeba, to proszę moderatora o przeniesienie go tam, gdzie winno być jego miejsce.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2022, 10:15:32 wysłana przez czarmi »

Offline makshary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1949 dnia: 05 Maja 2022, 19:36:08 »
Mi sie udało i nie muszę czekać aż do drugiej połowy 2023 na nowe auto , fakt nie jest to sedan tylko toyota corolla hatchback GR
Gościa nie jest stać na kredyt na auto z 2021 roku , salon do mnie zadzwonił że można odkupić lub przejąc kredyt za auto które ma przebieg 4 tys.km . I odkupiłem auto za 116 tys.zł w tym jest komplet opon zimowych ( które od razu wymieniam na opony wielosezonowe) , dywaniki i montuje HAK

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl