Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1032802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2400 dnia: 03 Listopada 2022, 18:10:56 »
Kasa to kasa. A nie gadanie czy "reputacja toyoty"... nikt nie dołoży do auta przez to PISior j***e drukują kasę na potęgę. I złotówka traci na wartości.

Proponuję aby zasugerować Toyocie pojedynek na Katany japonskie jak euro będzie powyżej 5 zł. Wygrany ustala kurs..

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2401 dnia: 03 Listopada 2022, 18:31:58 »
Kasa to kasa. A nie gadanie czy "reputacja toyoty"... nikt nie dołoży do auta przez to PISior j***e drukują kasę na potęgę. I złotówka traci na wartości.

Proponuję aby zasugerować Toyocie pojedynek na Katany japonskie jak euro będzie powyżej 5 zł. Wygrany ustala kurs..
Byle Japończyka w kontenerze na pojedynek nie ściągnęli bo kurs euro będzie najmniejszym problemem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2402 dnia: 03 Listopada 2022, 18:52:53 »
Już o tym pisano wielokrotnie, że kurs Euro powyżej 5 zł ma znaczenie dla ew. zwyżki ceny auta jedynie dla przedsiębiorców (gdy kupujący nie jest konsumentem w rozumieniu art. 22 KC), i nie dotyczy osób fizycznych (konsumentów). Przynajmniej ja i kilka osób z tego forum tak ma w swojej umowie. Spójrzcie w swoje umowy...
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2022, 18:55:02 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2403 dnia: 03 Listopada 2022, 18:59:18 »
Już o tym pisano wielokrotnie, że kurs Euro powyżej 5 zł ma znaczenie dla ew. zwyżki ceny auta jedynie dla przedsiębiorców (gdy kupujący nie jest konsumentem w rozumieniu art. 22 KC), i nie dotyczy osób fizycznych (konsumentów). Przynajmniej ja i kilka osób z tego forum tak ma w swojej umowie. Spójrzcie w swoje umowy...

Tak , to istna prawda. Póki co jesteś jedyna osoba która przeczytała umowę ;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2404 dnia: 03 Listopada 2022, 19:01:18 »
Nie wiem czy o tym było już na forum ale czy ktoś Was oświecił jak wygląda ewentualna podwyżka ceny za auto jak euro przekroczy 5zł? Mi dealer powiedział, że ponieważ takiej sytuacji nie było to nie wiedzą :) i w razie co nie wiadomo na ile się szykować. Może komuś innemu udało się dowiedzieć.
Na razie kurs spada więc nie ma co się martwić. Ale nie wierzę, że TMP nie korzysta z odpowiednich instrumentów zabezpieczających przed zmianą kursu, są za dużym graczem na rynku.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2405 dnia: 03 Listopada 2022, 19:45:58 »

Tak, też tak mam w umowie. To trochę bez sensu, że dealer o czymś takim mówi mimo że nie dotyczy to mnie bezpośrednio :/ dzięki za info

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2406 dnia: 03 Listopada 2022, 20:52:30 »
Mnie także o czymś takim podczas podpisywania umowy informował mój dealer, ale nie mówił szerzej o tym zapisie i dopiero gdy zacząłem go analizować w domu doszedłem do tego jak to jest. Później już przy innych wizytach w ASO, sam dealer stwierdzał, że mnie taki zapis nie dotyczy.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2407 dnia: 04 Listopada 2022, 09:18:00 »

Tak , to istna prawda. Póki co jesteś jedyna osoba która przeczytała umowę ;)

Ja tez to czytalem. Dodatkowo jest taki myk, ze jak ktos ma JDG to moze zamowic samochod jako osoba prywatna a miesiac przed zmienic zamowienie na JDG.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2408 dnia: 04 Listopada 2022, 11:14:15 »
Dodatkowo jest taki myk, ze jak ktos ma JDG to moze zamowic samochod jako osoba prywatna a miesiac przed zmienic zamowienie na JDG.
Nie wiem czy to by przeszło, bo chyba na ogół płacisz za auto tuż przed jego odbiorem. Ponadto póki co, do kursu Euro powyżej 5zł jeszcze trochę brakuje.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2409 dnia: 04 Listopada 2022, 13:28:08 »
Dodatkowo jest taki myk, ze jak ktos ma JDG to moze zamowic samochod jako osoba prywatna a miesiac przed zmienic zamowienie na JDG.
Nie wiem czy to by przeszło, bo chyba na ogół płacisz za auto tuż przed jego odbiorem. Ponadto póki co, do kursu Euro powyżej 5zł jeszcze trochę brakuje.

Ja tak zrobilem za namowa sprzedawcy w salonie. Wazne, aby osoba prywatna i JDG byly na ta sama osobe. Wtedy jest to prawnie mozliwe. Nie da sie zrobic aby zarezerwowac samochod na osobe prywatna A a pozniej przejsc aby byla to umowa na firme np. "Budex Konstrukcje Przyklad".

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2410 dnia: 06 Listopada 2022, 08:18:51 »
Kto ogarnia statusy..
Mam obecnie status w transporcie zebbruge. Twój samochod jest w drodze do salonu.. natomiast mapa pokazuje po drodze miejscowość Marki z ikona lawety, jesze na szaro. Później Mszczonów jak ostatni pkt.
Strona pokazuje znowu Lawetę. W transporcie.

Więc logiki w tym nie ma żadnej. Auto 31.10 wyruszyło teoretycznie do salonu, a zgubiło 2 pkt  po drodze czy to będzie się zmieniać? Czy poprostu kiedyś tam zmiania status jak dotrE do tego salonu.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2022, 08:33:54 wysłana przez Crosscorolla »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2411 dnia: 06 Listopada 2022, 13:39:26 »
Statusy same się ogarniają, albo i nie. Także wszystko zaktualizuje się jak już odbierzesz auto. Tzn. jak je odbierzesz, to będziesz miał status, że możesz się umówić na odbiór z dealerem. Ogólnie to czekaj na wiadomość od dealera, że ma dokumenty.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2412 dnia: 06 Listopada 2022, 14:07:08 »
Ok tylko rola statusow jest informowanie kiedy co będzie. Po co mi status jak odbiorę auto ? Heheh to tak jak bys zamowil w księgarni książkę i po dobierze z paczkamatu poinformowali cie na drugi dzien ze odebrałeś paczkę;) hehe

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2413 dnia: 06 Listopada 2022, 15:06:54 »
Też przechodziłem przez okres oczekiwania i sprawdzałem we wtyczce, potem narzędziach deweloperskich (póki jeszcze działały) te statusy i tam pokrywało się wszystko z rzeczywistością. Nawet znalazłem odpowiedni statek, na którym płyną samochód. Jak jest teraz to nie wiem, auto odebrałem w lipcu, ale z tego co przeczytałem na forum, to statusy się "upłynniły". Natomiast to co w aplikacji, to zawsze było opóźnione.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2414 dnia: 06 Listopada 2022, 20:18:11 »
W końcu, dostałem przed chwilą info że produkcja mojego auta się rozpoczęła :)
Połowa sierpnia zamówienie i dziś zmiana statusu na produkcja w toku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl