Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033217 razy)

Offline szwed

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #1980 dnia: 09 Maja 2022, 07:36:45 »
Czy osoby, które miały/maja termin odbioru kwiecień/maj otrzymały auto w terminie czy jednak były/są jakieś opóźnienia?
Ja miałem termin odbioru na marzec, potem na kwiecień, teraz samochód jest w drodze do Mszczonowa i pewnie odbiór będę miał dopiero na początku czerwca :/

Offline B.N.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1981 dnia: 09 Maja 2022, 14:07:00 »
Gratulacje, widać niespodzianki się zdarzają. Tylko pozazdrościć. Pytałem o opóźnienia, ponieważ trochę się o nich naczytałem i sam się również nastawiam. Dodatkowo umawiałem się z dealerem na antykorozyjne zabezpieczenie podwozia, impregnacje tapicerki oraz na położenie ceramiki, także abstrahując już nawet od wyżej wzmiankowanego opóźnienia to termin odbioru wydłuży się jeszcze bardziej. Ile? Jeden diabeł wie
Pytasz o opóźnienia, a ja mogę powiedzieć o gwałtownym przyspieszeniu.
Gratulacje, widać niespodzianki się zdarzają. Tylko pozazdrościć. Pytałem o opóźnienia, ponieważ trochę się o nich naczytałem i sam się również nastawiam. Dodatkowo umawiałem się z dealerem na antykorozyjne zabezpieczenie podwozia, impregnacje tapicerki oraz na położenie ceramiki, także abstrahując już nawet od wyżej wzmiankowanego opóźnienia to termin odbioru wydłuży się jeszcze bardziej. Ile? Jeden diabeł wie ;)
  Jaki koszt zabezpieczenia antykorozyjnego, ceramiki oraz impregnacji tapicerki ?

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #1982 dnia: 09 Maja 2022, 15:11:24 »
Zakończę temat filtrów GPF jak obiecałem cytując odpowiedź z centrali Toyoty:
,,dla wersji TS filtr montowany od października 2020, dla wersji sedan od listopada 2020".  Nie odpisali nic nt HB ;-) Temat potwierdzony, wiarygodny i nie ma co dalej kontynuować tematu

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1983 dnia: 09 Maja 2022, 18:57:18 »
Zakończę temat filtrów GPF jak obiecałem cytując odpowiedź z centrali Toyoty:
,,dla wersji TS filtr montowany od października 2020, dla wersji sedan od listopada 2020".  Nie odpisali nic nt HB ;-) Temat potwierdzony, wiarygodny i nie ma co dalej kontynuować tematu

HB podobnie jak TS od października 2020

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HSD
« Odpowiedź #1984 dnia: 09 Maja 2022, 19:30:39 »
@szwed: grubo, czy podano jakiś powód tak dużego opóźnienia?

@B.N.: to było pod koniec listopada, nie pamiętam dokładnie ale oscylowało ok 6k za całość. Mam nadzieję, że jakoś znacznie się nie podniesie choć sytuacja na świecie temu sprzyja...

I jeszcze coś. Czy aplikacja MyT rzuca powiadomieniem o zmianie statusu, czy trzeba samemu sprawdzać? Jak zmieniał się status to otrzymaliście też info na maila, telefon od opiekuna z Toyoty itp.? Pytam bo nudzi mi się w czasie oczekiwania na auto ;)
Corolla TS 2.0 Executive, VIP, SkyView, JBL, Oxide Bronze

Offline szwed

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #1985 dnia: 10 Maja 2022, 08:16:23 »
grubo, czy podano jakiś powód tak dużego opóźnienia?
Niestety nie, ale w zamian za to jestem w trakcie negocjacji jakiegoś wysokiego rabatu na ceramikę.

I jeszcze coś. Czy aplikacja MyT rzuca powiadomieniem o zmianie statusu, czy trzeba samemu sprawdzać? Jak zmieniał się status to otrzymaliście też info na maila, telefon od opiekuna z Toyoty itp.? Pytam bo nudzi mi się w czasie oczekiwania na auto
Jak zmienia się ten "duży" status (na przykład na "produkcja w toku") to dostajesz powiadomienie z aplikacji, maila i smsa. Przy mniejszej zmianie (na przykład przy poszczególnych fazach transportu) już takiego powiadomienia nie ma

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1986 dnia: 12 Maja 2022, 12:17:44 »
To ja dorzucę łyżkę dziegciu. Zgłosiłem do TMPL i Dealera znacząco podwyższony poziom oleju. Olej nie pachnie olejem tylko benzyną. Jestem umówiony na serwis w przyszłym tygodniu. Otrzmalem informację, że,,problem" jest znany. Sprawdźcie swoje auta pod tym kątem, bo dotyczy całej gamy silników hybrydowych Toyoty. Dużo jest nt temat w innych wątkach na tym forum. To tylko tak informacyjnie. Więcej informacji jest w innych tematach na tym forum.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1987 dnia: 12 Maja 2022, 12:27:48 »
Więcej informacji jest w innych tematach na tym forum
Temat stary jak świat i nie ma na to rady. Jeździj i ciesz się jazdą.
PS. krótkie dystanse i ostra jazda mogą pogłębiać zjawisko.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2022, 12:33:26 wysłana przez surrender »

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1988 dnia: 12 Maja 2022, 12:39:02 »
Więcej informacji jest w innych tematach na tym forum
Temat stary jak świat i nie ma na to rady. Jeździj i ciesz się jazdą.
PS. krótkie dystanse i ostra jazda mogą pogłębiać zjawisko.

Nie tak stara. Auto przecież jest dedykowane do miasta, a jednak jazda po mieście i krótkich dystansach na silniku elektrycznym pogłębia skalę tego problemu. Degradacja oleju, spadające właściwości smarowania wpływa na spadek żywotności poszczególnych komponentów. Ale to już dyskusja w innym temacie. Jak coś to możemy popisać w innym wątku.

Pzdr

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1989 dnia: 12 Maja 2022, 13:27:22 »
Auto przecież jest dedykowane do miasta

Zbyt krótki dystans na pewno jest wtedy, kiedy nie doświadczasz przełączenia na napęd elektryczny. A ostra jazda wymusza pracę w cyklu Atkinsona. Temat jest złożony i dotyczy każdego silnika z bezpośrednim wtryskiem, a takie silniki niebawem będą w motoryzacji dominować. W każdym razie póki co nie słychać przypadkach zatarcia silnika ani o symptomach przedwczesnego zużycia. Warto oczywiście kontrolować poziom oleju, ale warto rozumieć dlaczego tak się dzieje. Nie ma sensu się denerwować i biegać po serwisach, bo na to póki co nie ma rozwiązania.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1990 dnia: 12 Maja 2022, 13:50:38 »
Nie ma sensu się denerwować i biegać po serwisach, bo na to póki co nie ma rozwiązania.
Bardzo ciekawe podejście do tego zjawiska.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1991 dnia: 12 Maja 2022, 13:54:45 »
Nie ma sensu się denerwować i biegać po serwisach, bo na to póki co nie ma rozwiązania.
Bardzo ciekawe podejście do tego zjawiska.

Panowie, ale czytajmy tytuł wątku i nie róbmy burdelu na forum.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1992 dnia: 12 Maja 2022, 16:37:33 »
Popieram. Po co pisać tutaj o oleju. Każdy rozsądny forumowicz widzi tytuł, a że jest wątek o oleju, to nie wiem, po co tutaj z nim wyskakiwać... A wiecie jak jest z kołem dojazdowym? Oczywiście to żart.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #1993 dnia: 13 Maja 2022, 19:40:34 »
Po równych 6 miesiącach od zamówienia status w MyT zmienił mi się w końcu na "Opuścił fabrykę". Ktoś się orientuje jakiego czasu oczekiwania mogę się jeszcze spodziewać od tego momentu?
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1994 dnia: 13 Maja 2022, 22:26:13 »
Panowie, ale czytajmy tytuł wątku i nie róbmy burdelu na forum.
Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Jako doświadczony użytkownik stwierdzam, że w burdelu to jest [cenzura] fajny porządek, a tu, to zwykły bałagan ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl