Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2655 dnia: 30 Marca 2023, 09:49:49 »
Czy jeśli nie bierze się alarmu i żadnych dodatkowych akcesoriów to też trzeba opłacić, ubezpieczyć i zarejestrować przed wysłaniem z Mszczonowa do salonu?
Skad Ty masz taką informację, że trzeba zapłacić za samochód i ubezpieczyć nim go zobaczysz w salonie ?

Załóżmy że się przewróci laweta .... To co będziesz szczęśliwym nabywcą samochodu ze szkodą całkowitą?
Mój ubezpieczyciel chce do AC komplet zdjęć ...mam sobie do Mszczonowa jechać na sesję?

Poniżej wklejam treść maila od Toyota Polska
"Szanowny Panie,

W nawiązaniu do podnoszonych przez kwestii chcielibyśmy poinformować Pana, iż zgodnie z procedurami Toyota Central Europe samochód może zostać zlecony do transportu do właściwej Autoryzowanej Stacji Dealerskiej, dopiero po uprzedniej rejestracji oraz opłacie.

Jednocześnie informujemy, iż zgodnie z obowiązującymi przepisami (WLTP) wszelkie dodatkowe akcesoria mogę być domontowane dopiero po zarejestrowaniu samochodu. Jeżeli dokonuje się montażu akcesoriów przed zarejestrowaniem pojazdu wiąże się to ze zmianami danych homologacyjnych."

Zadałem pytanie co w razie szkody, albo niezgodności auta z zamówieniem, to odpisali tylko by pytać sprzedawcę.
Sprzedawca wcześniej mówił, że takie procedury i nic nie może.

Więc teraz szukam podstawy, by to ominąć i wymusić wpierw obejrzenie auta. Kilka osób na forum albo na FB pisało że opłaciło, ubezpieczyli, zarejestrowało i czeka ponad miesiąc na auto...
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2656 dnia: 30 Marca 2023, 09:55:52 »
Czy jeśli nie bierze się alarmu i żadnych dodatkowych akcesoriów to też trzeba opłacić, ubezpieczyć i zarejestrować przed wysłaniem z Mszczonowa do salonu?
Skad Ty masz taką informację, że trzeba zapłacić za samochód i ubezpieczyć nim go zobaczysz w salonie ?

Załóżmy że się przewróci laweta .... To co będziesz szczęśliwym nabywcą samochodu ze szkodą całkowitą?
Mój ubezpieczyciel chce do AC komplet zdjęć ...mam sobie do Mszczonowa jechać na sesję?

Poniżej wklejam treść maila od Toyota Polska
"Szanowny Panie,

W nawiązaniu do podnoszonych przez kwestii chcielibyśmy poinformować Pana, iż zgodnie z procedurami Toyota Central Europe samochód może zostać zlecony do transportu do właściwej Autoryzowanej Stacji Dealerskiej, dopiero po uprzedniej rejestracji oraz opłacie.

Jednocześnie informujemy, iż zgodnie z obowiązującymi przepisami (WLTP) wszelkie dodatkowe akcesoria mogę być domontowane dopiero po zarejestrowaniu samochodu. Jeżeli dokonuje się montażu akcesoriów przed zarejestrowaniem pojazdu wiąże się to ze zmianami danych homologacyjnych."

Zadałem pytanie co w razie szkody, albo niezgodności auta z zamówieniem, to odpisali tylko by pytać sprzedawcę.
Sprzedawca wcześniej mówił, że takie procedury i nic nie może.

Więc teraz szukam podstawy, by to ominąć i wymusić wpierw obejrzenie auta. Kilka osób na forum albo na FB pisało że opłaciło, ubezpieczyli, zarejestrowało i czeka ponad miesiąc na auto...

Mozesz zlecic montaz akcesoriow w ASO. Oczywiscie dodatkowo platne.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #2657 dnia: 30 Marca 2023, 12:38:25 »
Ja ubezpieczyłem i zarejestrowałem samochód dopiero jak już stał na parkingu. Nikt mi nie kazał tego robić wcześniej.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2658 dnia: 30 Marca 2023, 13:18:51 »
Ja ubezpieczyłem i zarejestrowałem samochód dopiero jak już stał na parkingu. Nikt mi nie kazał tego robić wcześniej.
Ja też tak miałem przy 2 poprzednich Toyotach. W jednej nawet przed rejestracją zamontowali blokadę skrzyni biegów. Dziwne te aktualne procedury.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2659 dnia: 30 Marca 2023, 18:49:26 »
W takiej sytuacji, jeśli płacisz i rejestrujesz auto na siebie nim je zobaczysz to wygląda to tak jakbys zrezygnował z przeglądu zerowego i podpisał protokół odbioru in blanco.

Dla mnie nie akceptowalne.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2660 dnia: 31 Marca 2023, 10:56:01 »
Jak widać na moim przykładzie nawet TMP nie wie co się dokładnie i kiedy z autem wydarzy. Wcześniej informowali mnie, że auto 23.03 ma dojechać do Polski, kiedy 27.03 dalej widniało, że stoi w Belgii napisałem maila i dostałem odpowiedź, że transport został przesunięty na 07.04. A tym czasem dokładnie dzień później czyli 28.03 auto wedle strony internetowej cofnęło się z Zeebrugge do Grimsby a to oznacza jedno, zaczęło jechać dalej a aplikacja dalej pokazywała status Zeebrugge Belgium. Dzisiaj 31.03 auto dojechało do Mszczonowa czyli transport trwał około 3-4 dni.

28.04.2022 - zamówienie
31.01.2023 - Slot na produkcję (pojawienie się nazwy miasta produkcji i transportu)
04.03.2023 - Produkcja w toku
07.03.2023 - Opuścił Fabrykę
08.03.2023 - W transporcie Derbyshire -> Grimsby
17.03.2023 - W transporcie Grimsby -> Zeebrugge
31.03.2023 - Auto dojechało do Mszczonowa!

I mam pytanie do osób, które już całą ścieżkę przeszły czy w aplikacji w końcu pojawia się ta specyfikacji i obrazek auta, które zamówiliśmy bo u mnie dalej jest puste.

Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2661 dnia: 31 Marca 2023, 11:06:20 »
TCE jest klientem logistyki, informacje ma takie jakie od nich dostanie, czyli orientacyjne. TCE decyduje o transporcie dopiero ze składu Mszczonów, Bytom i gdzie tam jeszcze są.
Ja mam właściwe zdjęcie samochodu od początku widoczności zamówienia w aplikacji i portalu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jeremiasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 TS
« Odpowiedź #2662 dnia: 31 Marca 2023, 11:07:33 »
Hej

U mnie według apki auto jest w polsce od konca lutego (produkcja koniec stycznia), auto dalej stoi w Mszczonowie, na pytanie do dilera uzyskałem info, że jeszcze do 4 tygodni czas oczekiwania. Pisałem do toyoty na kilient@toyota.pl na kiedy planują transport auta do salonu ale oprócz automatycznej odpowiedzi, że odezwą sie najszczybciej jak sie da nikt więcej sie już nie odezwał a pisałem tydzień temu. Pytanie do Was na jaki adres piszecie do centrali i jaki jest czas odpowiedzi bo u mnie wygląda to conajmniej zastanawiająco.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2663 dnia: 31 Marca 2023, 11:08:16 »
A zamawiałeś dodatkowe wyposażenie?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2664 dnia: 31 Marca 2023, 11:14:00 »
Ja pisałem na klienta@toyota.pl i odpowiedź jest z reguły od kilku minut do kilku godzin. Dzisiaj będę dzwonił do salonu i zobaczę co mi powiedzą w kwestii dostawy do salonu, wcześniej było, że ma być 03.04 zobaczymy.
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

Offline jeremiasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 TS
« Odpowiedź #2665 dnia: 31 Marca 2023, 11:16:23 »
No właśnie nie nic extra, wersja TS Comfort + tech

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2666 dnia: 31 Marca 2023, 15:16:46 »
No właśnie nie nic extra, wersja TS Comfort + tech
A dodatkowy alarm brałeś?
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline marko_all

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: czekam na Toyot
« Odpowiedź #2667 dnia: 31 Marca 2023, 15:23:39 »
Hej

U mnie według apki auto jest w polsce od konca lutego (produkcja koniec stycznia), auto dalej stoi w Mszczonowie, na pytanie do dilera uzyskałem info, że jeszcze do 4 tygodni czas oczekiwania. Pisałem do toyoty na kilient@toyota.pl na kiedy planują transport auta do salonu ale oprócz automatycznej odpowiedzi, że odezwą sie najszczybciej jak sie da nikt więcej sie już nie odezwał a pisałem tydzień temu. Pytanie do Was na jaki adres piszecie do centrali i jaki jest czas odpowiedzi bo u mnie wygląda to conajmniej zastanawiająco.
Hej. Moja Toyota z przeznaczeniem na ekspozycję też była w Mszczonowie już na początku lutego i też do tej pory nie ma jej jeszcze w salonie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2668 dnia: 31 Marca 2023, 16:50:17 »
do tej pory nie ma jej jeszcze w salonie.
I oby tam stała jak najdłużej

Offline marko_all

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: czekam na Toyot
« Odpowiedź #2669 dnia: 31 Marca 2023, 16:52:30 »
do tej pory nie ma jej jeszcze w salonie.
I oby tam stała jak najdłużej
Oby. Może nie za rdzewieje bo tam garażowana raczej nie jest

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl