Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033216 razy)

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2490 dnia: 21 Stycznia 2023, 20:25:45 »
Na FB kilka osób pisało, że ich samochody są już w drodze z fabryki do kraju, więc chyba już uruchomili produkcję FL. Zamówienia składali w lutym.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2491 dnia: 21 Stycznia 2023, 21:31:58 »
Tiaa, czytałem, tylko jakoś nie są w stanie odpowiedzieć który rok modelowy, którą generację hybrydy zamawiali  :|.
Szkoda, że tak mało osób które zamówiły Corollę z roku modelowego 2023 angażuje się i wypowiada w tym wątku.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline 032gangster

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #2492 dnia: 21 Stycznia 2023, 21:35:27 »
Szkoda, że tak mało osób które zamówiły Corollę z roku modelowego 2023 angażuje się i wypowiada w tym wątku.
Ja się nie udzielam tylko obserwuję bo mam zamówioną w maju i termin na lipiec 2023 więc itak to nie wniesie nic do waszej konwersacji jak myślę :)

Offline 032gangster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2493 dnia: 21 Stycznia 2023, 21:37:43 »
Ale nie ukrywam, że czytam i obserwuję z nadzieją, że odbierzecie w terminie bo to by znaczyło, że narazie jakichś więkdzych opóźnień nie ma w produkcji :grin:

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2494 dnia: 21 Stycznia 2023, 21:51:05 »
Ja się nie udzielam tylko obserwuję bo mam zamówioną w maju i termin na lipiec 2023 więc itak to nie wniesie nic do waszej konwersacji jak myślę
... ale może posiadasz jakieś istotne informacje w tej sprawie, niekoniecznie w swojej...
narazie jakichś więkdzych opóźnień nie ma w produkcji
Jeśli 2-3 miesiące uważasz za niewielkie opóźnienia, to winszuję.
To część pisma/e-maila do mnie:
W odpowiedzi na Pan zapytanie informujemy, że zamówienie (transakcja nr ...............) zostało przyjęte jako zamówienie z produkcji niepotwierdzonej, co oznacza, że jego realizacja wymagała odrębnego potwierdzenia przez fabrykę. Zgodnie z zawartymi informacjami w naszym wewnętrznym systemie wynika, iż Pana zamówienie nadal oczekuje na potwierdzenie, czyli wyznaczenie terminu produkcji. Na chwilę obecną planowana data rozpoczęcia Pana zamówienia przypada na marzec bieżącego roku, natomiast planowana data dostarczenia Pana samochodu to przełom kwietnia/maja 2023 r.
Przypomnę, że termin odbioru mojej Corolli zawarty w umowie na luty 2023r.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2023, 21:54:41 wysłana przez czarmi »

Offline 032gangster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2495 dnia: 21 Stycznia 2023, 21:57:10 »
... ale może posiadasz jakieś istotne informacje w tej sprawie, niekoniecznie w swojej...
Ja ostatnią istotną informację jaką uzyskałem u sprzedawcy to to że na salonie będą mieli corolle po liftingu na przełomie stycznia i lutego ale wy już tutaj pisaliście że mają być kolo kwietnia więc raczej moja informacja nie jest aktualna(pytalem o to na przełomie listopada/grudnia)
Jeśli 2-3 miesiące uważasz za niewielkie opóźnienia, to winszuję.
Przy 14 miesiącach oczekiwania 2 miesiące to nie jest dużo ale miałem bardziej na myśli to że uda Ci się odebrać ją w lutym tak jak miało być planowo

Offline 032gangster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2496 dnia: 21 Stycznia 2023, 22:27:54 »
A jeśli możesz napisać to którego kwietnia składałeś zamówienie bo ja 30.05.2022 więc skoro ja mam termin dostarczenia na 31.07 według umowy to nie wiem czy Tobie sprzedawca nie podał informacji "zbyt optymistycznie" bo jak zamawiałeś np w końcówce kwietnia to między nami jest miesiąc różnicy w najgorszym wypadku jeśli na początku miesiąca to 2 miesiące różnicy a w terminie odbioru 5-6 miesięcy różnicy więc trochę zbyt duży ten rozstrzał mi się wydaje.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2497 dnia: 22 Stycznia 2023, 11:15:33 »
Umowę podpisałem wraz ze złożeniem zamówienia 14.04.2022r.

Offline 032gangster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2498 dnia: 22 Stycznia 2023, 20:51:41 »
Ja w sumie pamiętam że kilka dni przed złożeniem zamówienia jak jeszcze pytałem o termin to osoba, która sprzedawała mi samochód mówiła o maju 2023 natomiast dosłownie 2 dni później jak już przyszło do wprowadzania zlecenia to termin dostarczenia był wyznaczony na lipiec 2023 więc może u mnie już te przesunięcie terminu wzięli pod uwagę  :grin:

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2499 dnia: 22 Stycznia 2023, 21:00:56 »
To co mówią dealerzy w kwestii terminów dostaw, to w gruncie rzeczy są tylko sugestie.
Czy ktoś z zamawiających Corollę 2023 otrzymał już np. powiadomienie, że ich auto jest w produkcji?
Jakoś ani jednej konkretnej informacji w tej sprawie...

Offline 032gangster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2500 dnia: 22 Stycznia 2023, 21:20:55 »
Ja 13 grudnia pisałem do Toyoty w kwestii braku informacji o zamówieniu w MyT to napisali mi:
"Zweryfikowałam Pana zamówienie i zgodnie z zawartymi informacjami w naszym wewnętrznym systemie wynika, iż Pana zamówienie nadal oczekuje na potwierdzenie, czyli wyznaczenie terminu produkcji. Na chwilę obecną planowana data rozpoczęcia Pana zamówienia przypada na czerwiec 2023 roku, natomiast planowana data dostarczenia Pana samochodu to przełom lipiec/sierpień 2023 roku."

Wydaje mi się, że mimo jasnego tytułu "czas oczekiwania na auto" paradoksalnie nie ma tu za dużo osób czekających :D

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2501 dnia: 22 Stycznia 2023, 21:23:19 »
Nie tyle sugestie co szacunki na moment składania zamówienia. Potem i tak ostatecznie to raz jeszcze planiści (a raczej komputery) układają.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline BART.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: VW
« Odpowiedź #2502 dnia: 24 Stycznia 2023, 13:02:33 »
U mnie na MyT  punkt Przetwarzanie zamówienia został odznaczony i jest w nim zawarta informacja: "Produkcja Twojego auta może już się rozpocząć
Dokonałeś wyboru i fabryka otrzymała zamówienie. Dzięki unikatowemu numerowi śledzenia będziesz na bieżąco informowany o każdym etapie powstawania Twojego samochodu.
Zanim jednak Twój samochód będzie gotowy do odbioru, sprawdź, co do zaoferowania ma portal Moja Toyota. Nagrody, mapy, instrukcje obsługi, rezerwacje terminów wizyt w serwisie portal Moja Toyota jest do Twoich usług. Po złożeniu nadwozia otrzymasz powiadomienie o tym, że montaż Twojego auta wkroczył w kolejną fazę."

Punkt Produkcja w toku jest zaznaczony na czerwono :"Derbyshire, UNITED KINGDOM
Jakość przede wszystkim
Od zajmującego 15 godzin tłoczenia blach po ręczne polerowanie paneli nadwozia kamieniem Konnyaku – na każdym etapie produkcji najważniejsza jest jakość.
Nasi wykwalifikowani mechanicy wykonują ponad 300 skomplikowanych procedur na linii montażowej, starając się stworzyć jak najlepszy pojazd. Na tym jednak nie koniec.
Kolejny krok – to informacja o tym, że Twój samochód jest gotowy do kontroli jakości."

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2503 dnia: 24 Stycznia 2023, 13:43:14 »
Rozumiem, że masz już auto w produkcji, bo ten punkt Przetwarzanie zamówienia z tą informacją co opisałeś ja mam od sierpnia ub.r. bez zmian póki co...
Kiedy i jakie auto zamawiałeś, hatchback, czy też TS?

Offline marko_all

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: czekam na Toyot
« Odpowiedź #2504 dnia: 24 Stycznia 2023, 21:45:53 »
Witam wszystkich oczekujących :-)
Dość spontanicznie  zdecydowałem się na zakup Corolli. Wczoraj dostałem wycenę, termin styczeń 2023. Dzisiaj pisze do dealera proszę zamawiać, wpłacam zaliczkę. A tu zonk, "niestety na ten moment  Corolli w wersji TS Kombi nie można zamówić" I teraz mam dylemat odpuścić czy brać sedana, podobno ma być na grudzień.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl