Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033079 razy)

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2100 dnia: 29 Lipca 2022, 10:39:31 »
Jak odbierałem auto w piątek, to sprzedawca mówił, że teraz klienci, którzy zamawiali Corollę, mieli termin odbioru na grudzień 2023.

No tak, bo teraz mozna zamowic tylko Corolle po FL ale jej produkcja ma sie zaczac dopiero na wiosne 2023.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2101 dnia: 29 Lipca 2022, 14:40:37 »
wtedy była jeszcze gwarancja ceny
Czy mógłbyś podać jak ta gwarancja ceny wyglądała w treści umowy?
Mówi się o niej, ale jakoś nikt nie jest w stanie jej przedstawić...
mozna zamowic tylko Corolle po FL ale jej produkcja ma sie zaczac dopiero na wiosne 2023.
Nie prawda, bo pierwsze dostawy w Polsce mają być właśnie w tym terminie co podajesz, a nie produkcja.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2022, 14:43:19 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2102 dnia: 29 Lipca 2022, 14:59:20 »
Czy mógłbyś podać jak ta gwarancja ceny wyglądała w treści umowy?
Szczegółów już nie pamiętam, ale cena mogła się zmienić tylko w przypadku jakiś zmian celno-skarbowych, niezależnych od importera. I ja wpłaciłem zadatek, który byłby mi zwrócony w podwójnej wartości, gdyby importer nie dostarczył samochodu w przewidzianym w umowie terminie. Ale to był październik 2021.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2103 dnia: 29 Lipca 2022, 16:11:34 »
Szczegółów już nie pamiętam,
... a szkoda, bo by to sporo wyjaśniło...
Zapewne gdzieś posiadasz tę umowę, więc może?
cena mogła się zmienić tylko w przypadku jakiś zmian celno-skarbowych,
... więc chyba nie było jednak gwarancji ceny, bo taki zapis temu przeczy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2104 dnia: 29 Lipca 2022, 16:24:02 »
Nie do końca, bo co ma zrobić importer jeżeli wprowadzą np. wyższy Vat na samochody. Nie dołoży z własnej kieszeni. Gwarancja ceny polega na nie uwzględnianiu inflacji i wzrostu wartości Euro lub $. Takiej gwarancji już nikt prawie Ci nie daje.  Ja jak kupowałem samochód zapłaciłem w/g umowy z października ok. 250 tys. Teraz po pół roku kosztuje prawie 300 tys. Na tym właśnie polega gwarancja ceny. Teraz w większości marek zaczyna obowiązywać cena z dnia sprzedaży i jest to zastrzeżone w umowie
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2022, 16:33:01 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2105 dnia: 29 Lipca 2022, 16:54:55 »
"Toyota daje gwarancję, że bez względu na czas oczekiwania na samochód, jego cena oraz warunki i koszty finansowania pozostaną takie, jakie klient uzgodni z dealerem w momencie złożenia zamówienia."
Wyłączenia dotyczyły właśnie zmian celno-skarbowych i kursu euro wyższego od 5.00zl bodajże.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2106 dnia: 29 Lipca 2022, 17:03:44 »
Masz tylko częściowo rację. Pisałem już na ten temat (o nowych umowach) w innych wątkach ;...
Są dwa przypadki, z których w jednym jest napisane o 5zł kursie Euro, ale nie dotyczy to konsumentów w rozumieniu KC, a ja nim jestem, więc tego punktu się nie obawiam:
 "W przypadku gdy zamawiający nie jest konsumentem w rozumieniu art. 22(1) KC, cena pojazdu może ulec zwiększeniu, gdy opublikowany przez NBP średni kurs EURO w złotych z dnia przygotowania przez Sprzedającego... ... przekroczy 5 zł."
a w drugim:
"Kupujący oświadcza, że Sprzedający poinformował go o możliwości zmiany (podwyższenia) ceny samochodu w związku z ewentualną zmianą przepisów podatkowych obowiązujących w terminie dostawy samochodu mającą wpływ na sposób jej ustalenia."
W mojej ocenie, ten drugi przypadek może jedynie zagrażać cenie zawartej w umowie...
Czas pokaże...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2107 dnia: 29 Lipca 2022, 17:07:29 »
kursu euro wyższego od 5.00zl bodajże.
No i właśnie, jak ktoś ma odbiór za ponad rok?  Ciekawe, że nikt z zainteresowanych nie dopytał w TMP o interpretację tej kwestii, bo na forum pojawiły się sprzeczne na ten temat informacje.
Są dwa przypadki, z których w jednym jest napisane o 5zł kursie Euro, ale nie dotyczy to konsumentów w rozumieniu KC, a ja nim jestem, więc tego punktu się nie obawiam:

Czy to jest Twoja interpretacja, czy potwierdzona oficjalnie przez TMP? Bo w salonach mówią inaczej
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2022, 17:10:28 wysłana przez pireus »

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2108 dnia: 29 Lipca 2022, 18:56:37 »
Mnie w salonie mówiono wiele innych rzeczy, między innymi tę, że salon często może nie zarobić tyle ile by chciał (jakkolwiek to rozumieć) i woli sprzedać za kwotę zawartą w umowie, aby nie było tzw. tarć miedzy stronami...
O kursie powyżej 5 euro uszczegółowiono mi (choć stwierdzono, że oni nie są prawnikami), że jest tak jak jest napisane:
"W przypadku gdy zamawiający nie jest konsumentem w rozumieniu art. 22(1) KC, cena pojazdu może ulec zwiększeniu, gdy opublikowany przez NBP średni kurs EURO w złotych z dnia przygotowania przez Sprzedającego... ... przekroczy 5 zł."
Czyli, że ma ten punkt dotyczyć szeroko pojętych przedsiębiorców, którzy zakupują samochód np. do celów służbowych, służących im w pracy itp. Nie są oni konsumentami jak w ww. cytacie.
Nie, ja osobiście nie pytałem o tę kwestię w TMP, ale znam interpretację prawnika cywilistę w tej sprawie.
Zobaczymy jak dożyjemy, bo teoretycznie do realizacji umowy mam jeszcze co najmniej 6 miesięcy, a w obecnej sytuacji geopolitycznej, to bardzo długo...

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2109 dnia: 29 Lipca 2022, 19:28:11 »
Szczegółów już nie pamiętam,
... a szkoda, bo by to sporo wyjaśniło...
Zapewne gdzieś posiadasz tę umowę, więc może?
cena mogła się zmienić tylko w przypadku jakiś zmian celno-skarbowych,
https://m.fotosik.pl/zdjecie/7c707bda9f96935f
Moja umowa z końca listopada. Dla ciekawskich.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2110 dnia: 29 Lipca 2022, 20:47:38 »
apek - super, ale może nie dla ciekawskich, a dla zainteresowanych?  :-)
Nie ma w niej wprawdzie gwarancji ceny, ale brak tych dwu punktów o których ja wyżej pisałem stanowiło, że raczej nie mogli zwiększyć ceny sprzedaży pojazdu.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2022, 20:54:38 wysłana przez czarmi »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2111 dnia: 30 Lipca 2022, 06:39:05 »
Nie ma problemu. Nikt nie mówił u mnie o cenie, że w jakikolwiek sposób może się zmienić. I od listopada aż do lipca, gdy płaciłem tak było.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline mimeczek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2112 dnia: 11 Sierpnia 2022, 15:40:18 »
Ktoś zamawiał w ostatnich dwóch tygodniach nową Corollę? Ja próbowałem zamówić to auto pod koniec lipca, w salonie okazało się że możliwość zamawiania jest wstrzymana. Ostatnia informacja od sprzedawcy sprzed kilku dni jest taka że można zamawiać już auto ale z produkcją w 2024 i w związku z tym że będzie to nowy rok modelowy, nie jest znana specyfikacja i cena. Miał ktoś podobnie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2113 dnia: 11 Sierpnia 2022, 15:51:30 »
Znajoma tu kupiła od ręki AYGO CROSS, widzę, że niby i corolla dostępna.
https://toyota.chodzen.pl/toyota-modele/
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2114 dnia: 11 Sierpnia 2022, 16:37:57 »
Widzę, że aktualna wersja Corolli 2.0 Hybrid Dynamic Force 184 KM e-CVT GR SPORT + Dynamic, kosztuje tutaj 154.500zł, a "analogiczna" z roku modelowego 2023 - 150.900zł. Schodząca wersja tej Corolli na dzień dzisiejszy jest tutaj droższa o kwotę 3.600zł, ale może dostępne są bardzo szybko? :shock:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl