Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033672 razy)

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2370 dnia: 02 Listopada 2022, 08:03:55 »
Ja tez na jazdach probnych mialem Camry i Rav4 oraz wypozyczylem na weekend Camry. Zdecydowalem sie na Camry :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2371 dnia: 02 Listopada 2022, 09:10:59 »
Dziwny rozstrzał przy wyborze, SUV & Sedan.
 Jak szukałem sedana,  to sprawdzałem konkurencję w tej klasie i analogicznie z SUVem.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2372 dnia: 02 Listopada 2022, 10:07:17 »
Mnie jakoś nie dziwi. Są osoby które zastanawiają się, czy wchodzić w ostatnio bardzo modne SUV-y, czy też np. pozostać przy tzw. klasycznych autach. Co w tym dziwnego?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2373 dnia: 02 Listopada 2022, 11:37:41 »
Tak jak Czarmi napisal - chcialem porownac dwa samochody w tej samej cenie, ktore sa zupelnie inne. No niestety, nie przekonala mnie RAV'ka do siebie. Glosniej, wyzej i paliwozerniej. Plusem jest mozliwosc montazu haka, czego nie ma w Camry. Z drugiej strony Camry to ponton i takie tez bylo moje oczekiwanie odnosnie samochodu - maksimum komfortu przy minimalnym spalaniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2374 dnia: 02 Listopada 2022, 11:42:38 »

Każdy ma swoje przemyślenia i oczekiwania. Ja szukam tego, czego konkretnie potrzebuję/oczekuję i do czego mi ma służyć. Jak szukam "parasola" to nie kupuję "wachlarza".
Nie oceniam,  poprostu ja jestem zaskoczony zestawieniem, ale jestem w stanie zrozumieć,  że ktoś szuka nie rodzaju nadwozia, a auta jako takie, a wyznacznikiem jest np. tylko napęd.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2375 dnia: 02 Listopada 2022, 12:17:44 »
Ja rownież bardziej wybierałem miedzy różnymi typami aut byłem byłem na jeździe testowej tymi autami zanim podjąłem decyzje o zakupie Corolli Cross:
- BMW 3 - zbyt małe w środku
- Ford Kuga - fajnie jeździ - ale mocno wykończenie nam nie odpowiadało.
- Cupra formentor - fajnie jeździ ale bagażnik malutki
- Cupra Ateca - fajnie jeździ - ale zbyt mocno vw… a nie lubię ich stylu - ale silnik super :)
- Rav4 Plug in - fajnie przyspiesza - ale źle mi się tym jeździło i żonie - mieliśmy odczucie że to po prostu nie to od samego zajęcia miejsca za kierownicą po przez jazdę.
- Mazda CX60 - fajne ale wyspecyfikowany jak chciałem to bardzo drogi wóz.
- nowa Honda Civic oraz CRV - auta fajne ale hybryda hondy mi nie podeszła
- ostatnio KIA jeździłem bo chciałem sprawdzić to co na forum polecaliście czyli KIA Niro - ale ich napęd jest za słaby a w środku czułem się przytłoczony ekranami…

Kryterium doboru aut było podyktowane moim portfelem i subiektywnymi odczuciami (np na BMW byłem skłonny dorzucić do budżetu tak samo do Mazdy, ale przy KIA czy fordzie już nie, nawet do rav4 plugin bym dorzucił, ale jazda testowa mi to wybiła z głowy)

Przekrój aut jak widać był spory bo tak naprawdę kupując nowe auto szukałem tego w czym się odnajdę - corolla Cross kupiła mnie mocą i wyglądem - mnie się podoba. A na Byond Zero doszła bardzo wygodna dla mnie pozycja za kierownicą - gdzie się tylko upewniłem w dobrym wyborze. Później prezentacja w Hiszpanii i korekta przyspieszenia z 8.1 na 7.5 do 100 rownież sprawiła że jeszcze bardziej utwierdzam się w przekonaniu że to dobry wybór. Niskie spalanie wg testów też pozwala sądzić że to dobry wybór. I póki co mimo masy szamba jakie się wylało na ten samochód i tak się doczekać nie mogę aż odbiorę ;)

Bo główny zarzut do tego auta który się powtarza to wyciszenie - który będzie można naprawić za 5-6k w niezależnym serwisie i po problemie ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2376 dnia: 02 Listopada 2022, 13:17:29 »
że ktoś szuka nie rodzaju nadwozia, a auta jako takie, a wyznacznikiem jest np. tylko napęd.

No dokladnie, wymogiem koniecznym byla hybryda a przynajmniej automat.
W gre wchodzila rowniez Mazda ale jednak spalanie w Mazdzie 6 mocno wyzsze niz w Camry.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2377 dnia: 02 Listopada 2022, 13:38:08 »

KLP89

Masz zamiar po odebraniu auta zająć się odpowiednim zabezpieczeniem anty korozyjnym podwozia? pytam z ciekawości

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2378 dnia: 02 Listopada 2022, 14:52:24 »

KLP89

Masz zamiar po odebraniu auta zająć się odpowiednim zabezpieczeniem anty korozyjnym podwozia? pytam z ciekawości
Nie zamierzam nic robić z zabezpieczeniem antykorozyjnym. Z kilku powodów:

1. Moje doświadczenie z toyotami:
- corolla e12 od 2006r od nowego u nas w rodzinie dopiero w 2020 były robione progi (wyszedł bąbel auto miało już ponad 320 000km (robota 2 progi koszt to był ok 800zl) auto pol roku po ten naprawie zostało sprzedane bez żadnych oznak korozji za nie całe 9 000zł

2. Tato ma Rav4 od grudnia 2013 - w tym roku zabezpieczył nadwozie - ale ze względu na to
że mechanik w toyocie mu to zaproponował - póki spod jeszcze dobrze wyglada - wiec ojciec stwierdził czemu nie , napewno nie zaszkodzi a jeszcze tym autem chce pojeździć.

3. Poprzednie auto - Suzuki Vitara kupilem w salonie we wrześniu 2020 - sprzedałem we wrześniu tego roku. Toyote kupuje na jakieś 5-6 lat wiec o rudą bez dodatkowego zabezpieczenia też jestem spokojny

Jak czytam że toyota zgnije po 10latach to
się tylko uśmiecham pod nosem :) - nikt nikomu nie broni wydawać na lepsze samopoczucie - chociaż moim zdaniem lepiej zainwestować w inne rzeczy które bardziej wpłyną na nasz komfort.

Poza tym nie znasz ani dnia ani godziny gdy kolizja czy inny wypadek (nie koniecznie z naszej winy) zakończy przedwcześnie życie auta i co z tego że spod zabezpieczony na 20 lat?
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2022, 14:57:46 wysłana przez KLP89 »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #2379 dnia: 02 Listopada 2022, 18:26:12 »
Te, ale cupra ma większy bagażnik od corolli cross chyba xD 390 cc a cupra 420

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2380 dnia: 02 Listopada 2022, 18:54:31 »
 Jak szukałem sedana,  to sprawdzałem konkurencję w tej klasie i analogicznie z SUVem.

Warunkiem była Toyota w hybrydzie, nie Corolla, którą jeździłem. Przez dzieci i żonę wybrałem większy w środku wóz z obszerniejszym bagażnikiem. Dla siebie brałbym Camry. Ponadto Rav4 mieści mi się do garażu, a z Camry musiałbym przestawiać w nim rzeczy, bo bym się nie zmieściła na długość. Nie było ważne, czy to SUV czy Sedan. Całe życie miałem sedany i tylko Corolle.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2022, 18:57:31 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2381 dnia: 02 Listopada 2022, 19:00:34 »
Serio musisz zobaczyć ten bagażnik ;)
Grupa VAG mocno oszukuje w tym aspekcie - podają litraż ze wszystkim schoweczkami - od podłogi do rolety może 300l jest a może nie serio to jest tak malutkie że juz corolla z 2006 r miała większy bagażnik - poważnie - w Corolli Cross te 390 widać że liczone od podłogi rolety

Patrz

I „mniejszy” w CC

« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2022, 19:20:31 wysłana przez KLP89 »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2382 dnia: 02 Listopada 2022, 19:03:06 »
Jedyny sensem CC dla mnie było to że jest płynna jazda jak elektrykiem. Brak sprzęgła, dumasy, turbo, wtryskow diesla, egr itp. Hybryda jako wartosc dodana bo troche mniej pali
.Srednia wielkosc dla 2+2. Poza tym wiekszosc aut jest jest lepsza pod względem wyglądu. Tyl auta to jakies nieporozumienie, Materiały dramat.  lista aut wymienionych KLP89 jest jak najbardziej ok i w sumie każde jedno auto bym kupił z  tej listy, poza bmw3 niski sedan.

A o konserwacji szkoda gadać bo mało kto robi dobrze. Po kilku latach kamienie i tak uszkodzą podwozie. I ruda może pojawić się że z dwojoną siłą po 10-15 latach.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2383 dnia: 02 Listopada 2022, 20:24:05 »
Ja bym jeszcze dołożył do tej listy cx-5 który ma bardzo ładną podniesioną sylwetkę - widać, że to SUV, w przeciwieństwie do opadającej xc30

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2384 dnia: 02 Listopada 2022, 20:24:50 »
Serio musisz zobaczyć ten bagażnik ;)
Grupa VAG mocno oszukuje w tym aspekcie - podają litraż ze wszystkim schoweczkami - od podłogi do rolety może 300l jest a może nie serio to jest tak malutkie że juz corolla z 2006 r miała większy bagażnik - poważnie - w Corolli Cross te 390 widać że liczone od podłogi rolety

Patrz

I „mniejszy” w CC

Ok przekonałes mnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl