Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2235 dnia: 06 Października 2022, 22:05:55 »
A mogę wiedzieć o co chodzi z tymi głośnikami jbl ?? Przeciez to są zwykle glosniki. W aucie slucha się radia i nic wiecej, jak z kimś się jedzie to słucha się cicho tak żeby rozmawiać z kimś  więc co za różnica czy jest ich 4 czy 8 ?  A jakości to raczej większość ludzi nie rozróżni czy gra marka X czy Y i ile ich jest...

Ja słucham w znakomitej większości swojej muzyki a nie radia Zgadzam się jednak z tym, że JBL w tej klasie aut jest słabiutki. Nie wspominam już o fatalnym  wyciszeniu naszych Toyot, co kastruje całkowicie dobry sprzęt audio. Aby mieć hi-fi i moc się nim delektować to muszą być spełnione jeszcze inne warunki, które nasze auta niespełniają. Proponuję przed zakupem posłuchać JBL  i multimedia klasyczne, które są na bardzo zbliżonym poziomie. Rozumiem, że pojawia się głosy iż nie mam racji (racjonalizacja wyboru posiadaczy) lecz klasa JBL w naszych autach jest niska i jw żenująca jakosc wyciszenia podważa sensowność dopłaty do audio. Takie jest moje zdanie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2236 dnia: 06 Października 2022, 22:20:27 »
Ciekawi mnie co takiego jest w tych jbl, że mają problem z dostawami.
Kupując Priusa i Camry, jbl był podstawowym warunkiem. Standardowe audio jest na prawdę kiepskiej jakości.

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HSD
« Odpowiedź #2237 dnia: 06 Października 2022, 22:52:33 »
Mi powiedziano, że nie ma JBL ze względu na brak półprzewodników ale pewnie mydlenie oczu bo już słyszałem od nich różne absurdalne wymówki.

Panowie, wypowiedzcie się proszę jak jest z JBL przy prędkościach 120 km/h i 140 km/h. Czy bez wygłuszenia też jest słyszalny właściwie tylko jazgot jak w przypadku seryjnego nagłośnienia? Bo jak tak to może faktycznie nie muszę żałować, że mi obcieli ten JBL a tak mam teraz zgryz i w wkurw oraz zagwozdkę czy odbierać tak wybrakowany samochód jak już dotrze do salonu.
Dodam jeszcze, że dealer nie wie nawet co dokładnie zostało obcięte czy tylko audio, czy cały pakiet. O cenach (a raczej zniżce za brak JBL) też bezie mógł się wypowiedzieć jak już będzie miał auto i fakturę u siebie.
Corolla TS 2.0 Executive, VIP, SkyView, JBL, Oxide Bronze

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2238 dnia: 07 Października 2022, 09:53:54 »
Mi powiedziano, że nie ma JBL ze względu na brak półprzewodników ale pewnie mydlenie oczu bo już słyszałem od nich różne absurdalne wymówki.

Panowie, wypowiedzcie się proszę jak jest z JBL przy prędkościach 120 km/h i 140 km/h. Czy bez wygłuszenia też jest słyszalny właściwie tylko jazgot jak w przypadku seryjnego nagłośnienia? Bo jak tak to może faktycznie nie muszę żałować, że mi obcieli ten JBL a tak mam teraz zgryz i w wkurw oraz zagwozdkę czy odbierać tak wybrakowany samochód jak już dotrze do salonu.
Dodam jeszcze, że dealer nie wie nawet co dokładnie zostało obcięte czy tylko audio, czy cały pakiet. O cenach (a raczej zniżce za brak JBL) też bezie mógł się wypowiedzieć jak już będzie miał auto i fakturę u siebie.
Przy 140 jest dramat. Jest głośno i nieprzyjemnie. Do pasażerów z tyłu trzeba prawie krzyczeć. Taka jest prawda nt wyciszenia Corolli. W Crossie że względu na inną bryłę prawdopodobnie będzie nawet głośniej. Wg mnie nawet bardzo dobrej jakości audio zostanie jw napisałem wykastrowane ze swoich walorów, bo auto jest po prostu bardzo słabo wyciszone. Nie żałuj JBL. Lepiej za te 5 klocków kupić coś innego do auta, np usługę konserwacji podwozia

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2239 dnia: 07 Października 2022, 16:23:22 »
Jbl jest chyba po aby zagłuszyć wycie silnika. Toyota to ma marketingowców. Powinni mieć hasło " toyota wyje,  ale sprzedamy JBL za 6k bo nie daliśmy wygluszenia".  :D

Ostatnio jeździłem x3 nowym. Przy 170 km/h 2400 obrotów. Cisza, można rozmawiać normalnie.
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2022, 16:27:56 wysłana przez Crosscorolla »

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2240 dnia: 07 Października 2022, 17:05:04 »
Chyba nie wiecie co to jest słabo wyciszony samochód. Mam póki co Mazdę 3 BM z 2014r. i auto jest świetne za wyjątkiem... wyciszenia. Te najnowsze  - 3 BP od 2019r. już są OK, ale te nasze to dramat. Na początku myślałem, że mam niedomknięte szyby i dlatego tak szumi, ale na forum mazdy inni twierdzili to samo. Mazda 6 GJ od 2012 do 2017 to samo, a na ich stronie forum nazwali to EUS (Efekt Uchylonej Szyby) i jest temu zagadnieniu poświęcony cały ogromny wątek. Ja oczywiście przed zamówieniem Corolli odbyłem kilka jazd próbnych tym samochodem (1.8 i 2.0) i o ile w tym pierwszym rzeczywiście trochę wyło, to w tym silniku 2.0 było dla mnie OK. Poza tym na pewno było ciszej wewnątrz auta aniżeli w mojej M3. Żeby nie było, bardzo lubię swoją mazdę, jest to najlepsze auto które do tej pory posiadałem (a miałem ich już kilka) i wcale nie dlatego, że zakupywałem auta coraz to nowszej generacji. Przepraszam za zbytnie odejście od tematu.
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2022, 17:07:02 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2241 dnia: 07 Października 2022, 17:23:14 »
Generalnie wszystkie samochody japońskie są gorzej wyciszone niż ich odpowiedniki  z tego samego segmentu produkowane w Europie.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2242 dnia: 07 Października 2022, 17:26:46 »
Pełna zgoda, a chyba w ogóle najgorzej wyciszone z nich było Mitsubishi. Przed M3 BM miałem Astrę IV i jeśli chodzi o wyciszenie była sporo lepsza.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2243 dnia: 07 Października 2022, 17:43:43 »
Nie wszystkie, są perełki które są super, choćby Nissan 370Z, Lexy itp.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2244 dnia: 07 Października 2022, 18:06:53 »
Nie wszystkie, są perełki które są super, choćby Nissan 370Z, Lexy itp
Mi chodziło o samochody popularne i nie z segmentu premium.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2245 dnia: 07 Października 2022, 18:18:28 »
są perełki które są super, choćby Nissan 370Z, Lexy itp.
... ale to już trochę inna półka, można jeszcze dodać Infiniti ...
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2022, 19:07:38 wysłana przez czarmi »

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2246 dnia: 08 Października 2022, 12:14:21 »
Nie żałuj JBL. Lepiej za te 5 klocków kupić coś innego do auta, np usługę konserwacji podwozia
Konserwację podwozia zamówiłem od razu przy podpisywaniu umowy. Mało tego, wziąłem też ceramikę i impregnacje skór oraz całego wnętrza :)
W sumie jak byłem teraz w salonie na rozmowach to wsiadłem do Corollki 2.0 TS i już ten samochód nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak rok temu. Raczej to była biedniejsza wersja (nie było choćby ładowarki indukcyjnej) ale jakość wykonania była bardzo słaba. Inaczej ja zapamiętałem. Tapicerka strasznie twarda, kierownica jakaś cienka, konsola centralna nie miała tej chromowanej(?) otoczki. Ciekawe czy wykonanie materiałów wnętrza różni się w zależności od wersji wyposażeniowej. Mam nadzieję, że tak :)
Żeby nie to, że wszędzie trzeba długo czekać na nowy samochód to poszedł bym gdzieś indziej a Toyotę rzucił w diabły.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2247 dnia: 08 Października 2022, 13:21:56 »
Nie żałuj JBL. Lepiej za te 5 klocków kupić coś innego do auta, np usługę konserwacji podwozia
Konserwację podwozia zamówiłem od razu przy podpisywaniu umowy. Mało tego, wziąłem też ceramikę i impregnacje skór oraz całego wnętrza :)
W sumie jak byłem teraz w salonie na rozmowach to wsiadłem do Corollki 2.0 TS i już ten samochód nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak rok temu. Raczej to była biedniejsza wersja (nie było choćby ładowarki indukcyjnej) ale jakość wykonania była bardzo słaba. Inaczej ja zapamiętałem. Tapicerka strasznie twarda, kierownica jakaś cienka, konsola centralna nie miała tej chromowanej(?) otoczki. Ciekawe czy wykonanie materiałów wnętrza różni się w zależności od wersji wyposażeniowej. Mam nadzieję, że tak :)
Żeby nie to, że wszędzie trzeba długo czekać na nowy samochód to poszedł bym gdzieś indziej a Toyotę rzucił w diabły.

konserwacje je w nowym aucie ? Ty chcesz tym autem 25 lat jeździć??? Prędzej wszystko padnie niż rdza zje auto. A nawet jak rdza nie wyjdzie to po 15 latach wartość jego będzie 10 tys zł. Ja rozumiem konserwowa polonezy ale nowe auto z salonu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2248 dnia: 08 Października 2022, 13:29:02 »
Mało tego, wziąłem też ceramikę i impregnacje skór oraz całego wnętrza
Jaką skórę oni mają konserwować ? Przecież tam jest skaj i mielonka.

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2249 dnia: 08 Października 2022, 13:31:33 »
konserwacje je w nowym aucie ?

Tak, jak najbardziej w nowym aucie. Poczytaj sobie o tym wątki na forum (nie tylko o Corollce) jak jest słabo zabezpieczona na podwoziu i łapaniu korozji. Na Youtube też jest o tym sporo. I nie 25 lat tylko 4, max 6. O ile wcześniej mi się nie znudzi i jeżeli je w ogóle odbiorę. A przy odsprzedaży wyjdzie mi to na plus.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2022, 13:34:37 wysłana przez izam »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl